Στου κουφού την πόρτα

Έκκληση στα κράτη της G8 να εντείνουν τις προσπάθειες για το περιβάλλον, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκ. Μπράουν
- 05 Ιουλίου 2008 12:13
Δυό ημέρες πριν τη σύνοδο της Ομάδος των Οκτώ προηγμένων κρατών (G8) στην Ιαπωνία, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε τις μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών, παρά τις οικονομικές δυσκολίες.
Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Γκάρντιαν, ο Μπράουν τονίζει πως αυτές οι προσπάθειες «δεν αποτελούν απλώς το κλειδί για τα προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη μείωση της φτώχειας, αλλά είναι επίσης και το κλειδί για το οικονομικό μας μέλλον».
«Ο κόσμος έχει ν’ αντιμετωπίσει τρεις προκλήσεις: την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, αυτή των διατροφικών προϊόντων και τη συσσώρευση των πιστώσεων», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός, που θα συμμετέχει στη σύνοδο της G8 στις 7-9 Ιουλίου στο Τογιάκο της ιαπωνικής νήσου Χοκάιντο.
Μέτρα για την διατροφική κρίση
Εν τω μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι μια σειρά μέτρων θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της G8 για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής.
Σε συνέντευξή της, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag, η Μέρκελ τονίζει ότι στη σύνοδο της G8, την προσεχή εβδομάδα στο Τογιάκο της βόρειας Ιπαωνίας, θα υιοθετηθεί μια μεγάλη σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης.
Σύμφωνα με την Μέρκελ, τα μέτρα αυτά προβλέπουν την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και την αύξηση μακροπρόθεσμα της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής.
Με βάση δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Γιομιούρι Σιμπούν, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, οι χώρες της G8 θα συγκροτήσουν στη διάρκεια της συνόδου στο Τογιάκο, ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει κυρίως την πιθανότητα άρσης ορισμένων περιορισμών στις εξαγωγές, που εμποδίζουν τις πιο φτωχές χώρες να έουν πρόσβαση στα πλεονάσματα τροφίμων των πλουσίων χωρών.
(Πηγή: ΑΠΕ)