Αισιοδοξία Γαβρόγλου μετά την συνάντηση με Βαρθολομαίο

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου EUROKINISSI

"Φεύγω πολύ αισιόδοξος, υπήρξε πολύ γόνιμη συζήτηση", δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Θετική και εποικοδομητική χαρακτηρίζεται από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου η συνάντηση που είχε με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι με αντικείμενο τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

"Φεύγω πολύ αισιόδοξος, υπήρξε πολύ γόνιμη συζήτηση" δήλωσε ο υπουργός αποχωρώντας χθες το μεσημέρι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Αρχίζουμε να συζητάμε πια επί της ουσίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως πάντα, έθεσε τα ζητήματα που πρέπει να δούμε και εμείς, όπως είναι το θέμα των ιερέων στις μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι κάτι που ξέρουμε ότι θα το λύσουμε και δεσμευόμαστε ότι θα το λύσουμε. Όπως και άλλα. Είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε την συζήτηση γιατί το κλίμα που υπήρξε ήταν πραγματικά, όχι μόνο δημιουργικό, αλλά ένα κλίμα πολύ αισιόδοξο».

Ο κ. Γαβρόγλου έφτασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο χθες Τρίτη, στις εννέα το πρωί, χωρίς να κάνει σε δηλώσεις, ενώ στις εννέα και μισή, και για σχεδόν μιάμιση ώρα ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο αναφορικά με το καυτό θέμα της συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ακολούθως, ο υπουργός Παιδείας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά την οποία έδωσε στον κ. Βαρθολομαίο όλες τις απαιτούμενες απαντήσεις αναφορικά με την προωθούμενη συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στον Οικουμενικό Θρόνο ο Υπουργός ενημέρωσε τον Παναγιώτατο και τους Αρχιερείς πιο αναλυτικά για τη δέσμη προτάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης Συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και του διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας στην Ελλάδα. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην πρόταση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μεταρρύθμιση του μισθολογικού καθεστώτος του εφημεριακού κλήρου, αλλά και στη διευθέτηση του ζητήματος των αποσπασμένων  κληρικών που διακονούν στις ανά τον κόσμο επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ως προς τα εργασιακά δικαιώματα των ιερέων, ο ίδιος σημείωσε ότι για τη διασφάλισή τους υπάρχει σχέδιο που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και με την Εκκλησία της Ελλάδος και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και με την Εκκλησία της Κρήτης. "Είναι εντελώς προφανές ότι δεν πρόκειται εμείς να πάμε πίσω από τη σημερινή κατάσταση. Τη στιγμή που υπάρχει η βούληση νομίζουμε ότι νομοτεχνικά είναι κάτι το οποίο θα λυθεί με κάποιο σαφή τρόπο", τόνισε.

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ακόμη ότι ο κύκλος των συναντήσεών τους θα κλείσει με τους συνδέσμους των ιερέων και πρόσθεσε: "Τα προβλήματα της μισθοδοσίας του κλήρου, που η μεγάλη τεράστια πλειοψηφία έχει σχέση με την Εκκλησία της Ελλάδος, προφανώς κατά κύριο λόγο πρέπει να τα συνεννοηθούμε με την Εκκλησία της Ελλάδος. Υπάρχουν ζητήματα στην Κρήτη, για παράδειγμα, όπου υπάρχουν ελάχιστες οργανικές θέσεις σήμερα, ενώ οι κληρικοί είναι 906. Εμείς δεσμευόμαστε να γίνουν 900 αυτές οι οργανικές θέσεις. 'Αρα, είναι άλλου είδους προβλήματα. Με τον Οικουμενικό Θρόνο έχουμε προβλήματα με τους ιερείς και την εξασφάλιση και τη διασφάλιση των ιερέων που κάθε χρόνο υπηρετούν στις Μητροπόλεις σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά θα κανονικοποιηθούν και θα έρθουν αυτές οι συγκεκριμένες συμφωνίες με το κάθε μέρος".

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τόνισε τέλος ότι ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και για το ζήτημα του ουδετερόθρησκου του Κράτους εκφράζοντας ο ίδιος τη βεβαιότητα ότι θα αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις από την πλευρά της Εκκλησίας.

Πολλοί συνοδικοί Ιεράρχες απηύθυναν ερωτήσεις στον κ. Γαβρόγλου, ζητούντες περισσότερες πληροφορίες, όλοι δε με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη εξέφρασαν το ζωηρό ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα του εφημεριακού κλήρου.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Φανάρι, ύστερα και από τη νεότερη ενημέρωση από τον Υπουργό Παιδείας, θα τις μελετήσει προσεκτικά η Αγία και Ιερά Σύνοδος και θα εκφράσει την θέση της καταλλήλως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εκκλησία, Παιδεία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καρφιά Ιερώνυμου κατά δελφίνων στην Ιερά Σύνοδο

Σκουρλέτης: Υπάρχει μια σαφής μεταστροφή του κόσμου υπέρ της κυβέρνησης

SHARE: