Βήματα σύγκλισης έκαναν Στουρνάρας-Τσακαλώτος για τα κόκκινα δάνεια

Βήματα σύγκλισης έκαναν Στουρνάρας-Τσακαλώτος για τα κόκκινα δάνεια
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας Eurokinissi

Συμπληρωματικά στο σχέδιο του ΤΧΣ, το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια - Το σχέδιο έχει ήδη αποσταλεί από την περασμένη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τo σχέδιο που σχεδίασαν το ΤΧΣ και το ΥΠΟΙΚ με σύμβουλο την JP Morgan έχει ως βάση την παροχή κρατικών εγγυήσεων έναντι κεφαλαιακών απωλειών από την δυναμική διαχείριση κόκκινων δανείων ( Asset Protection Scheme) που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία.

Το σχέδιο έχει ήδη αποσταλεί από την περασμένη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Com) για έγκριση. Προβλέπει τη σταδιακή μεταφορά κόκκινων δανείων αξίας 15-20 δις ευρώ σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) η οποία θα εκδώσει τρεις σειρές ομόλογα υψηλής μεσαίας και χαμηλής εξασφάλισης (Senior Mezzanine Junior bonds) Τα υψηλής εξασφάλισης θα αγοραστούν από τις τράπεζες και τα μεσαίας και χαμηλής από ιδιώτες.

Το δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις ύψους 6 -6,5 δις ευρώ από τις απώλειες των ομολόγων των τραπεζών που θα συνδέονται με την εκκαθάριση (πωλήσεις δανείων). Ο στόχος είναι να μην βρεθούν οι εμπορικές τράπεζες στην ανάγκη να αναζητήσουν νέα κεφάλαια μετά το καλοκαίρι.

Τη Δευτέρα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επισκέφθηκε τον κεντρικό Τραπεζίτη για συζητήσουν την προοπτική σύνδεσης του σχεδίου ΤΧΣ με αυτό που έχει εκπονήσει η ΤτΕ. Το δεύτερο αυτό σχέδιο έχει ως πλαίσιο τη μεταφορά 40 δις κόκκινων δανείων σε εταιρία ειδικού σκοπού. Με αυτό το σχέδιο αντί των κρατικών εγγυήσεων θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαια αναβαλλόμενος φόρος ύψος 7δις για τα οποία θα πρέπει να εγγυηθεί το υπουργείο οικονομικών.

Λόγω του μεγάλου ποσού των κόκκινων δανείων το σχέδιο αυτό θα οδηγήσει τις τράπεζες σε νέα κεφάλαια ύψους 7- 7,5 δις ευρώ.

Τι συζήτησαν

Κατά τη συνάντηση ο υπουργός οικονομικών διαβεβαίωσε τον κ. Στουρνάρα ότι η αποστολή του σχεδίου δεν αναιρεί το σχέδιο της ΤτΕ. Μπορεί κάλλιστα το ένα σχέδιο να διαδεχθεί το άλλο. Η επιλογή ως πρώτου του σχεδίου του ΤΧΣ είχε ως βάση το γεγονός ότι είναι πιο ήπιο και ότι ακόμη και αν υπάρξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες αυτές θα είναι μικρές και αντιμετωπίσιμες.

Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα να ασκήσει την επιρροή του για την ταχεία αποδοχή του σχεδίου του ΤΧΣ και από τις Ευρωπαϊκές αρχές εποπτείας των τραπεζών. Με την εφαρμογή του σχεδίου οι τράπεζες θα αρχίσουν σταδιακά να λειτουργούν σαν πιστωτικά ιδρύματα, να μειώνουν τις προβλέψεις τους και γενικά να ανακτήσουν και μέρος της εμπιστοσύνης από τις αγορές.

Τότε ανάλογα με τις συνθήκες θα μπορέσει να περάσει και να λειτουργήσει το περισσότερο δυναμικό σχέδιο της ΤτΕ ώστε να επαναφέρει την ελληνικές τράπεζες σε μια προ της κρίσεως κανονικότητα. Εκτός από το τεχνικό μέρος η συνάντηση είχε ως στόχο και να χτίσει ξανά μια γέφυρα μεταξύ του ΥΠΟΙΚ με την ΤτΕ που το προηγούμενο διάστημα φαίνονταν ότι είχε καταρρεύσει. Οι δύο άντρες έμειναν σύμφωνοι να υπάρχει αμφίπλευρη ενημέρωση για την πορεία του σχεδίου για την μείωση των κόκκινων δανείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα