Τράπεζες: Σύσκεψη στην ΕΕΤ για τον καθορισμό των μέτρων στήριξης

Τράπεζες: Σύσκεψη στην ΕΕΤ για τον καθορισμό των μέτρων στήριξης
Πλημμυρισμένα τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου Nick Paleologos / SOOC

Αποφασίζουν σήμερα οι τράπεζες σε σύσκεψη στην ΕΕΤ για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Θεσσαλίας. Οι άξονες των μέτρων από πλευράς των τραπεζών και τι έχει ανακοινωθεί για πλειστηριασμούς  και στεγαστική συνδρομή

Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια Επιτροπή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προκειμένου να καταλήξουν στα μέτρα στήριξης που θα παρέχει συντονισμένα το εγχώριο πιστωτικό σύστημα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας που «χτυπήθηκαν» από την πρόσφατη θεομηνία.

Πρόκειται για μέτρα – εκτός από όσα έχει ήδη ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο – που θα αφορούν τόσο στο πάγωμα των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην ευρύτερη περιοχή όσο και στις διαθέσιμες γραμμές ρευστότητας που θα απαιτηθούν για να «ξανασταθούν στα πόδια τους» η κοινωνία αλλά και η οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός θα χρειαστεί κάθε διαθέσιμο κονδύλι προκειμένου να ανταποκριθεί στο οικονομικό βάρος που απορρέει από την τεράστια καταστροφή που υπέστη κυρίως η Θεσσαλία ενώ θεωρούν πρακτικά αδύνατο επί του παρόντος να καθοριστεί με ακρίβεια το ύψος των οικονομικών απαιτήσεων, όσο τα νερά δεν έχουν απομακρυνθεί για να αποκαλυφθεί το πραγματικό εύρος της καταστροφής. Ανεπίσημοι υπολογισμοί πάντως ανεβάζουν το κόστος των καταστροφών ακόμα και στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ πιο καθαρή εικόνα αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας.

Όπως είναι νωρίς ακόμη να προσδιορίσει ποιες θα είναι οι ακριβείς επιπτώσεις στο ΑΕΠ, στην κατανάλωση από την αναμενόμενη άνοδο των τιμών και στις εξαγωγές από την αδυναμία της περιοχής να καλύψει τα συμβόλαια που έχει στο εξωτερικό. Και φυσικά πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να γίνει και πάλι γόνιμος ο Θεσσαλικός κάμπος και πόσα χρήματα θα απαιτηθούν για αυτό.

Τα πρώτα μέτρα

Ήδη όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει τη σχετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα και θα προβλέπει τη σχετική διαδικασία, ώστε οι πληγέντες, να λάβουν αυτόματα στο λογαριασμό τους, όπως αυτός έχει δηλωθεί στο TAXIS, και χωρίς να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, το ποσό των €6.600, καθώς πρόκειται για τους κατοίκους των χωριών που βρέθηκαν ολόκληρα κάτω από το νερό ή μέσα στο νερό, όπως η Μεταμόρφωση και ο Παλαμάς.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να τρέξει αυτοματοποιημένες διαδικασίες καθώς αξιολογήθηκε ότι πολλές από τις περιοχές που έχουν πληγεί δεν διαθέτουν ακόμη ρεύμα, ίντερνετ και το γεγονός που καθιστά άκρως προβληματική την διαδικασία κατάθεσης ηλεκτρονικών αιτήσεων κ.ο.κ.

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της Κρατικής Αρωγής σε ότι αφορά στη στεγαστική συνδρομή, της οποίας η πρώτη αρωγή φτάνει τις 10.000 ευρώ και αφορά τις περιπτώσεις όπου έχει πάθει ζημιά το σπίτι και όχι μόνο οι οικοσκευή. Δηλαδή, η στατικότητα του σπιτιού.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πλημύρες και έχουν χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, μετά από συμψηφισμό με την πρώτη αρωγή. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν). Ειδικά για την αποκατάσταση κτιρίων με ελαφρές βλάβες, ο φάκελος επισκευής συντάσσεται από τους μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να απαιτείται ιδιώτης μηχανικός, με τη στεγαστική συνδρομή να υπολογίζεται με καθορισμένη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο πληγείσας επιφάνειας.

Αναστολή πλειστηριασμών

Παράλληλα δύναται να παρασχεθεί αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από τις πλημμύρες, για έξι μήνες. Η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που είναι πληγείσες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους.

Ειδικότερα, η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται και οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αναστολή αφορά τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

Ενωσιακή στήριξη για την Ελλάδα

Με αφορμή την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και το κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία στήριξης προς την Ελλάδα για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι τρομέρες πλημμύρες σε Θεσσαλία και Μαγνησία, ο επίτροπος Οικονομίας κ. Τζεντιλόνι, απάντησε πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός έκτακτης ανάγκης ενεργοποιήθηκε πολλές φορές τους προηγούμενους μήνες καθώς υπήρξαν φυσικές καταστροφές σε πολλά κράτη μέλη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε πως υπάρχει το ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανάγκης και τα κράτη μέλη που υποφέρουν από ακραία κλιματικά φαινόμενα έχουν τρεις μήνες έτσι ώστε να εκτιμήσουν και να δώσουν στην Κομισιόν το ακριβές ποσό του οικονομικού κόστους της θεομηνίας. Υπογράμμισε, μάλιστα, την πεποίθηση πως η κ. Φον Ντερ Λάιεν θα προωθήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τις απαραίτητες διαδικασίες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα