Στο 3.9% διαμορφώνεται το επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο

Στο 3.9% διαμορφώνεται το επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο
Ελληνική οικονομία Eurokinissi

Στο 3,9% διαμορφώνεται πλέον το μέσο σταθμικό επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο με τις προσφορές να φτάνουν μέχρι στιγμής στα 12 δισ. ευρώ.

Με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο προσφορών διαμορφώθηκε στο 4,125% αφού παραδοσιακά στην έκδοση μπαίνουν πρώτοι οι επενδυτές που ζητούν υψηλότερο κουπόνι.

Τρεις ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών οι ανάδοχοι της έκδοσης (BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan) ανακοίνωναν ότι το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώνονταν στο 3,9% με τις προσφορές να φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ πληροφορίες θέλουν το Δημόσιο να θέλει να αντλήσει περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε από το πρωί οριακή άνοδο κοντά στο 3,70%, από 3,65% που ήταν χθες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία ολοκληρωμένη έκδοση 10ετούς ομολόγου, το 2009, είχε διαμορφώσει επιτόκιο 4,6% ενώ η Ελλάδα είχε πολύ υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονταν στο 120%.

Σχετική ασφάλεια παρέχει το γεγονός ότι η έκδοση δεν γίνεται για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, ενώ όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές γνωρίζουν για την συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους που εξασφάλισε η Ελλάδα από το Eurogroup της περασμένου Ιουνίου.

Επίσης γνωρίζουν και για τα συνολικά 30 δισ. ευρώ (μαζί με τραπεζικά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών) των ρευστών διαθεσίμων που έχει η Ελλάδα και με τα οποία μπορεί να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για παραπάνω από 2 χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα