Σταϊκούρας: Η Ελλάδα δεν έχει εισέλθει σε περίοδο κανονικότητας

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα δεν έχει εισέλθει σε περίοδο κανονικότητας
MakridisPavlos

"Οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν σταθερά υψηλοί για πολλά χρόνια, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα και η χώρα έχει ενταχθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας" υπογράμμισε ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει ουσιαστικά από τα μνημόνια, εξέφρασε σήμερα, από το βήμα του 3oυ Thessaloniki Forum, ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι “οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν σταθερά υψηλοί για πολλά χρόνια, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα και η χώρα έχει ενταχθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πρωτόγνωρα αυστηρό για τα διαχρονικά δεδομένα”. ‘Οπως υποστήριξε, δε, οι τελευταίες αποφάσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τελούν υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις κι αυτή (η βιωσιμότητα) θα επαναξιολογηθεί το 2032.

“Το πρόγραμμα απέτυχε”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “αν υπήρχε μερική σοβαρότητα και υπευθυνότητα και είχε υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και είχαν ληφθεί έγκαιρα πιο γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, αν είχαν αρθεί πλήρως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί του 2015 και η χώρα συμμετείχε στο πρόγραμμα ποσοσοτικής χαλάρωσης, τότε σήμερα το κόστος δανεισμού θα ήταν χαμηλότερο και λιγότερο ευμετάβλητο”.

Κατά τον κ.Σταϊκούρα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει που δεν θα περικοπούν συντάξεις, “πρόβλεψη που μόνη της ψήφισε και δεν περιλαμβανόταν στο τρίτο πρόγραμμα”. “Πανηγυρίζει ακόμη γιατί θα μειωθούν κάποιες ασφαλιστικές εισφορές, για κάποιους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, αφού πρώτα μόνη της τις αύξησε. Ολα αυτά δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο θριαμβολογίας, ειδικά για μια κυβέρνηση η οποία αποσπασματικά, με μεγάλη καθυστέρηση, κάνει κάποιες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αφού προηγουμένως έχει αυξήσει 29 φόρους, έχει περικόψει δραστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών”.

Οπως είπε, οι φαύλοι κύκλοι δεν έχουν σπάσει, η οικονομία δεν έχει εισέλθει σε ανοδικό σπιράλ και δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για επίτευξη ισχυρής και διατηρήσης ανάπτυξης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Κατά τον κ.Σταϊκούρα, οι τέσσερις άξονες εντός τέτοιου σχεδίου θα ήταν: πρώτον, η αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με απλοποίηση και σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και μείωση συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεύτερον, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας (μεταξύ άλλων με ασφάλεια δικαίου, επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, υλοποίηση των ήδη σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων και εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους). “Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλει μια ευρεία, τολμηρή πρόταση για αλλαγή του συνταγματικού χάρτη χώρας” είπε. Τρίτον, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τέταρτον, η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηνατικότητας.

Κατά τον κ.Σταϊκούρα, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίτευξη υψηλότερων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Οι υψηλότεροι ρυθμοί θα βοηθήσουν και θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα του χρέους, δίνοντας τη δυνατότητα για σταδιακή αποκλιμάκωση των υψηλών δημοσιονομικών στόχεων. “Ναι, εμείς μιλάμε και για μελλοντική μείωση δημοσιονομικών στόχων, στόχων που θα επιτυγχάνονται μέσω της ανατροφοδούμενης αναπτυξιακής διαδικασίας, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα