Τρίζει τα δόντια στην κυβέρνηση η Τρόικα: Επιστρέφει την Τρίτη και όχι τον Ιανουάριο

ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ ΕΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΜΑΤΙΑΣ ΜΟΡΣ (Α) ΚΑΙ Ο  ΚΛΑΟΥΖ ΜΑΖΟΥΧ (Δ).(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ ΕΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΜΑΤΙΑΣ ΜΟΡΣ (Α) ΚΑΙ Ο ΚΛΑΟΥΖ ΜΑΖΟΥΧ (Δ).(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα εντός της εβδομάδας. Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις

Επιστρέφουν την Τρίτη στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Άμεσος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του μήνα.

Τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα έρθουν ωστόσο στην Αθήνα σε πλήρη σύνθεση. Οι κ.κ. Μαζούχ, Μορς και Τόμσεν αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα για μία εβδομάδα περίπου. Θα επιστρέψουν τον Ιανουάριο με τα τεχνικά κλιμάκια σε πλήρη σύνθεση υπό την προϋπόθεση και μόνο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει σημειώσει πρόοδο στην εκπλήρωση των μνημονιακών της δεσμεύσεων.

H επίσημη ανακοίνωση της Τρόικας ότι "η πλήρης διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο", υπό την προϋπόθεση ότι "οι ελληνικές αρχές θα έχουν σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης" δεν εξέπληξε την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η "Καθημερινή", οι επικεφαλής της τρόικας είχαν εδώ και μέρες διαμηνύσει ότι επιθυμούν να συνοδευθεί η ανακοίνωση της επιστροφής τους στη χώρα μας με αυτή τη διευκρίνιση (press line), δηλαδή ότι δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στη διάρκεια αυτής της αποστολής. Ο στόχος αυτής της διευκρίνισης είναι να μη δημιουργηθούν εκ νέου προσδοκίες που θα διαψευστούν και επιδεινωθεί η εικόνα της εκτροπής μετά την –αναπόφευκτη- νέα αναχώρηση της αποστολής της Τρόικας από την Αθήνα, χωρίς συμφωνία. Τελικά η "προειδοποίηση" επισημοποιήθηκε, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για την έγκριση του προϋπολογισμού, παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχε εκφράσει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο από την Πέμπτη.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στην "Καθημερινή" ότι "θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις όσο μπορούμε μέσα στον Δεκέμβριο και αν μπορέσουμε να κλείσουμε κάποια θέματα, φυσικά θα το κάνουμε. Κανείς δεν θέλει να τραβήξει η αξιολόγηση περισσότερο από ότι είναι απαραίτητο, αλλά με δεδομένο τον αριθμό των ανοιχτών θεμάτων μία πλήρης συμφωνία μέσα στον Δεκέμβριο, απλώς δεν είναι ρεαλιστική".

Ο ίδιος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η χρονική σύμπτωση της ανακοίνωσης με την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ήταν τελείως τυχαία και δεν επιχειρήθηκε να σταλεί κάποιο μήνυμα στην Αθήνα.

E-mail - βόμβα από το ΔΝΤ

Η αλήθεια για το πραγματικό σημείο όπου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις καταγράφεται σε e-mail που έστειλε πριν από λίγες ημέρες το ΔΝΤ στους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας, όπου το Ταμείο προειδοποιεί ότι όχι μόνο δεν κλείνουν τα ανοικτά μέτωπα για να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση του Μνημονίου, αλλά διαρκώς ανοίγουν νέα. Το σημείωμα φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του προγράμματος εκτροχιάζεται, μήνα με τον μήνα. Ειδικότερα, σε πίνακα που συνοδεύει το σημείωμα, βλέπουμε ότι από τις 35 μνημονιακές δράσεις που όφειλε να εκτελέσει η κυβέρνηση τον Ιούλιο, υλοποιήθηκαν οι 28, από τις 26 του Αυγούστου μόνο οι 15, από τις 47 του Σεπτεμβρίου μόνο οι 13, από τις 20 του Οκτωβρίου μόνο οι 4 και από τις 7 του Νοεμβρίου δεν υλοποιήθηκε καμία. Με άλλα λόγια, από τις 135 συνολικά δράσεις, τις οποίες όφειλε να φέρει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η φθινοπωρινή αξιολόγηση, η χώρα μας έχει συμμορφωθεί με τις 60 μόνο και κάθε μήνα πάμε και χειρότερα.

Μηδαμινές πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας πριν το τέλος του έτους

Ως εκ τούτου, τεχνοκράτες οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του προγράμματος προειδοποιούν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους είναι μηδαμινή, παρά την πολιτική βούληση που καταγράφεται προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης. Εν ολίγοις, μόνο για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που είχε εγκριθεί επί της αρχής τον Ιούλιο, υπάρχει ελπίδα ευτυχούς κατάληξης μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμη και σε αυτό το μέτωπο, όμως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι δεν αρκεί να έχουμε συμφωνία για το τι θα κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της, αλλά πρακτική υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων, κάτι που συνήθως παίρνει χρόνο.

Αρμόδιες πηγές της τρόικας έλεγαν στην "Καθημερινή" ότι η πρόοδος σε όλα τα μέτωπα είναι πολύ αργή. Και αφού υπάρχουν ακόμη τόσο πολλά ανοικτά ζητήματα, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να υπαναχωρεί η Ελλάδα από ήδη συμφωνημένες δεσμεύσεις της, δημιουργώντας νέα μέτωπα. Σε ακόμη πιο έντονο ύφος, άλλος αξιωματούχος της τρόικας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σπουδή της κυβέρνησης να νομοθετεί επί ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης μονομερώς και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους ελεγκτές εκλαμβάνεται ως "πρόκληση" και αποτελεί πρακτική που πρέπει να σταματήσει, διότι κάθε άλλο παρά βοηθάει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όταν μεταφέρθηκε σε τεχνοκράτες και κοινοτικούς αξιωματούχους συνομιλητές της "Καθημερινής" ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες της Ελλάδας έχουν λάβει τα εύσημα από την πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης, ενώ ο πρωθυπουργός σχεδόν χειροκροτήθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων, την περασμένη Τετάρτη, οι απαντήσεις ήταν κατηγορηματικές. Η τρόικα έχει ήδη βάλει πολύ νερό στο κρασί της και επαφίεται πλέον στην Αθήνα να κάνει αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις της. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ναι μεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ευρωζώνη για συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, αλλά κανείς δεν θέλει συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος.

Πιέζει το ΔΝΤ

Άλλωστε, ακόμη και αν το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας ήταν διατεθειμένο να σηκώσει "λευκή σημαία" προκειμένου να επιτευχθεί ο πολιτικός στόχος για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από την ελληνική προεδρία, υπάρχει και ο παράγων ΔΝΤ.

Όπως δηκτικά ανέφερε στην "Καθημερινή" κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος αυτήν την εβδομάδα, "το ΔΝΤ κάνει τον καλό και η Λαγκάρντ βγαίνει κάθε τόσο να λέει ότι πρέπει να μπει τέλος στη λιτότητα, αλλά σε κάθε αξιολόγηση προβάλλει τα πλέον μαξιμαλιστικά τεχνικά αιτήματα. Τα περί σαρωτικών και οριζόντιων απελευθερώσεων πλειστηριασμών και απολύσεων από το Ταμείο έρχονται".

(Πηγή: Καθημερινή)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μπόνους σε υπαλλήλους της εφορίας για να πιάνουν φοροφυγάδες

SHARE: