Τέλος χρόνου για πληρωμές ΕΝΦΙΑ, δόσης ΦΠΑ και υποβολές δικαιολογητικών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Τέλος χρόνου για πληρωμές ΕΝΦΙΑ, δόσης ΦΠΑ και υποβολές δικαιολογητικών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Χρήματα GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Φορτωμένη με υποχρεώσεις έναντι της εφορίας είναι η τελευταία μέρα του Μάη.

Μέχρι το τέλος της ημέρας έχουν χρόνο οι φορολογούμενοι για να κλείσουν μια σειρά από υποχρεώσεις έναντι της εφορίας.

Συγκεκριμένα, σήμερα, λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Η προθεσμία, αφορά 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, που πρέπει, φέτος, να δώσουν στο κρατικό ταμείο ένα ποσό που αθροιστικά φτάνει τα 2,25 δισεκ. ευρώ.

Ήδη, μάλιστα, η ΑΑΔΕ, με συνεχή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει ξεκινήσει να ενημερώνει τους φορολογούμενους για την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου, που καθένας και κάθε μια μπορεί να δει στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή «Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ / Eίσοδος στην εφαρμογή», επιλέγοντας Έτος 2023.

Όπως τονίζει η Αρχή, στην πλατφόρμα «Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές; Επιστροφές)» της ψηφιακής πύλης myAADE, μπορεί καθένας και κάθε μία:

  • να ενημερωθεί για το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε, το υπόλοιπο προς καταβολή, την ταυτότητα οφειλής και τις προθεσμίες πληρωμής κάθε δόσης,

  • να ενημερωθεί για πληρωμές που έχει ήδη πραγματοποιήσει,

  • να εξοφλήσει τις οφειλές ή να πληρώσει μέρος τους, μέσω κάρτας (ανάλογα με την πολιτική του πιστωτικού σας ιδρύματος) ή μέσω του συστήματος IRIS.

Ουσιαστικά, όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι έχουν την εναλλακτική να εξοφλήσουν το φόρο με χρήση πιστωτικής κάρτας, σε 12 άτοκες δόσεις. Βέβαια, μπορούν είτε και εφάπαξ να καταβάλουν το φόρο, είτε να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ με 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, είτε να κάνουν την επιλογή για 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη πάγια ρύθμιση.

Επιπλέον, σήμερα, οι υπόχρεοι σε καταβολή ΦΠΑ, θα πρέπει να καταβάλλουν τη σχετική δόση, σε περίπτωση που δεν κάνουν καταβολή εφάπαξ των οφειλόμενων ποσών.

Τέλος, μέχρι σήμερα, έχουν χρόνο οι επιχειρήσεις υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να αποφύγουν την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής,

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που επιχειρήσεις δεν θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως την 31η Μαΐου 2023 ή διαπιστωθεί ότι τελικά δεν τήρησαν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης και κυρίως τη ρήτρα της απασχόλησης, θα κληθούν να επιστρέψουν εντόκως από την 1η Δεκεμβρίου 2022, τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Συγκεκριμένα, η απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης προέβλεπε ότι οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν μέχρι τις 31 Μαΐου 2023 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να προβούν σε σχετικές διορθώσεις σε σχέση με τη ρήτρα απασχόλησης κι εφόσον αποδειχθεί ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, τήρησαν στις σχετικές δεσμεύσεις, όχι μόνο απαλλάσσονται από την έντοκη και εφάπαξ επιστροφή ολόκληρου του ποσού της επιστρεπτέας.

Αναλυτικά, το Υπ. Οικονομικών προβλέπει:

  • Ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 καταβάλλονται ως την 30η Ιουνίου 2023.
  • Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.
  • Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται.
  • Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.
  • Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από το υπουργείο Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται.
  • Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022.
  • Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.
  • Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης η κρατική ενίσχυση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και επιβάλλεται τόκος επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, από 1 Δεκεμβρίου 2022.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα