Βιομηχανία: Προειδοποίηση “καταπέλτης” για λουκέτα και κύμα ακρίβειας

Βιομηχανία: Προειδοποίηση “καταπέλτης” για λουκέτα και κύμα ακρίβειας
Το κεντρικό αφήγημα μιλά για ανοίγματα. Οι πραγματικές συνθήκες όμως προδικάζουν λουκέτα... Eurokinissi

Καμπανάκι κινδύνου για την πορεία των τιμών αλλά και για λουκέτα στο βιομηχανικό κλάδο σε μια περίοδο που ο ρόλος του είναι κομβικός για την αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου, κάνει λόγο η "Ελληνική Παραγωγή" που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο ποσοστό των βιομηχανιών της χώρας

Για πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω εκτίναξης των τιμών των ενεργειακών προϊόντων,  που οδηγεί  σε κύμα ακρίβειας αλλά και σε λουκέτα πολλές βιομηχανίες και ειδικά μικρομεσαίες μεταποιητικές βιομηχανίες κάνει λόγο σε βαρυσήμαντη ανακοίνωσή της η Ελληνική Παραγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Παραγωγή που αποτελεί μία πρωτοβουλία μικρών και μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων και των βασικών Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων της Χώρας που έχει στόχο

– την ανάδειξη και ενίσχυση του ρόλου της μεταποιητικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

– την προώθηση της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για μια “Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Αναγέννηση” (αύξηση της συμβολής της μεταποίησης στο 20% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ από 15%, ως το 2020)

Εκτόξευση τιμών

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή τη “η εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου έως και 400% τους τελευταίους μήνες σε σύγκριση με τις τιμές του 2019 και η συνακόλουθη άνοδος των τιμών στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει τα 200 Ευρώ/ΜWh, έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση κατά 20-40% στο κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας.”

Παράλληλα η Ελληνική Παραγωγή θέτει επί τάπητος το ζήτημα ανταγωνιστικότητας για τη βιομηχανία που δημιουργεί ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.

Η αγορά ηλεκτρισμού

Όπως τονίζεται “οι επιπτώσεις αυτές είναι πολύ πιο σημαντικές στην ελληνική βιομηχανία σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Γιατί στη χώρα μας η διαπραγμάτευση του συνόλου της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται μέσω της ημερήσιας χονδρεμπορικής αγοράς, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς λειτουργεί μέσω διμερών συμβολαίων με κλειδωμένες τιμές, που αντισταθμίζουν τον κίνδυνο στην περίπτωση απότομης αύξησης των τιμών για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Δεδομένου ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλίουν το αυξημένο κόστος στην ελληνική βιομηχανία, το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δυσμενές, ιδίως για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς η εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχεται να προστεθεί στην παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, του κόστους των μεταφορών και των σοβαρών προβλημάτων επάρκειας και καθυστερήσεων στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας. Το σύνολο των παραγόντων αυτών οδηγεί σε μια πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής που είναι αδύνατον να απορροφηθεί στο σύνολό της από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Δημιουργούνται κατά συνέπεια σοβαροί κίνδυνοι μετακύλισης του αυξημένου κόστους στις τελικές τιμές και τους καταναλωτές, περιορισμού της παραγωγής αλλά και αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων με τις γνωστές συνέπειες.”

Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας

Να σημειωθεί ότι παράγοντες του κλάδου σημειώνουν ότι ήδη καταγράφεται σε σχέση π.χ. με τη  Γερμανία μια διαφορά στις τιμές ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες, που φτάνει στο 30%, κάτι που εάν παγιωθεί θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για τις εγχώριες βιομηχανίες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες το ΙΟΒΕ στο “Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία” του Οκτωβρίου, επισήμανε ότι οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι εκ των υψηλότερων μεταξύ χωρών της περιφέρειας και του πυρήνα της Ευρωζώνης σε όλη την περίοδο 2015-2020. Σε υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε  το ΙΟΒΕ, τον Αύγουστο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (128€/MWh) ήταν 96% υψηλότερη από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (65,4€/MWh) (σ.σ. προκύπτει από το σύνολο των ενεργειακών αγορών της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, ενώ από τον Αύγουστο 2019 περιλαμβάνονται και οι Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Γαλλία και Ολλανδία).

Παράλληλα, η μέση τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (EU Allowance) σημείωσε άνοδο τον Σεπτέμβριο, με έντονα ανοδική πορεία (+145%) τους τελευταίους 11 μήνες.

Στην Ελλάδα, επίσης, καταγράφεται, για τον κλάδο βιομηχανίας, το υψηλότερο μερίδιο κόστους ενέργειας (μ.ό. 2015-2018: 4,9%). Το μικρότερο το βρίσκει κανείς σε Πορτογαλία (2,9%) και Ισπανία (2,6%). Χαμηλότερα, δε,  του 2% είναι τα μερίδια κόστους ενέργειας σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Ο ρόλος της μεταποίησης

Σύμφωνα με την Ελληνική Παραγωγή “η Ελληνική μεταποίηση αποτέλεσε ανάχωμα και σημαντικό στήριγμα της χώρας μέσα στην πανδημική κρίση, συμβάλλοντας στον περιορισμό των επιπτώσεων από την κατάρρευση των τουριστικών εισπράξεων. Φέτος το Α’ εξάμηνο, οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν αύξηση κατά 22,9% σε σχέση με πέρυσι και κατά 18,3% σε σχέση με προ πανδημίας επίπεδο του Α’ εξαμήνου 2019.

Η αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία δεν είναι συντεχνιακό ζήτημα. Αφορά τη διατήρηση της θετικής αναπτυξιακής δυναμικής, αφορά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της χώρας, αφορά την απασχόληση, αφορά τον περιορισμό του κινδύνου ενός πληθωριστικού κύκλου που θα είχε ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις” σημειώνει η Ελληνική Παραγωγή στην ανακοίνωσή της.

Μέτρα εδώ και τώρα

Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη για πρωτοβουλίες και μέτρα. “Οι συνέπειες της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ήταν από τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης και 22ης Οκτωβρίου. Στα συμπεράσματα αναφέρεται ρητά ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν μέτρα στήριξης των ευάλωτων καταναλωτών και των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την εργαλειοθήκη που δημοσίευσε στις 13/10 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή” τονίζεται σχετικά.

“Είναι ώρα ευθύνης και αποφάσεων για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως ένα πρόβλημα που μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά τις προοπτικές ανάπτυξης και την κοινωνική συνοχή” καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Παραγωγής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα