Τράπεζες: Οι στόχοι για την μείωση των κόκκινων δανείων

Τράπεζες: Οι στόχοι για την μείωση των κόκκινων δανείων
iStock

Η ακτινογραφία των κόκκινων δανείων των τραπεζών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αργεί η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τι είπαν στους αναλυτές οι τραπεζίτες και γιατί εξακολουθεί να ανησυχεί η ΤτΕ.

Ο δρόμος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία περνάει μέσα από την δραστική μείωση των «κόκκινων δανείων», με τις τέσσερις συστιμικές τράπεζες να έχουν μεν επιτύχει μονοψήφιους δείκτες, ωστόσο η πλήρης σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναμένεται μέχρι το 2025.

Και οι τέσσερις επικεφαλής των συστιμικών τραπεζών αναφέρθηκαν ιδιαίτερα, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2023, στην μεγάλη μείωση που έχουν σημειώσει μέχρι σήμερα τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, επεσήμαναν ότι προς το παρόν νέο κύμα δεν φαίνεται στο ορίζοντα και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι οι στόχοι για την περαιτέρω μείωση θα επιτευχθούν άμεσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ στην οποία αναφέρθηκε ότι οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο για την τριετία 2023 – 2025 την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων τους κατά 3,1 δισ. ευρώ ή 32% (από 9,680 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022 σε 6,549 δισ. στο τέλος του 2025) με αποτέλεσμα, ο σχετικός δείκτης να διαμορφωθεί στο 4% το 2025 από 7% το 2022 και να συγκλίνει περαιτέρω προς το μέσο όρο των τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Alpha Bank: περιορισμός των ΜΕΑ κατά 25 δις από το 2018

Κατά τη πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του στους αναλυτές ο CFO του Ομίλου Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, έστειλε μήνυμα ισχυρής αυτοπεποίθησης για την περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) της Alpha Bank τονίζοντας ότι το 2023 θα είναι μία χρονιά που «θα δούμε περαιτέρω οργανική μείωσή τους».

Τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου της Τράπεζας έδειξαν μείωση των ΜΕΑ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 23 μονάδες βάσης, με το ποσοστό ΜΕΑ να βρίσκεται στο 7,6% του δανειακού χαρτοφυλακίου και την Τράπεζα να εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει περαιτέρω, κάτω του 7% για το 2023. Η μείωση των ΜΕΑ κατά 39% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, αντανακλά αφενός τον χαμηλότερο οργανικό σχηματισμό νέων ΜΕΑ, αλλά και τις στοχευμένες ενέργειες που δρομολογήθηκαν από την Τράπεζα κατά τη διάρκεια του 2022, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγαρυφάλλου.

Η δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του Project Hermes, στις Fortress και Davidson Kempner έρχεται ως επιστέγασμα του τελευταίου σκέλους της επιτυχημένης πορείας εξυγίανσης του ισολογισμού και προστίθεται σε σειρά συναλλαγών έχει υλοποιήσει η Τράπεζα από το 2018 και έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των ΜΕΑ κατά €25 και πλέον δισ.

Τράπεζα Πειραιώς: έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητική παραγωγή NPEs

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση του στόχου για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου το 2023 προχώρησε πρόφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι ο στόχος για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων αναθεωρείται χαμηλότερα του 6% που ήταν αρχικά, σε περίπου 5% για φέτος και περίπου 3% το 2025. Ο δείκτης κάλυψης των NPEs αναθεωρείται σε περίπου 60% το 2023 και περίπου 70% το 2025. Το κόστος των προβλέψεων εκτιμάται σε περίπου 1,2% το 2023 και 0,7% το 2025.

Ερωτώμενη για την ποιότητα του ενεργητικού και την επιδείνωσή της από τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων, η Διοίκηση της Πειραιώς ανέφερε ότι δεν παρατηρείται κάτι ιδιαίτερο σε νέες εισροές κόκκινων δανείων, τόνισε δε ότι η τράπεζα είχε για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητική παραγωγή NPEs, καθώς και μείωση των προβλέψεων για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Εurobank: Διατηρεί τον στόχο για εισροές «κόκκινων» δανείων, 400 εκατ. ευρώ, το 2023

Τον στόχο που θέλει μέχρι τέλος του 2023 να δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους 400 εκατ. ευρώ, διατηρεί η Eurobank, αν και τα πρώτα δείγματα από τη σκοπιά των αθετήσεων δεν είναι ανησυχητικά.

Ειδικότερα, όπως τόνισε η διοίκηση της τράπεζας στους διεθνείς αναλυτές, αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2023, ο σχηματισμός νέων «κόκκινων» δανείων ήταν οριακά θετικός κατά επτά εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, με τα συνολικά NPEs να έχουν μειωθεί κατά 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, «αγγίζοντας» τα 2,1 δισ. ευρώ ή 500 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Για το β’ τρίμηνο του 2023 η τράπεζα αναμένει εισροές, ύψους 60 εκατ. ευρώ, διατηρώντας την ετήσια πρόβλεψη για νέα «κόκκινα», ύψους 400 εκατ. ευρώ. «Καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων του ευρώ εστιάζουμε στην ποιότητα του ενεργητικού.

Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε σε 5,1% το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους από 6,7% το ίδιο διάστημα του 2022 και 5,2% στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

Εθνική Τράπεζα: βελτιώνει τις εκτιμήσεις για τα νέα NPEs του 2023

Mηδενικές οργανικές ροές «κόκκινων» δανείων, χωρίς διακριτά σημάδια επιδείνωσης στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών, καταγράφει τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 η ΕΤΕ, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα να διαμορφώνονται σε 1,6 δισ. ευρώ ή μόλις 200 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις.

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση είχε εκτιμήσει πως το 2023 θα δημιουργηθούν νέα NPEs, ύψους 350 εκατ. ευρώ, με τις προς ώρας ενδείξεις, ωστόσο, να συνηγορούν πως οι εισροές θα είναι κατά πολύ μικρότερες. Ο δείκτης ΜΕΑ παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά περίπου 140 μ.β. σε ετήσια βάση, σε 5,1%, με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις να ενισχύεται κατά 20 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, σε περίπου 89%. «Αποτέλεσμα των ισχυρών οικονομικών μεγεθών της χώρας είναι και το γεγονός ότι η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας δεν εμφάνισε σημάδια επιδείνωσης. Συγκεκριμένα, δεν σημειώθηκε αύξηση στα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και οι πρώιμες καθυστερήσεις στις αποπληρωμές δανείων παρέμειναν περιορισμένες.

Καμπανάκι από την ΤτΕ

Παρ’ όλη την συνεχιζόμενη βελτίωση των δανειακών χαρτοφυλακίων, η ΤτΕ επεσήμανε πρόσφατα ότι η περαιτέρω εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση, καθώς το απόθεμα των υφιστάμενων ΜΕΔ, αν και έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παραμένει σημαντικά υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συνεπώς, απαιτείται η συνέχιση των ενεργειών προς την κατεύθυνση οριστικής απαλλαγής του τραπεζικού τομέα από το απόθεμα ΜΕΔ, ώστε να ενδυναμωθεί περαιτέρω και να μπορέσει απρόσκοπτα να επιτελέσει τη διαμεσολαβητική λειτουργία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας

Η στοχοθεσία των τραπεζών αναμένεται να υλοποιηθεί κυρίως μέσω των αποπληρωμών δανείων (1,9 δισ. ευρώ) και των διαγραφών (1,7 δισ. ευρώ) και δευτερευόντως με πωλήσεις (0,7 δισ. ευρώ) και οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (0,5 δισ. ευρώ). Η καθαρή ροή ΜΕΔ αναμένεται να παραμένει θετική κατά 2,1 δισ. ευρώ (οι στόχοι εκτιμούν ότι οι νέες εισροές ΜΕΔ θα ανέλθουν σε 7,210 δισ. ευρώ και οι εκροές σε 5,141 δισ.) καθώς οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις βραχυπρόθεσμα στη χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συμπερασματικά, όπως αναφέρει η ΤτΕ, σε ένα βασικό σενάριο και μετά από μία δεκαετία από τότε που τα ΜΕΔ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο (Μάρτιος 2016), οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες θα έχουν διευθετήσει επιτυχώς το πρόβλημα των ΜΕΔ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα