Τσακαλώτος μαινόμενος κατά δανειστών

Τσακαλώτος μαινόμενος κατά δανειστών
Πρώτη ημέρα εργασιών στο 27ο συνέδριο "Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας" με τίτλο "H Ελλάδα και το διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον: Μια ματιά στο μέλλον" στις 28 Νοεμβρίου 2016 στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental. Tο συνέδριο που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων του Επιμελητηρίου με αφορμή της ανακήρυξης του έτους 2016 από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ως Έτος Ανάπτυξης & Απασχόλησης/Growth & Jobs. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Τσακαλώτος κατά πάντων στο ελληνοαμερικανικό. Κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά, το ΔΝΤ ότι το παίζει «Πόντιος Πιλάτος» για νέα μέτρα και την Γερμανία ότι κόπτεται για την ανταγωνιστικότητα, αλλά επιμένει σε σκληρή λιτότητα

“Αν το θέμα με την Ελλάδα δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα ας δεχθούν να μειώσουν τα πρωτογενής πλεονάσματα να την επενδύσουμε στην μείωση των φορολογικών συντελεστών την έρευνα και την τεχνολογία ή όπου τελικά συμφωνήσουμε σε μια διαπραγμάτευση με τους θεσμού”. 

Την υποθετική αυτή πρόταση έκανε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος κυρίως στην Γερμανία και τους συμμάχους της από το συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου παραδεχόμενος ότι με βάση την θέση που έχει πάρει το ΔΝΤ αν οι Ευρωπαίοι δανειστές επιμείνουν σε πλεονάσματα τη τάξης του 3,5% του ΑΕΠ η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πάρει και νέα μέτρα.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ο συμβιβασμός μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι μια μείωση περίπου 1% του ΑΕΠ τονίζοντας ότι η στάση του ΔΝΤ να δείχνει νέα μέτρα δεν είναι η καλύτερη σε μια χώρα η οποία έχει περάσει μια τόσο μεγάλη κρίση.

Ο υπουργός οικονομικών άσκησε κριτική στην στάση των Ευρωπαίων δανειστών και στα εργασιακά τονίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πιέζουν για μια λύση που βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκού κεκτημένου

«Διαπραγματευόμαστε εντός του πλαισίου του προγράμματος το 2015 το οποίο έβαλε ως βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές . Κάναμε επιτροπή σοφών η οποία στην πλειοψηφία των θεμάτων ήταν υπερ της ελληνικής κυβέρνησης» είπε ο υπουργός για να συνεχίσει τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί κάνουν συμβιβαμσούς για να εντάξουν το ΔΝΤ . «Δεν μπορούν όμως να διαπραγματεύονται εκτός Ευρωπαϊκού πλαισίου . Μια χώρα σε πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει λιγότερα δικαιώματα . Ο λαός θα πρέπει τελικά να νιώθει ότι συμμετέχει στην αναμενόμενη ανάκαμψη» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός τόνισε ότι ήδη το ελληνικό πρόγραμμα έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προηγούμενο . Σε αυτήν την φάση παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με την διαφορά ύψους 600 εκ ευρώ που βλέπουν οι θεσμοί για το 2018 λόγω της χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από το 2017 . Τόνσε πάντως ότι η διαφορά αυτή έχει μειωθεί μετά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στο 0,1% το ΑΕΠ δηλαδή λιγότερα από 200 εκ ευρώ.

Σε ότι αφορά τις φωνές που θέλουν να ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό τόνισε ότι οι δαπάνες για συντάξεις βρίσκονται σο 65% το μ.ο. της ΕΕ και ου 55% της Γερμανίας

Σε ότι αφορά; Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέος τόνισε ότι αν οι συζήτηση που αναμένεται μετά τις 5 Δεκεμβρίου για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα αναβληθεί θα πάει πίσω και η ανάκαμψη της οικονομίας.

«Η Ευρώπη δεν περνά χρυσές στιγμές γιατί δεν μπορεί να λύσει προβλήματα. Επιτυχία έχεις όταν λύσει σε μια χώρα ένα καθαρό διάδρομο και της δίνεις μια προοπτική να ξεπεράσει την κρίση της» κατέληξε ο κ. Τσκαλώτος.

Μπενουά Κερέ

 Νωρίτερα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ τόνισε τρείς φορές μέσα στην ομιλία του τη σημασία από την Ελλάδα για πιστή εφαρμογή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Μάλιστα στο κομμάτι της αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών ήταν απόλυτα ξεκάθαρος τονίζοντας ότι με δεδομένες τις δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουν το επόμενο διάστημα για την διευθέτηση του θέματος των κόκκινων δανείων και της ανάκτησης της ρευστότητας θα πρέπει να είναι τελείως ανεπηρέαστα από πολιτικές αποφάσεις . « Τα μέλη της διοίκησης των τραπεζικών ιδρυμάτων θα πρέπει να είναι εντελώς ανεπηρέαστα από κάθε πολιτική παρέμβαση . Αυτό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη» είπε ο κ. Κερέ .

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που θα καθυστερούν να δώσουν δικαστικές αποφάσεις για οφειλές προς τις τράπεζες και να αποκαταστήσουμε ταχύτερους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης Οι πιστωτές θα πρέπει στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να έχουν απόφαση για τις οφειλές τους από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ τόνισε ο κ Κερέ .

Τόνισε ξανά ότι η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων θα επιτρέψει να αναστραφεί ο αρνητικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης .

Σε ότι αφορά το θέμα τους χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ο κ. Κερέ επανέλαβε ότι η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ ανησυχεί για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θεωρεί απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του.

Σε ότι αφορά τέλος, την ένταξη της Ελλάδας στο QE τόνισε ότι τα μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητα, αλλά η ΕΚΤ παίρνει υπόψιν της και άλλα στοιχεία, αποφασίζοντας αυτόνομα για την ένταξη μια χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα