Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής από φθινόπωρο

Την ενεργοποίηση του ταμείου Κοινωνικής Συνοχής από το Σεπτέμβριο για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
- 23 Ιουνίου 2008 22:04
Την ενεργοποίηση του ταμείου Κοινωνικής Συνοχής από το Σεπτέμβριο για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη στο 10ο Συμπόσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας. “Δική μας απόφαση είναι να προχωρήσουμε στην ενίσχυση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, που πλήττονται δυσανάλογα” είπε ο Κώστας Καραμανλής και συμπλήρωσε ότι “η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων είναι πολιτική και κοινωνική υποχρέωση, ζήτημα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης και υπόθεση δημοκρατίας”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες διεθνώς που οδήγησαν σε μείωση των ρυθμών ανάπτυξης, άνοδο του πληθωρισμού και τεράστια επισιτιστική κρίσης και έκανε μνεία στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής όπου μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε να δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, τον περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης και την προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, τη διαφάνεια στην αγορά πετρελαίου και την αναβάθμιση του διάλογου με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Δυσμενείς είναι πάντως οι προβλέψεις κορυφαίου αναλυτή της « Goldman Sachs International» για την Ελλάδα. Ο Πίτερ Οπενχάιμερ, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί με βραδύτερο ρυθμό το 2008 και το 2009 , ακολουθώντας την πορεία της υπόλοιπης Ευρώπης, ως συνέπεια της επιβράδυνσης της εγχώριας κατανάλωσης, αλλά και των πιο «μετρημένων» δαπανών των επενδυτών. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, ο κ.Οπενχάιμερ επεσήμανε ότι για φέτος προβλέπει μειωμένη απόδοση στην Ελλάδα και επιβράδυνση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, σε συνάρτηση πάντα και με το τί συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Ο ίδιος θεωρεί ότι σε “δεκανίκι” για την παγκόσμια οικονομία θα αναδειχθεί η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης σε Ινδία, ΗΠΑ και Βραζιλία.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)