Βουτιά του Nikkei μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

default image

Μεγάλη πτώση, κατά 0,84%, σημείωσε ο δείκτης Nikkei στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο

Μεγάλη πτώση, κατά 0,84%, σημείωσε ο δείκτης Nikkei στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, έπειτα από την κατά κράτος ήττα του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στις χθεσινές εκλογές για τη Γερουσία, η οποία δρομολογεί δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις, αλλά κι εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στην Ουόλ Στριτ την Παρασκευή.

Ο Nikkei κατά την έναρξη της συνεδρίας απώλεσε 145,28 μονάδες, κατρακυλώντας στις 17.138,53 μονάδες. Παράλληλα, οι ιαπωνικές μετοχές δέχονται πιέσεις εξαιτίας της πτώσης του Dow Jones κατά 1,54% στην Ουόλ Στριτ.

“Η αγορά θα χρειασθεί κάποιο διάστημα για να ημερήσει, εξαιτίας της αβεβαιότητας στην πολιτική σκηνή και στις αμερικανικές αγορές”, τονίζει σχετικός αναλυτής. Η κυβερνητική συμμαχία απώλεσε την πλειοψηφία στη Γερουσία, η οποία πέρασε στον έλεγχο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, ωστόσο ο Άμπε αρνήθηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Μολονότι η συντηρητική συμμαχία του Άμπε διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία εκλέγει τον πρωθυπουργό κι έχει τον τελικό λόγο στο νομοθετικό έργο, η απώλεια της πλειοψηφίας στη Γερουσία είναι πιθανό να παρακωλύσει το κυβερνητικό της έργο, εκτιμούν οι πολιτολόγοι. “Η αγορά ανέμενε την ήττα αυτή, όμως το Χρηματιστήριο μπορεί να κατρακυλήσει περαιτέρω εάν εξαναγκασθεί σε παραίτηση ο Σίνζο Άμπε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ήττας”, τονίζει ο ίδιος οικονομικός αναλυτής.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα