Τσακαλώτος στην Die Zeit: Χρειάζεται βιώσιμη λύση για το χρέος και όχι λύση “ολίγον έγκυος”

Τσακαλώτος στην Die Zeit: Χρειάζεται βιώσιμη λύση για το χρέος και όχι λύση “ολίγον έγκυος”
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμης λύσης αντί ημιμέτρων για το ελληνικό χρέος, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει υλοποιήσει ένα τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων σε πάρα πολλούς τομείς.

Την ανάγκη βιώσιμης λύσης και όχι ημίμετρα για το χρέος επισημαίνει ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην εφημερίδα Die Zeit, θυμίζοντας και την δέσμευση του Eurogroup του 2017 που συνυπέγραψε και η Γερμανία.

 Απαντώντας στην σχετική ερώτηση ο κ. Τσακαλώτος απαντά ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Όλαφ Σολτς, γνωρίζει ότι υπάρχει μία ανακοίνωση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, η οποία είναι πολύ σημαντική και δεσμεύεται σε μία ελάφρυνση του χρέους, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει και πάλι να βγει στις χρηματαγορές μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Τι είναι αυτό που θα κάνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμο; Θα μπορούσε κανείς να κάνει ένα παραλληλισμό της κατάστασης με μία εγκυμοσύνη: Δεν είναι δυνατόν να είναι κανείς ‘ολίγον έγκυος’. Ή θα καταφέρει κανείς να φτάσει σε ένα επίπεδο όπου το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι’ τονίζει ο υπουργός οικονομικών.

Σε ερώτηση για το αν η πολιτική τοποθέτηση του κ. Σόλτς (ανήκει στους σοσιαλοδημοκράτες του SPD) θα βοηθήσει σε μια καλή λύση για το χρέος τονίζει «Να με ρωτήσετε στις 21 Ιουνίου. «Σε κάθε περίπτωση, όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει ένα τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων σε πάρα πολλούς τομείς. Όποιος το αμφισβητεί, δεν έχει αντιληφθεί τι έχει συντελεστεί στην Ελλάδα».

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι μια νέα αναβολή μιας λύσης για το χρέος θα έκλεινε την πόρτα των αγορών για την Ελλάδα. Όπως λέει «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας, στα οικονομικά φύλλα της Handelsblatt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μην γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα το ελληνικού χρέους. Εάν συμβεί αυτό, προφανώς δε θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές».

Μάλιστα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η ελάφρυνση του χρέους θα είναι ευρωπαϊκή υπόθεση, ανεξάρτητα αν συμμετέχει ή όχι το ΔΝΤ. «Το Eurogroup κατέστησε σαφές, ότι προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα στην επάνοδό της στις χρηματαγορές – ανεξαρτήτως της συμμετοχής του ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα απορρίπτει ξανά το ενδεχόμενο μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής τονίζοντας ότι το Eurogroup έχει ήδη αποφασίσει μια άλλη στρατηγική για την Ελλάδα, την δημιουργία του αποθέματος ρευστότητας που είναι υποκατάστατο και όχι συμπληρωματικό μέτρο μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Σε κάθε περίπτωση τονίζει, ότι θα πρέπει ότι το καλύτερο και για την Ελλάδα και για την Γερμανία θα είναι να είναι να τελειώσουν κάθε είδους προγράμματα διάσωσης.

Σε ό,τι αφορά την μεταμνημονιακή εποπτεία παραδέχεται ότι θα υπάρχει μια ενισχυμένη παρακολούθηση. Τονίζει πάντως, ότι μετά την κρίση θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη και συνεργασία, ώστε και η Ελλάδα να αναλάβει την κυριότητα των αλλαγών που χρειάζονται.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της Ιταλικής κρίσης παραδέχεται ότι στο ξέσπασμά της υπήρξαν επιπτώσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά τόνισε ότι δεν θα είναι μόνιμες τόνισε πάντως ότι η Ιταλία δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρώπης

Στην ερώτηση για το τι λείπει από την Ευρώπη απαντά ότι χρειάζεται περισσότερη συνοχή και συνεργασία και όχι μόνο περισσότερο χρήματα Τονίζει στην κατεύθυνση αυτή ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να είναι περισσότερο τολμηρή στις αλλαγές που επιχειρούνται στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Το ζήτημα δεν αφορά πάντοτε μόνον τα χρήματα. Αυτή η παράμετρος είναι σίγουρα σημαντική, αλλά το θέμα είναι και η ύπαρξη θεσμών, που επιλύουν προβλήματα» λέει.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εθνικές εκλογές και την πρωτοπορία της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, δείχνει να μην ανησυχεί, θεωρώντας ότι το κλίμα θα αλλάξει το επόμενο διάστημα.

«Δεν σας έχει πει ποτέ η μητέρα σας να μην πιστεύετε όλα όσα γράφουν οι εφημερίδες; Ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Του χρόνου θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη απασχόληση από το 2018. Στις εκλογές οι άνθρωποι κοιτάνε μπροστά. Θα μπορέσουν να κρίνουν την αναπτυξιακή στρατηγική μας» λεει για να καταλήξει « Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, θέλει να μειώσει δραστικά τους φόρους, χωρίς ωστόσο να κάνει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Πώς μπορεί να λυθεί αυτή η εξίσωση; Ποντάρουν σε ανάπτυξη 4% και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν χαμηλότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα με τους Γερμανούς. Τους εύχομαι καλή τύχη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα