Στα τεχνικά κλιμάκια περνά το βάρος της διαπραγμάτευσης

Στα τεχνικά κλιμάκια περνά το βάρος της διαπραγμάτευσης
Σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο,λίγο πρίν την συνάντηση με το κουαρτέτο των δανειστών στο Χίλτον,Κυριακή 9 Αυγούστου 2015 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Τρέχουν να προετοιμάσουν το έδαφος για την επιστροφή των προϊσταμένων τους στην Αθήνα. Κίνδυνος να περάσει στο... και πέντε η αξιολόγηση. Πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος. Πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις σε δημοσιονομικό και φορολογικό

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ξανά η Αθήνα, καθώς παρά το γεγονός πως ο Φεβρουάριος προχωρά με γοργούς ρυθμούς και τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά, κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα έχει πέρα για πέρα εκτροχιαστεί, αφού ο στόχος της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη Φεβρουαρίου κρίνεται ανέφικτος.

Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ενώ πολλά αναμένεται να καθοριστούν αυτή την εβδομάδα, με αφορμή την επιστροφή στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών. Προσδοκία όλων; Το “έργο” των τεχνικών κλιμακίων να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν τον δρόμο και για την κάθοδο των “προϊσταμένων” τους.

Το οικονομικό επιτελείο παραμένει προσηλωμένο στην “αποστολή” συγκέντρωσης των απαραίτητων στοιχείων που ζητούν οι δανειστές, ενώ στόχος παραμένει η καταγραφή της μέγιστης δυνατής προόδου σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, ούτως ώστε όταν επιστρέψουν στην Αθήνα οι δανειστές πολλές εκκρεμότητες – τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο – να έχουν επιλυθεί.

Οι αιτιάσεις για νέα μέτρα δίνουν και παίρνουν, ιδίως μάλιστα από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επιμένει για νέες περικοπές στις συντάξεις και όχι μόνο. Η απάντηση στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ ήρθε από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ζήτησε ανοιχτά από τους τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον να σεβαστούν το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και να μην επιμείνουν σε άλλες περικοπές.

Μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης παραμένει το δημοσιονομικό πεδίο, ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν, μετά την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής, να υπήρξε μερική σύγκλιση μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το ύψος του δημοσιονομικού κενού φέτος. Οι αρχικές εκτιμήσεις των δανειστών το τοποθετούσαν κοντά στα 2 δισ. ευρώ, όμως ο πήχης φαίνεται τελικά πως πέφτει χαμηλότερα, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο περί πρωτογενούς πλεονάσματος 0,20% το 2015 έναντι μνημονιακής πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρεται να θέλουν τους δανειστές να αποδέχονται πως πράγματι υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη πέρυσι, όμως αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως ο δρόμος είναι “στρωμένος με ροδοπέταλα” και αυτό γιατί οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος μόνο ευέλικτοι δεν είναι. Υπενθυμίζεται εδώ πως, βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων, η Ελλάδα πρέπει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% από το 2018 και έπειτα.

Η επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης θα κριθεί και στο φορολογικό μέτωπο, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται οι πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους.

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, η νέα φορολογική κλίμακα θα περιλαμβάνει έναν νέο φορολογικό συντελεστή 50% που θα φορολογεί το κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από ένα όριο, όπως για παράδειγμα τα 60.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται να προστεθεί και νέος φορολογικός συντελεστής 37% στα μεσαία εισοδήματα.

Η έκπτωση φόρου που θα εξακολουθήσει να δίδεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα συνδεθεί με τις δαπάνες που πραγματοποιούνται με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κλειδώνουν και οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης. Τα σενάρια πως εξετάζεται η θέσπιση μιας νέας κλίμακας με συντελεστές που θα φτάνουν ακόμη και το 10% για τα υψηλά εισοδήματα επιβεβαιώνονται, ενώ υπάρχουν σχεδιασμοί η νέα κλίμακα να υπολογίζει την εισφορά ανά κλιμάκιο εισοδήματος και όχι επί του συνόλου του εισοδήματος που ισχύει σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα