Βρυξέλλες: Η Ελλάδα καταθέτει αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης την Τετάρτη

Βρυξέλλες: Η Ελλάδα καταθέτει αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης την Τετάρτη
Συνεδρίαση του Ecofin την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/Ε.Ε.) Eurokinissi

Πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα για την παράταση της δανειακής σύμβασης. Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα προτίθεται αύριο Τετάρτη να καταθέσει αίτημα για την παράταση κατά έξι μήνες της δανειακής σύμβασης, έως τέλη Αυγούστου δηλαδή, προκειμένου να λυθεί έτσι ο γόρδιος δεσμός και το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αιτιολογικό που θα συνοδεύει το αίτημα της παράτασης θα βασίζεται στις κατευθύνσεις του λεγόμενου “εγγράφου Μοσκοβισί” που είδε χθες το φως της δημοσιότητας στο Eurogroup.

Εάν οι διατυπώσεις στο αιτιολογικό του αιτήματος ικανοποιούν τους εταίρους, τότε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά:

“Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα / μνημόνιο”.

Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα και δεν πρόκειται να ζητήσει την παράταση του προγράμματος / μνημονίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΑΜΠΕ / Bloomberg)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα