Τι θα αλλάξει στο όριο του IRIS μέχρι τα τέλη του έτους

Διαβάζεται σε 5'
Τι θα αλλάξει στο όριο του IRIS μέχρι τα τέλη του έτους
Φωτογραφία αρχείου iStock

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κ. Πιερρακάκη, το IRIS θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Eurοpa Project με πάνω από 100 εκατ. χρήστες.

Την αύξηση του ημερήσιου ορίου μέσω του IRIS στα 1.000 ευρώ για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιπλέον 1000 ευρώ για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επαγγελματιών, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στο 9ο Συνέδριο 360 Payments της ΔΙΑΣ κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε ότι η επέκταση θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους και έρχεται σε συμφωνία με τις τράπεζες.

«Μέχρι τέλος του έτους τα όρια διπλασιάζονται σε 1.000 ευρώ για P2P συναλλαγές και 1.000 ευρώ για P2B συναλλαγές. Με ένα μηνιαίο αθροιστικό όριο, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ, για μεταφορές μεταξύ φυσικών προσώπων. Για τις εμπορικές συναλλαγές διατηρείται το καθεστώς χωρίς όρια» ανάφερε αναλυτικά ο υπουργός και υπενθύμισε ότι οι συναλλαγές ανάμεσα στα φυσικά πρόσωπα είναι δωρεάν και οι συναλλαγές προς τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με πολύ μικρή χρέωση.

Παράλληλα τόνισε ότι από 1η Νοεμβρίου καθίσταται υποχρεωτική η ενσωμάτωση του IRIS Payments στα POS μέσω της χρήσης QR Code.

Σημειώνεται ότι την περυσινή χρονιά, οι διατραπεζικές συναλλαγές μέσω IRIS αυξήθηκαν κατά 137%, φτάνοντας τα 57,3 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική τους αξίας αυξήθηκε κατά 110%, στα 6,1 δισ. ευρώ. Έχει υψηλό βαθμό χρήσης καθώς έχει ήδη 3,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες (P2P) ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 εκατ. χρήστες το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, στο IRIS είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 565.000 εγγεγραμμένοι επαγγελματίες (P2Β).

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε, επίσης, ότι σύντομα το ελληνικό σύστημα πληρωμών IRIS θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Eurοpa Project. «Μια πρωτοβουλία 10 χωρών που εντάσσουν τα δικά τους IRIS και τις δικές τους εθνικές πλατφόρμες σε μια ενιαία πλατφόρμα και με την προσθήκη των Ελλήνων χρηστών, όπου εκεί θα περάσει τα 100 εκατομμύρια χρήστες, θα πάει περίπου στα 105 εκατομμύρια χρήστες», τόνισε.

Εκτίναξη συναλλαγών και χρηστών

Οι συναλλαγές μέσω ΔΙΑΣ υπερδιπλασιάστηκαν κατά την τελευταία τετραετία φτάνοντας τις 467,2 εκατ. το 2024 από 207 εκατ. 2020, ενώ η αξία αυτών ενισχύθηκε κατά 71%, στα 501,9 δισ. από 293 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά στο 2025 το πρώτο πεντάμηνο καταγράφεται αύξηση του αριθμού συναλλαγών και της αξίας αυτών κατά 18% και 8% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Κατά την περσινή χρονιά, οι διατραπεζικές συναλλαγές μέσω IRIS αυξήθηκαν κατά 137%, φτάνοντας τα 57,3 εκατ., ενώ η συνολική τους αξία αυξήθηκε κατά 110%, στα 6,1 δισ. ευρώ.

Οι συναλλαγές του IRIS Person to Person (άμεση μεταφορά χρημάτων μεταξύ ιδιωτών) κατά την περσινή χρονιά ανήλθαν σε 49,34 εκατ. έναντι 20,356 εκατ. το 2023, αυξημένες δηλαδή κατά 28,985 εκατ. σε απόλυτο μέγεθος έναντι του 2023 (+142,4%). Οι χρήστες του IRIS P2P στις 31/12/2024 έφτασαν τα 3,43 εκατ. έναντι 2,193 εκατ. το 2023, αυξημένοι κατά 1,236 εκατ. σε απόλυτο μέγεθος, (+56,4%). Η ηλικιακή ομάδα 18 – 35 ετών καλύπτει το 65% των χρηστών.

Στην υπηρεσία IRIS Person to Business (για άμεση πληρωμή σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις μέσω της χρήσης ΑΦΜ, κινητού τηλεφώνου ή QR code) οι χρήστες ξεπέρασαν τις 557 χιλ. έναντι 155 χιλ. περίπου το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 258,7%. Ρεκόρ εγγραφών καταγράφηκε στις 2 Αυγούστου του 2024 με περίπου 30 χιλ. εγγραφές επαγγελματιών. Ο αριθμός των συναλλαγών ήταν αυξημένος κατά 658.510 έναντι του 2023, ή κατά 844%, φτάνοντας τις 736.535 έναντι 78.025 το 2023. Μέγεθος που ισούται με το σύνολο των συναλλαγών των τριών «καναλιών» (P2P, P2B, Commerce) κατά το 2019.

Τέλος στην υπηρεσία IRIS Commerce (πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα) ο αριθμός των συναλλαγών για το 2024 ανήλθε σε 7,269 εκατ. έναντι 3,746 εκατ. το 2023, μέγεθος ενισχυμένο κατά 3,523 εκατ. έναντι του 2023 (+94%). Όσο για το πλήθος των εγγεγραμμένων εμπόρων – eshops στην υπηρεσία IRIS eCommerce, ανήλθε σε 6,9 χιλ. το 2024.

Βελτιώσεις το 2025

Κατά τη φετινή χρονιά αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο IRIS Gap Analysis, το οποίο προτείνει σειρά κρίσιμων παρεμβάσεων. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΔΙΑΣ Α.Ε. Σταυρούλα Καμπουρίδου, είναι η δημιουργία ενός προϊόντικού Rulebook, με στόχο την εξασφάλιση μιας ομοιομορφίας στην εμπειρία χρήσης ανεξαρτήτως τραπεζικού παρόχου, προτάσεις βελτιστοποίησης του UX/UI για να καταστεί ακόμη πιο φιλική η χρήση, η αύξηση των ημερήσιων ορίων συναλλαγών, ο εμπλουτισμός του μηχανισμού chargeback, και η εμφάνιση του πλήρους ονόματος του δικαιούχου (σύμφωνα με τις απαιτήσεις του IPR), προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια και ασφάλεια.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα, ξεχωρίζει εντός της Ευρωζώνης ως μία από τις χώρες με υψηλό βαθμό υιοθέτησης του κανονισμού άμεσων πληρωμών. Το ποσοστό άμεσων πληρωμών επί του συνόλου των μεταφορών πίστωσης (Instant Payment Ratio) ανήλθε σε 24,2% το πρώτο τρίμηνο του 2025, τη στιγμή κατά την οποία ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 20,9%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις τρία χρόνια, από το πρώτο τρίμηνο του 2022, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα εξαπλασιάστηκε – από μόλις 4,4% σε 24,2%. «Σήμερα, 7 στα 10 διατραπεζικά εμβάσματα πραγματοποιούνται άμεσα, και θεωρώ ότι δεν αργεί η ημέρα που θα γίνουν η βασική επιλογή στα ψηφιακά κανάλια των τραπεζών, κατά την εκτέλεση κάθε μεταφοράς πίστωσης από τους πελάτες τους», αναφέρει η Στ. Καμπουρίδου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα