Ξενοδοχεία: Ποιες περιοχές ήταν πρωταθλήτριες σε μια αμφίβολη χρονιά

Ξενοδοχεία: Ποιες περιοχές ήταν πρωταθλήτριες σε μια αμφίβολη χρονιά
Ξενοδοχείο shutterstock

Καλύτερη της αναμενόμενης ήταν η πορεία των Ελληνικών ξενοδοχείων για την καλοκαιρινή σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, όμως τις επιχειρήσεις που θα μείνουν ανοιχτές τις περιμένει δύσκολος χειμώνας.

Θετική είναι η αποτίμηση της φετινής σεζόν για τα ελληνικά ξενοδοχεία, με τα αποτελέσματα σε πληρότητες και έσοδα να ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις, γεγονός που απέδειξε την ανθεκτικότητα του κλάδου. Προβληματισμός για τα ξενοδοχεία πόλεων και δύσκολο 6αμηνο μπροστά για τους ξενοδόχους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που έγινε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), η ανάκαμψη του τουρισμού δεν ήταν οριζόντια και η διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα ήταν βραχύβια και η ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς δεν θα επιτευχθεί πριν το 2024, όπως διαπιστώνει στην έκθεση της και η European Travel Commission.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έφτασε στο peak σε ποσοστό 83,7% την εβδομάδα από τις 9 έως 15 Αυγούστου, με τις συνεχούς λειτουργίας μονάδες το ίδιο διάστημα να σημειώνουν πληρότητα 70,8%. Παράλληλα η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων (με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τα κλειστά ξενοδοχεία) άγγιξε τον Αύγουστο το 74,8% όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2020 η πληρότητα στα ξενοδοχεία της χώρας διαμορφώθηκε στο 29,8%, αποτέλεσμα που δικαιώνει την απόφαση της πολιτείας για άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα του περασμένου Μαΐου. Τις υψηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στις περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.

Έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων

Ειδικότερα για τον μήνα Σεπτέμβριο η πληρότητα διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 58,4%. Σημειώνεται ότι η πληρότητα του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε από σχετικά υψηλά επίπεδα, για να κατέλθει τελικά στο 58%, λόγω του σταδιακού κλεισίματος των ξενοδοχείων της περιφέρειας, αλλά και της χαμηλής πληρότητας των μονάδων της Αττικής οι οποίες είναι ακόμη πολύ μακριά από τις κανονικές επιδόσεις τους, τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων


Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι τα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία παρουσίασαν τις υψηλότερες πληρότητες καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το 76% των ελληνικών ξενοδοχείων ανήκει στις κατηγορίες 3, 2 και 1 αστεριών.

Rebound το καλοκαίρι και δύσκολος Χειμώνας μπροστά

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός συνεχάρη τους Έλληνες ξενοδόχους για την άμεση και άριστη ανταπόκριση που επέδειξαν καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας, και δήλωσε ότι η κρατική βοήθεια και η μεγάλη ζήτηση έδωσαν τη δυνατότητα στα ξενοδοχεία να επιβιώσουν. «Πήραμε ένα «rebound» καλύτερο του αναμενόμενου. Κι αυτό δεν αφορά μόνον τον Αύγουστο. Η αξία αυτού του «rebound» φαίνεται ήδη στα τουριστικά έσοδα και θα φανεί έτι περαιτέρω στα δημόσια έσοδα του κράτους και στις τσέπες των πολιτών, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα. Ενός χειμώνα με τις προκλήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη, όπως συμβαίνει τώρα, με την ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και τη συνακόλουθη έξαρση της πανδημίας, με τη διεθνή κρίση του ενεργειακού κόστους και τις έντονα ανατιμητικές τάσεις στα προϊόντα».

Ο κ. Βασιλικός τόνισε ότι η εικόνα της χώρας μας έχει ενισχυθεί και αυτό αποτυπώνεται στην ισχυρή ζήτηση για το 2022. «Δεν θα πρέπει όμως να ξεχάσουμε πως οι προκλήσεις είναι εδώ και έχουμε μπροστά μας 6 μήνες αβεβαιότητας και σκληρής δουλειάς». Όπως εξήγησε η άρση των μέτρων στήριξης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι οριζόντια σε ένα περιβάλλον με παντελή έλλειψη προκαταβολών και κατηγορίες ξενοδοχείων να συνεχίζουν να υπολειτουργούν στις πόλεις και τους ορεινούς όγκους. Ο ίδιος παρουσιάζοντας την κατάσταση στα ξενοδοχεία πόλης, είπε ότι μόνο η επαναφορά του τουρισμού city break δεν μπορεί να καλύψει την προσφορά σε αυτά τα ξενοδοχεία και να γεμίσει τις πόλεις, καθώς οι αγορές επιχειρηματικών ταξιδιών, συνεδρίων και εκθέσεων δεν έχουν ανακάμψει ακόμη. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ζήτηση τους επόμενους μήνες για την αγορά των συνεδρίων, μια αγορά ιδιαίτερα σημαντική που όμως δεν πρόκειται να επανεκκινήσει πριν την επόμενη Άνοιξη.

Ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία

Μιλώντας για τα προβλήματα που προέκυψαν με τις ελλείψεις προσωπικού στον ευρύτερο κλάδο της φιλοξενίας, είπε ότι σε όλη την Ευρώπη εκτιμάται ότι σχεδόν το 25% των εργαζομένων εγκατέλειψε τη δουλειά του στον κλάδο. Εξήγησε ότι το θέμα ναι μεν θα ισορροπήσει και θα αναπληρωθούν αυτές οι θέσεις, όμως απαιτούνται δράσεις και στρατηγικές ώστε τα επαγγέλματα του τουρισμού να ανακτήσουν την αίγλη τους και να γίνουν πιο θελκτικά στους εργαζόμενους. «Δεν μπορεί η μέση ελληνική οικογένεια να θεωρεί ότι τα παιδιά της δουλεύοντας στον τουρισμό, θα γίνουν τα γκαρσόνια της Ευρώπης, πρέπει να γίνουμε πιο «σέξυ» ως κλάδος», είπε χαρακτηριστικά.

Στήριξη στη Βόρεια Εύβοια

Ο κ. Βασιλικός ανακοίνωσε ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έχει αποφασίσει να στηρίξει ουσιαστικά τον τουρισμό της Βόρειας Έυβοιας, που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το ΞΕΕ θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη ανάπλασης και στρατηγικής για τον τουρισμό της περιοχής και ο ίδιος δήλωσε ότι αναζητούνται ουσιαστικές και πρακτικές λύσεις οι οποίες είναι εφικτές, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την όλη προσπάθεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα