Ξεκίνησε η έκδοση του 10ετούς ομολόγου

Ξεκίνησε η έκδοση του 10ετούς ομολόγου
Στιγμιότυπο από το Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Το ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεση του για την έκδοση 10ετούς τίτλου αναφοράς δίνοντας εντολή στους αναδόχους να ανοίξουν το βιβλίο προσφορών.

Ξεκίνησε η έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου με την επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού Δημοσίου να ζητά από τους αναδόχους της έκδοσης να ανοίξουν το βιβλίου προσφορών.

Πριν λίγη ώρα το ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεση του για την έκδοση 10ετούς τίτλου αναφοράς δίνοντας εντολή στους αναδόχους (BNP Paribas, Citi, CreditSuisse, Goldman Sachs International Bank, HSBC and J.P. Morgan) να ανοίξουν το βιβλίο προσφορών.

Συνεπώς άμεσα οι ανάδοχοι θα πρέπει να ανοίξουν το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του ομολόγου που πήρε την τελική πολιτική έγκριση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας εν αναμονή και της αναβάθμισης της Moody’s η οποία τελικά ήταν διπλή

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το Δημόσιο θα εκδώσει ένα νέο ομόλογο αναφοράς διάρκειας 10 ετών ζητώντας να αντλήσει από τις αγορές 2 δισ. ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου – όπως εκτιμούν αναλυτές – θα είναι κοντά στο 4% ή και λίγο χαμηλότερα με βάση το teleconference του ΟΔΔΗΧ με επενδυτές την περασμένη Παρασκευή.

Με δεδομένο ότι η έκδοση θα είναι σχετικά περιορισμένη και το κουπόνι που θα δοθεί αρκετά υψηλό θα πρέπει να αναμένεται και νέο ρεκόρ προσφορών για το νέο τίτλο του ελληνικού δημοσίου. Τούτο διότι η Ελλάδα αν και έχει εξαιρετικά υψηλό χρέος θα εισπράττει την ωφέλεια των εξαιρετικά χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών (κάτω από 10% του ΑΕΠ ως το 2032) για τα επόμενα 10 χρόνια και βεβαίως της δέσμευσης των εταίρων της ότι θα την στηρίξουν αν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Με δεδομένο ότι η έκδοση δεν θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή υποχρεώσεων μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο μια έκδοση «γοήτρου» Η εμφάνιση της Ελλάδας μετά από σχεδόν 10 χρόνια στην – μέση – διάρκεια των 10 ετών θα ξαναβάλει του ελληνικούς τίτλους στα ταμπλό των περισσότερων επενδυτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα