Στην ουσία της διαπραγμάτευσης εισέρχονται Αθήνα – δανειστές. Όλη η καυτή ατζέντα

Στην ουσία της διαπραγμάτευσης εισέρχονται Αθήνα – δανειστές. Όλη η καυτή ατζέντα

Κόκκινα δάνεια, ανακεφαλαιοποίηση, νόμος Κατσέλη στο μενού των σημερινών επαφών. Θετικά νέα για την οικονομία έβγαλε ο μαραθώνιος της πρώτης ημέρας συναντήσεων. Καταρχήν συμφωνία για ύφεση 1,3% το 2015. Αμφισβητούν ωστόσο οι δανειστές την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Τι συζητήθηκε χθες, τι θα συζητηθεί σήμερα

Στην ουσία της διαπραγμάτευσης εισέρχονται σήμερα κυβέρνηση και δανειστές, μετά τον χθεσινό μαραθώνιο επαφών, με τον οποίο άνοιξε η αυλαία του νέου γύρου συνομιλιών.

Κατά τη διάρκεια του ολοήμερου κύκλου διαβουλεύσεων της Τετάρτης, Αθήνα και θεσμοί άνοιξαν τη βεντάλια όλων των καυτών θεμάτων της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να τεθούν επισήμως οι βάσεις για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.

Σήμερα οι διαβουλεύσεις θα είναι ακόμη πιο στοχευμένες από χθες, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης, θα συζητήσουν με τους επικεφαλής των δανειστών για τα κόκκινα δάνεια, τον νόμο Κατσέλη που αφορά στην προστασία περιουσίας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξει η συζήτηση και για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Η συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 11:00.

Ο χθεσινός μαραθώνιος επαφών του οικονομικού επιτελείου και των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών αποκάλυψε ένα καλό και ένα κακό νέο για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Το καλό νέο είναι ότι επετεύχθη καταρχήν συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το ύψος της ύφεσης της οικονομίας το 2015, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα ξεπεράσει το 1,3%, έναντι 2,3% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη βουλή στις αρχές του μήνα.

Η αρνητική ωστόσο είδηση αφορά στο δημοσιονομικό μέτωπο, με τους επικεφαλής των θεσμών να εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Οι τεχνοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ ζήτησαν ευθέως από την ελληνική πλευρά να τους ενημερώσει εάν είναι εφικτό τα μέτρα που έχουν ληφθεί και συμφωνηθεί, να οδηγήσουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ο Ευ. Τσακαλώτος απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, στη σκιά των αμφιβολιών που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, διαμηνύοντας πως αυτό που επιβάλλεται να γίνει, στην τρέχουσα συγκυρία, είναι η ποσοτικοποίηση σειράς μέτρων που έχουν συμφωνηθεί αλλά δεν έχουν ακόμα αποτιμηθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε, παράλληλα, αισιόδοξος πως μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχει εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ στην Αθήνα.

Από τη χθεσινή πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων δεν έλειψε πάντως η γκρίνια των εκπροσώπων των δανειστών για ορισμένες καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί στο μέτωπο υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Η πρώτη ημέρα των συζητήσεων, αν και μαραθώνια ήταν αναγνωριστική, ενώ σήμερα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με τα πιο καυτά ζητήματα της οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα