Τα μαζεύει ο Ντάισελμπλουμ για τις γυναίκες και τα ποτά: Δεν εννοούσα το Νότο

Τα μαζεύει ο Ντάισελμπλουμ για τις γυναίκες και τα ποτά: Δεν εννοούσα το Νότο

Επιστολή στους ευρωβουλευτές, που ζητούν την παραίτηση του, έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του κακώς θεωρήθηκαν αναφορά στις χώρες του Νότου. Παρέθεσε μάλιστα και το κείμενο στα γερμανικά, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Επιστολή προς τους ευρωβουλευτές, πολλοί εκ των οποίων πιέζουν για την παραίτηση του εξαιτίας των γνωστών δηλώσεων για τις γυναίκες, τα ποτά και το Νότο, έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σήμερα δε θα παραστεί στη συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας.

Στην απαντητική του επιστολή προς τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταλαγιάνι, ο κ.Ντάισελμπλουμ υποστηρίζει ότι κακώς θεωρήθηκε πως οι δηλώσεις του αναφερόταν στις χώρες του νότου και ότι στη συνέντευξη του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογράμμιζε απλώς τη σημασία της αλληλεγγύης και της τήρησης των υποχρεώσεων στην Ευρώπη.

Παραθέτει μάλιστα το ακριβές κείμενο των δηλώσεων του στα γερμανικά, το οποίο μεταφράζεται ως εξής:

“Από τη μία, δείχνουμε προς τα έξω ότι πρέπει να μας υπολογίζουν, εάν το εφαρμόζουμε (το συμφωνημένο πλαίσιο) με συνέπεια. Από την άλλη, η συμφωνία εντός της Ευρωζώνης έχει ως αποτέλεσμα το κτίσιμο εμπιστοσύνης. Στην ευρω-κρίση τα βόρεια ευρωπαϊκά κράτη έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες σε κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης θεωρώ την αλληλεγγύη εξαιρετικά σημαντική. Αλλά όποιος την απαιτεί, έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να ξοδέψω όλα μου τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες και στο τέλος να παρακαλέσω για τη στήριξη σας. Αυτό το αξίωμα ισχύει, σε προσωπικό, τοπικό, εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Βέβαια η δήλωση ήταν σαφής, όμως ο κ.Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του αναφέρει:

“Δυστυχώς ορισμένοι άνθρωποι θίχτηκαν από τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκα. Η επιλογή των λέξεων είναι φυσικά προσωπική, όπως και ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύονται. Θα είμαι ακόμη πιο προσεκτικός στο μέλλον καθώς δεν ήταν ποτέ η πρόθεση μου να προσβάλλω”.

Επιμένει πάντως ότι: “Το κτίσιμο μίας κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεγγύης, προϋποθέτει αφοσίωση στις κοινές αρχές, δέσμευση στις νομικές μας συμφωνίες. Για να γίνω απόλυτα σαφής, αυτο ισχύει για όλα τα μέλη της ΕΕ. Πλαίσια όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η Τραπεζική Ένωση είναι αυτό που κρατά την Ευρωζώνη δυνατή και ενωμένη. Πάνω σε αυτή τη βάση μπορούμε να χτίσουμε και να κάνουμε τα επόμενα βήματα μαζί”.

Υπενθυμίζεται ότι η άρνηση του κ.Ντάισελμπλουμ να παραστεί στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, που ξεκινά σήμερα τέσσερις η ώρα Ελλάδας, χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση για αυτό, είχε προκαλέσει την οργή των ευρωβουλευτών, αλλά και του προέδρου της Ευρωβουλής.

Παρότι νομικά δεν είναι υποχρεωμένος να παρίσταται στις εργασίες μας, περιμένουμε από κάποιον που απαιτεί από τους ευρωπαίους πολίτες να κάνουν τεράστιες θυσίες να νιώθει υποχρεωμένος να απαντήσει στους αντιπροσώπους τους”, τόνισε ο Ταγιάνι κατά την έναρξη της ολομέλειας του ΕΚ, εκτιμώντας πως πρόκειται για “ένα απλό ζήτημα ευγένειας”.

Ο Ταγιάνι επισήμανε ακόμη ότι θα στείλει “μια επίσημη επιστολή για να διαμαρτυρηθεί στον πρόεδρο του Eurogroup, η οποία θα λέει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ομόφωνα, δεν αποδέχεται τη συμπεριφορά αυτή”, πολύ περισσότερο όταν “προέρχεται από κάποιον με ρόλο τόσο σημαντικό”.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ περιορίστηκε να απαντήσει πως ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης “έγραψε μια επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη” εξηγώντας ότι δεν θα μπορέσει να είναι παρών στον διάλογο αυτό για “λόγους προγράμματος”.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα