ΤΑΙΠΕΔ: Πάνω από 8 δισ. ευρώ οι προσφορές για τις μετοχές του “Ελ. Βενιζέλος”

Διαβάζεται σε 4'
Διεθνής αερολιμένας Αθηνών
Διεθνής αερολιμένας Αθηνών ISTOCK

Η συνολική ζήτηση στην τιμή διάθεσης ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη περίπου 12 φορές για το σύνολο της συνδυασμένης προσφοράς, με περισσότερες από 20.000 αιτήσεις επενδυτών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Με απόφασή του το ΤΑΙΠΕΔ “σφράγισε” τη διανομή μετοχών σε επενδυτές στα 8,2 ευρώ, το ανώτατο σημείο του εύρους που είχε οριστεί. Η κατανομή που αποφασίστηκε, συγκεκριμένα, προβλέπει τη διάθεση 12,2 εκατομμυρίων μετοχών στους Έλληνες επενδυτές και 77,8 εκατομμυρίων στους ξένους θεσμικούς.

Η ανακοίνωση:

Το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνέχεια της ανακοίνωσής του από τις 24 Ιανουαρίου σχετικά με την προσφορά της κατά 30% συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» (ο «ΔΑΑ» ή η «Εταιρεία»), που αντιστοιχεί σε 90.000.000 υφιστάμενες κοινές, ονομαστικές, με δικαίωμα ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €1,00 (οι «Προσφερόμενες Μετοχές»), στο πλαίσιο εισαγωγής του συνόλου των 300.000.000 κοινών μετοχών εκδόσεως της Εταιρείας (οι «Κοινές Μετοχές») προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά (Κύρια Αγορά) του Χρηματιστηρίου Αθηνών («ΧΑ»), ανακοινώνει, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 2 και το άρθρο 21 παρ. του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ότι το Διοικητικό του Συμβούλιο, στην από 01.02.2024 συνεδρίασή του αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  1. τη διάθεση του συνόλου των Προσφερόμενων Μετοχών, ήτοι 90.000.000 κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών του ΔΑΑ, συμπεριλαμβανομένων των 5.181.818 μετοχών επιπρόσθετης κατανομής (οι «Μετοχές Επιπρόσθετης Κατανομής»), λόγω υπερβάλλουσας ζήτησης.
  2. την κατανομή 12.200.000 Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, ήτοι 13,56% των Προσφερόμενων Μετοχών και
  3. την κατανομή 77.800.000 Προσφερόμενων Μετοχών στη Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά, ήτοι 86,44% των Προσφερόμενων Μετοχών.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, η τιμή διάθεσης (η «Τιμή Διάθεσης») για τις Προσφερόμενες Μετοχές του ΔΑΑ, με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών που διεξήχθη από τις 25.01.2024 έως τις 01.02.2024 τόσο στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά όσο και στη Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά, ορίστηκε σε €8,20 ανά Προσφερόμενη Μετοχή, δηλαδή στην ανώτατη τιμή του εύρους τιμής διάθεσης, που αποφασίσθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ της 22 Ιανουαρίου 2024.

Η Τιμή Διάθεσης στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και στην Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά είναι ταυτόσημη, με εξαίρεση το τίμημα αγοράς που θα καταβάλει η AviAlliance για την αγορά Προσφερόμενων Μετοχών μέσω της Θεσμικής (Διεθνούς) Προσφοράς, το οποίο ανέρχεται σε €9,758 ανά Κοινή Μετοχή, σύμφωνα με την Cornerstone Συμφωνία AviAlliance, η οποία προβλέπει την καταβολή προσαύξησης, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο Ενημερωτικό Δελτίο.

Η συνολική ζήτηση, που εκδηλώθηκε από διεθνείς και Έλληνες επενδυτές στην Τιμή Διάθεσης, ξεπέρασε τα €8 δις, σημειώνοντας υπερκάλυψη περίπου 12 φορές για το σύνολο της Συνδυασμένης Προσφοράς (συμπεριλαμβανομένων των cornerstone επενδυτών), με περισσότερες από 20.000 αιτήσεις επενδυτών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Τα αναλυτικά στοιχεία της κατανομής στις διάφορες κατηγορίες επενδυτών, θα ανακοινωθούν στις 6 Φεβρουαρίου.

Χατζηδάκης: Οι αποκρατικοποιήσεις του τελευταίου 7μήνου στηρίζουν την επενδυτική δυναμική

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τη διάθεση μετοχών του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της διάθεσης μετοχών του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» από το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα ακόμη βήμα μπροστά για την ελληνική οικονομία.

Πρώτον, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, που υπερκάλυψε κατά 12 φορές την προσφορά, ανεβάζει την τιμή διάθεσης των μετοχών στο άνω όριο διακύμανσης και τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου στα 785 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, η εισαγωγή του Αεροδρομίου στο ελληνικό χρηματιστήριο ενισχύει σημαντικά την ελληνική κεφαλαιαγορά, με την προσθήκη μιας επιχείρησης με μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Τρίτον, η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια πολλών άλλων πρωτοβουλιών που προχώρησαν μέσα σε 7 μήνες από τις τελευταίες εκλογές, τόσο από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ όσο και από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η αποεπένδυση από την Eurobank, την Alpha και την Εθνική Τράπεζα, η διάθεση μετοχών της Helleniq Energy, οι συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμένων (Ηράκλειο, Καβάλα, Βόλος), η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Η κυβέρνηση στήριξε με αποφασιστικότητα αυτές τις πρωτοβουλίες αγνοώντας λαϊκίστικες αντιδράσεις, διότι πιστεύει στην επενδυτική δυναμική αυτής της πολιτικής. Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν βρει πολύ θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές και τις αγορές. Γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες μπαίνουν βάσεις για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδύσεων και για δυναμική ανάπτυξη σε γερά θεμέλια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα