Τεράστια ζήτηση για το 15ετές ομόλογο – Στα 18,1 δισ. ευρώ οι προσφορές

Τεράστια ζήτηση για το 15ετές ομόλογο – Στα 18,1 δισ. ευρώ οι προσφορές
Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Λίγη ώρα πριν κλείσει το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο του δημοσίου, οι προσφορές για την έκδοση φτάνουν τα 18,1 δισ. ευρώ ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,87%.

Η τεράστια ζήτηση για τον ελληνικό τίτλο ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών της έκδοσης όταν έναντι των 2,5 δισ. ευρώ που σχεδίαζε να αντλήσει από την αγορά το ελληνικό δημόσιο είχε συγκεντρώσει προσφορές 12 δισ. 1,5 ώρα μετά την εκκίνηση της διαδικασίας από τους συμβούλους έκδοσης την Barclays, BNP Paribas, Bank of America, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κάνει σήμερα την κίνηση με στόχο να εκμεταλλευτεί την θετική συγκυρία από το ράλι των ομολόγων σε όλη την ευρωζώνη λόγω της στροφής των επενδυτών στα επενδυτικά καταφύγια εξαιτίας του φόβου για την επιδημία του Κοροναιού αλλά και λόγω της πολιτικής αναβάθμισης της Fitch.

Στο τέλος της ημέρας στην έκδοση του δεκαπενταετούς ομολόγου, πέραν του κόστους δανεισμού, εξίσου σημαντική θα είναι και η κατανομή του μεταξύ των επενδυτών και η ενδυνάμωση της επενδυτικής βάσης για τα εγχώρια ομόλογα. Το 2019, η βάση των επενδυτών μετακινήθηκε προς τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και διευρύνθηκε το μερίδιο των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων και αντίστοιχα μειώθηκε η διάθεση των τίτλων σε hedge funds.

Ο στόχος για την επιθυμητή κατανομή ανά κατηγορία επενδυτή στην πρωτογενή αγορά θα είναι να ξεπεράσει το 75% σε real money επενδυτές και χαμηλότερο από 10% σε hedge funds και 10% σε τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα. Η ποιοτική αναβάθμιση του 2019 έναντι του 2018 πιθανότατα να επιτρέψει μια τέτοια κατανομή των ομολόγων, η οποία αν επιτευχθεί, θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Πέραν της έκδοσης του δεκαπενταετούς ομολόγου, οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ φέτος θα είναι σημαντικές. Στο τέλος του 2020, τα έντοκα γραμμάτια αναμένεται να μειωθούν στα 8,2 δισ. ευρώ από τα 12,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ για το έτος 2020 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρεογράφων, συνοδευόμενη από τη μείωση του χρέους, διατηρώντας παράλληλα το σημερινό επίπεδο των ταμείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα