Τι ζητούν οι δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση

Τι ζητούν οι δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση

Σε ρυθμούς αξιολόγησης μπαίνει ξανά από σήμερα το οικονομικό επιτελείο με την συνεδρίαση του Euroworking group όπου θα ανοίξει η συζήτηση για τα 95 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας τη Ευρωζώνης και σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει μια ανασκόπηση της πορείας των θεμάτων που εκκρεμούν από την δεύτερη αξιολόγηση. Ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαίων τεχνοκρατών θα είναι η αλλαγές στο δημόσιο και ειδικά το θέμα της αξιολόγησης και ο χρόνος εφαρμογής του σχεδίου της κινητικότητα που δείχνουν ότι καθυστερούν. Παράλληλα θα εξεταστούν θέματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις και το θέμα της σύστασης της Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας αλλά και η πρόοδος που έχει γίνει στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού αλλά και την λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Αυτό που φοβάται περισσότερο η ελληνική πλευρά είναι συζήτηση για την υποχρέωση για «αναστοχοθέτηση» των κοινωνικών επιδομάτων που δεν καλύπτονται από την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης Η επανεξέταση οικογενειακών , αναπηρικών , μεταφορικών και στεγαστικών επιδομάτων μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις ή και σε αποκλεισμό κάποιων από τους σημερινούς δικαιούχους.

Ληξιπρόθεσμα

Εκτός από τα μέτρα του προγράμματος ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ.. Γιώργος Χουλιαράκης θα πρέπει να ενημερώσει τους συναδέλφους του και για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα 800 εκ ευρώ που δόθηκαν μέσα στην δόση των 7,7 δις ευρώ που εκταμιεύτηκε προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου. Η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει τα υπόλοιπα 800 εκ ευρώ από την συνολική δόση των 8,5 δις ευρώ που ενέκρινε για την χώρα μας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου αν αποδείξει ότι τουλάχιστον το 80% των «πρώτων»800 εκ ευρώ ( δηλαδή 640 εκ ευρώ) έχουν φτάσει στους προμηθευτές του δημοσίου τους δικαιούχους συντάξεων και τις επιχειρήσεις που περιμένουν καθυστερούμενες επιστροφές φόρου.

Η συνάντηση με Μοσκοβισί

Στην συνάντηση που θα έχουν αύριο ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής κ. Γιώργος Χουλιαράκης με τον επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά κ. Πιέρ Μοσκοβισί θα συζητηθεί κυρίως το σχέδιο της τρίτης αξιολόγησης .

Οι δανειστές έχουν προγραμματίσει συνολικά τέσσερις αξιολογήσεις. Το σχεδιάγραμμα ξεκινά με την τρίτη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει επίσημα μετά τα μέσα του Οκτωβρίου και θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου (αν όχι μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου μέσα στο Νοέμβριο ) Στην συνέχεια θα πρέπει να γίνουν άλλες δύο αξιολόγησης το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2018 για να φτάσουμε στην τέταρτη, συνολική αξιολόγηση του προγράμματος που θα κρίνει την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων.

Ο κ. Μοσκοβισί θα ενημερώσει τους συνομιλητές του ότι αν υπάρξουν καθυστερήσεις και στην τρίτη αξιολόγηση μοιραία τα προαπαιτούμενα κάθε επόμενης χρονικά αξιολόγησης θα «συγχωνεύονται» με την τρέχουσα κάνοντας την ολοκλήρωση της πιο δύσκολη .

Παράλληλα βέβαια θα συζητηθεί και ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόβλημα και την στάση της ΕΕ απέναντι στις απαιτήσεις που έχει ενθέσει στο πρόγραμμα του (ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέτρα για το 2018 , εργασιακά) και θα διεκδικήσουν οι άνθρωποι του Ταμείου κατά την διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης.

Θα συζητηθούν επίσης και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στις 10 και 11 του μήνα για το «σκανάρισμα» όλων των προαπαιτούμενων και την πρόοδο που έχει γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

SHARE: