Συμμαχία θεσμών και Ελλάδας για την αποπληρωμή του ΔΝΤ – Η συμβιβαστική φόρμουλα

Συμμαχία θεσμών και Ελλάδας για την αποπληρωμή του ΔΝΤ – Η συμβιβαστική φόρμουλα
Τσακαλώτος και Λαγκάρντ AP

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας όχι μόνο δεν έχει αντίρρηση αλλά αντίθετα υποστηρίζει σταθερά την ελληνική πρωτοβουλία και ενεργεί ως μεσολαβητής εκ μέρους της Ελλάδας. Κρίσιμα τα ραντεβού Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον. Ποιοι διαφωνούν και πώς θα καμφθούν οι αντιρρήσεις.

Μετά την επίσημη, θερμή υποδοχή από το ΔΝΤ της πρόθεσης της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή του χρέους από την Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκινά η προσπάθεια να πειστούν και οι Ευρωπαίοι.

Τα ραντεβού που θα έχει σήμερα στην Ουάσινγκτον ο υπουργός οικονομικών με ομόλογούς του, του Eurogroup αλλά και τους εκπροσώπους των θεσμών, θα βάλουν το σχέδιο για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ στο στάδιο της υλοποίησης.

Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ) δεν έχουν αντιρρήσεις στο ελληνικό αίτημα καθώς μια τέτοια κίνηση βελτιώνει το προφίλ πληρωμών της χώρας με το υψηλότερο χρέος της Ευρωζώνης.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας όχι μόνο δεν έχει αντίρρηση αλλά αντίθετα υποστηρίζει σταθερά την ελληνική πρωτοβουλία και ενεργεί ως μεσολαβητής εκ μέρους της Ελλάδας.

Η ίδια η κ. Λαγκάρντ στην σύντομη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό οικονομικών αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος κ. Πώλ Τόμσεν, καλωσόρισαν την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα το χρέος της.

Το μόνο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί είναι η αντιρρήσεις που φέρνουν ακόμη Γερμανία και Ολλανδία, οι οποίες αν τελικά συμφωνηθεί η αποπληρωμή μέρους του χρέους της Ελλάδας στο Ταμείο, θα αντιμετωπίσουν πολιτικό πρόβλημα, αφού πρέπει να περάσουν την απόφαση και από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Τούτο διότι το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας εγκρίθηκε από τα ίδια κοινοβούλια με την συνθήκη ότι θα συμμετείχε και το ΔΝΤ, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Στην τωρινή φάση ακόμη και μετά τις εκλογές του 2017, αν ερχόταν μια απόφαση για την αποπληρωμή του ΔΝΤ, θα εκλαμβάνονταν ως πλήρης αποχώρηση του ΔΝΤ από την εποπτεία της Ελλάδας, κάτι που θα ήταν δύσκολο να περάσει, καθώς και στη συμφωνία για το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος και την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας το ΔΝΤ στα χαρτιά τουλάχιστον εμφανιζόταν ως ισότιμος πιστωτής – επόπτης της Ελλάδας.

Συμβιβαστική φόρμουλα

Πληροφορίες θέλουν την λύση να αναζητείται σε μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα αναφέρεται στην απόφαση που θα εμφανίζει το ΔΝΤ σε αυξημένο εποπτικό ρόλο σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους δανειστές, ώστε να λυθούν τα χέρια του Γερμανού και του Ολλανδού υπουργού οικονομικών, μαζί βέβαια με το δεδικασμένο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για τις οποίες ελήφθη ανάλογή απόφαση.

Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν τις επόμενες μέρες και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και το υπουργείο οικονομικών ώστε να πειστούν για να προχωρήσει και η διαδικασία των κοινοβουλίων, και η αποπληρωμή να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις Ευρωαεκλογές.

Σύμμαχος και το ΔΝΤ

Μάλιστα, υπάρχει προσπάθεια να βοηθήσει και το ίδιο το ΔΝΤ. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά την συνάντηση του με την κ. Λαγκάρντ συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου κ. Πώλ Τόμσεν.

Εκτός από την αναμενόμενη ενημέρωση για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και τις τελευταίες εξελίξεις στην προώθηση μεταρρυθμίσεων συζητήθηκε και το πρόβλημα με τις δύο χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να συμβάλει και το ΔΝΤ στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα