Τράπεζες: Έκρηξη στα στεγαστικά – Βαθιά ανάσα σε μικρές επιχειρήσεις

Διαβάζεται σε 5'
Τράπεζες: Έκρηξη στα στεγαστικά – Βαθιά ανάσα σε μικρές επιχειρήσεις
Ακίνητα ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ρεκόρ 15ετίας στη στεγαστική πίστη, διψήφια αύξηση σε καταναλωτικά και περισσότερα χρήματα στην αγορά το 2025. Στο ίδιο τέμπο συνεχίζει και το 2026

45.000 νοικοκυριά και 39.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις έλαβαν κατά την διάρκεια του 2025 χρηματοδότηση από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, επιβεβαιώνοντας την τόνωση της τραπεζικής ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές στο news247.gr «η αγορά των δανείων δείχνει να ξαναβρίσκει έπειτα από καιρό τον βηματισμό της. Το 2025 εξελίχθηκε σε χρονιά καμπής για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς μετά από μια μακρά περίοδο όπου η ροή χρηματοδότησης ήταν περιορισμένη και στοχευμένη μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες αξιοποίησαν τα μεγάλα κεφαλαιακά μαξιλάρια που διαθέτουν και άνοιξαν ξανά τις στρόφιγγες, με αιχμή τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και σημαντική ενίσχυση της καταναλωτικής πίστης και των μικρών επιχειρήσεων».

Τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση του τα τραπεζικά επιτελεία αποτυπώνουν μια εικόνα δυναμικής επανεκκίνησης, που θυμίζει – έστω με μέτρο – τα πρώτα χρόνια πριν από την κρίση, χωρίς όμως τις υπερβολές του παρελθόντος.

Στεγαστικά: Άνοδος-ρεκόρ μετά από 15 χρόνια

Το πιο ηχηρό «σήμα» έρχεται από τα στεγαστικά δάνεια. Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών αυξήθηκαν το 2025 κατά 46,3% σε ετήσια βάση, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου ανοδικού κύκλου, μετά από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:

  • 45.000 νοικοκυριά πήραν το 2025 νέο στεγαστικό δάνειο
  • Οι συνολικές εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 2,649 δισ. ευρώ
  • Το 2024 είχαν δοθεί 26.832 δάνεια ύψους 1,810 δισ. ευρώ

Αναμφίβολα καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ», μέσω του οποίου εκταμιεύθηκαν 7.657 στεγαστικά δάνεια, συνολικού ύψους 831 εκατ. ευρώ. οι ίδιες τραπεζικές πηγές προσθέτουν ότι «η κρατική επιδότηση και οι ευνοϊκότεροι όροι του συγκεκριμένου προγράμματος φαίνεται πως «ξεκλείδωσαν» την απόφαση αγοράς κατοικίας για χιλιάδες νέους και οικογένειες που μέχρι πρότινος έμεναν εκτός αγοράς».

Μικρές επιχειρήσεις: Περισσότερα δάνεια

Σημαντική ήταν και η ενίσχυση της χρηματοδότησης προς τις μικρές επιχειρήσεις, με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ – δηλαδή τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των τραπεζών:

  • Οι πραγματικές εκταμιεύσεις σημείωσαν αύξηση κατά 10,5%
  • Το συνολικό ποσό των εκταμιεύσεων ανήλθε το 2025 σε 2,509 δισ. ευρώ έναντι 2,270 δις. ευρώ το 2024
  • 38.912 μικρές επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν το 2025 έναντι 36.392 ένα χρόνο πριν.

Η αύξηση δείχνει ότι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις κατάφεραν να εξασφαλίσουν κεφάλαια για επενδύσεις, εξοπλισμό και κεφάλαιο κίνησης, σε μια περίοδο που το κόστος λειτουργίας παραμένει υψηλό.

Καταναλωτικά: Διψήφια άνοδος

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η καταναλωτική πίστη, με τις εκταμιεύσεις να αυξάνονται κατά 15,1% το 2025. Από το πιστωτικό σύστημα εκταμιεύθηκαν 432.474 νέα καταναλωτικά δάνεια συνολικού ύψους 1,584 δισ. ευρώ όταν το 2024 είχαν δοθεί 412.604 δάνεια συνολικού ύψους 1,376 δισ. ευρώ.

Πρόκειται κυρίως για μικρά και μεσαία δάνεια, που κατευθύνθηκαν σε αγορές διαρκών αγαθών, επισκευές κατοικιών και κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Οι επιδόσεις του πιστωτικού συστήματος το 2025 στο μέτωπο των χρηματοδοτήσεων επιβεβαιώνει ότι η αγορά δείχνει σημάδια κανονικότητας μετά από χρόνια ασφυξίας σε τρεις κυρίως άξονες:

  • Τα στεγαστικά ξαναμπαίνουν στο «παιχνίδι», αλλά με αυστηρότερα φίλτρα
  • Οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκουν πιο εύκολα ρευστότητα αλλά οι ανάγκες εξακολουθούν να παραμένουν μεγάλες
  • Τα νοικοκυριά δανείζονται ξανά, αλλά ο φόβος πιθανώς νέων κόκκινων δανείων επιβάλει μεγαλύτερη προσοχή

Οι στόχοι για το 2026

Η αυξημένη ζήτηση για δάνεια έδωσε ισχυρή ώθηση στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες μέσα στο 2025 αύξησαν τα ενήμερα δάνεια στην Ελλάδα κατά περίπου 14,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπέρασε κατά 36% τους αρχικούς στόχους που είχαν θέσει οι ίδιες οι τράπεζες, ενώ ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης κινήθηκε σε διψήφια επίπεδα – κάτι που είχε να συμβεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ατμομηχανή της ανόδου ήταν και πάλι τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, οι εταιρικές χορηγήσεις αποτέλεσαν τον βασικό μοχλό της πιστωτικής επέκτασης, καθώς πάνω από το 90% της συνολικής αύξησης των ενήμερων δανείων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις. Με απλά λόγια, οι τράπεζες άνοιξαν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης κυρίως για επενδύσεις, έργα και κεφάλαιο κίνησης.

Σε επίπεδο τραπεζών, την πρώτη θέση στις εταιρικές χορηγήσεις μοιράστηκαν η Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, με πιστωτική επέκταση λίγο πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ η καθεμία, εφόσον συνυπολογιστούν και οι συμμετοχές τους σε κοινοπρακτικά δάνεια και εκδόσεις χρέους στο εξωτερικό. Ακολουθούν η Eurobank και η Alpha Bank, με επιδόσεις άνω των 3,2 δισ. ευρώ η καθεμία. Σε επίπεδο ομίλων, ωστόσο, η Eurobank διατηρεί το προβάδισμα, χάρη στη δυναμική παρουσία της σε αγορές του εξωτερικού, κυρίως σε Κύπρο και Βουλγαρία.

Το 2026 ξεκινά με τον πήχη ψηλά. Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη διαμηνύσει στους επενδυτές ότι στόχος είναι να επαναληφθούν –ή ακόμη και να ξεπεραστούν– οι περσινές επιδόσεις. Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι εκταμιεύσεις μεγάλων δανειακών συμβάσεων που υπεγράφησαν το 2025 αλλά υλοποιούνται φέτος, καθώς και η επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολλές επιχειρήσεις να σπεύδουν να «κλειδώσουν» χρηματοδότηση και να προχωρήσουν επενδύσεις.

Αν οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, τότε μέσα σε δύο χρόνια οι τράπεζες θα έχουν αυξήσει τα ενήμερα δάνειά τους κατά περίπου 28 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που μεταφράζεται σε ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με περισσότερα κεφάλαια να κατευθύνονται σε επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και αναπτυξιακά έργα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα