Στουρνάρας: Αν τηρηθεί ο προγραμματισμός, οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν εντός της προεδρίας

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον σχεδιασμό της νέας τουριστικής περιόδου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ.
(EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ)
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον σχεδιασμό της νέας τουριστικής περιόδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) EUROKINISSI

Για έναρξη της ελληνικής προεδρίας με την Ελλάδα σε ανάπτυξη και όχι σε κρίση έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

Την προεδρία την ξεκινάμε όχι ως χώρα σε κρίση αλλά ως χώρα σε ανάκαμψη, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Το 2013 πήγε καλύτερα απ΄ ότι περιμέναμε κι εμείς οι ίδιοι, τόσο στο δημοσιονομικό κομμάτι όσο και σχετικά με τον περιορισμό της ύφεσης. Τα περιθώρια του δεκαετούς ομολόγου έπεσαν κάτω από 600 μονάδες βάσης κάτι που αντανακλά την προσπάθεια που έχει γίνει, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο Εurogroup δεν υπάρχει κακό κλίμα κατά της Ελλάδας, είπε ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήματα για αρνητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου κατά της Ελλάδας. «Με το Βερολίνο έχουμε άριστη σχέση συνεργασίας» ανέφερε.

Ο κ.Στουρνάρας είπε ότι αν τηρηθεί ο βασικός προγραμματισμός οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν εντός της προεδρίας. Η Eurostat πιστοποιεί την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας, ως προεδρεύων του Ecofin, τόνισε ότι ο στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης για τις τράπεζες. Ειδικότερα, το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των συστημικών τραπεζών αναμένεται ότι θα συζητηθεί και στο άτυπο Ecofin που θα γίνει στην Αθήνα την 1η Απριλίου.

Επίσης ένα από τα σημαντικά θέματα είναι η οδηγία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Παράλληλα στην ατζέντα του Ecofin και του Έλληνα υπουργού βρίσκονται τα θέματα:

-Το ευρωπαϊκό εξάμηνο, διαδικασία που περιλαμβάνει τις δημοσιονομικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη (για χώρες εκτός μνημονίων)

-Εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

-Η οικονομική διακυβέρνηση και οι κανόνες για πιο αποτελεσματική δημοσιονομική προσαρμογή.

- Η εκπροσώπηση στους G20 με παρουσίαση των θέσεων της ΕΕ και επίσκεψη στην Αυστραλία.

- Η μακροχρόνια χρηματοδότηση των οικονομιών και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτηθείς για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ανέφερε ότι «εμμένουμε στην επίτευξη ικανοποιητικού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network