Αναλφάβητος ένας στους δέκα Έλληνες

Αναλφάβητος ένας στους δέκα Έλληνες
Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού διοργανώνει τη δράση Περιβάλλον και Πολιτισμός, στοχεύοντας στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία της. Θεματικός άξονας των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του εορτασμού στις 11, 12, 13 και 14 Οκτωβρίου 2012 είναι η φωτιά. Ο τίτλος «παντέχνου πυρός σέλας» προέρχεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου. Ο στίχος περιγράφει εύγλωττα τη φύση της φωτιάς, που χάρισε στον άνθρωπο δύναμη και γνώση, γέννησε τέχνη, τεχνική και τεχνολογία αλλά και φώτισε με τη λάμψη της τον πολιτισμό. Τις λαμπερές αυτές ιστορίες της φωτιάς φιλοξενούν φέτος 147 μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της επικράτειας που συμμετέχουν στον εορτασμό. Ανάμεσα σ' αυτά και το σπήλαιο της Θεόπετρας στο οποίο έχει εντοπιστεί η πρωιμότερη παρουσία φωτιάς στη Θεσσαλία. Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 το επισκέφθηκαν μαθητές δημοτικών σχολείων της περιοχής της Καλαμπάκας. Οι μικροί μαθητές στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων περιηγήθηκαν μέσα στο σπήλαιο, έμαθαν για τον τρόπο χωήςτων προϊστορικών ανθρώπων και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Τις εκδηλώσεις συντονίζει η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) Eurokinissi

Σύμφωνα με την έρευνα έως και 7.000 ελληνόπουλα εγκαταλείπουν το σχολείο. Ποιοι νομοί κατέχουν το αρνητικό ρεκόρ. Οι λόγοι εγκατάλειψης του σχολείου

Σοκαριστικά είναι τα ποσοστά των αναλφάβητων Ελλήνων, σύμφωνα με τα οποία ένα στους δέκα δεν έχει τελειώσει το Δημοτικό. Σε δημοσίευμα Των Νέων ο Χρήστος Κάτσικας τονίζει πως κάθε χρόνο 5.000 με 7.000 παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο εν έτει 2012.

Είναι ενδεικτικό πως τη στιγμή που 1.265.168 είναι ο αριθμός των πτυχιούχων στη χώρα μας, ο αριθμός εκείνων που εγκατέλειψαν το σχολείο χωρίς να πάρουν απολυτήριου γυμνασίου ή είναι αναλφάβητοι φτάνει σήμερα τα 3,8 εκατομμύρια.

Μάλιστα, με την προτελευταία απογραφή έγινε γνωστό ότι περίπου ένας στους δέκα κατοίκους της χώρας δεν έχει ολοκληρώσει ούτε καν το δημοτικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περιοχές στη χώρα με αρνητικό ρεκόρ στη μαθησιακή διαρροή. Οι νομοί Ροδόπης και Ευρυτανίας είναι αυτοί με τα υψηλότερα ποσοστά, καθώς το 67,4% και 64,6% των μαθητών δεν καταφέρνουν να πάρουν είτε απολυτήριο γυμνασίου, είτε ακόμη και δημοτικού.

Οι αιτίες εγκατάλειψης

Οι αιτίες της εγκατάλειψης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά εντοπίζεται κυρίως στην απογοήτευση των παιδιών που δε μιλούν καλά την ελληνική γλώσσα και στη μετανάστευση της οικογένειάς τους για να βρουν δουλειά.

Συγκεκριμένα στο νομό Ρεθύμνου η εγκατάλειψη του σχολείου ”χτυπά κόκκινο”, με το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15-29 ετών που έχουν απολυτήριο γυμνασίου ή δημοτικού, να αγγίζει το 43,5%.

Όπως εξηγούν οι εκπαιδευτικοί το φαινόμενο έχει παρελθόν, καθώς στις ορεινές περιοχές οι κάτοικοι δε θεωρούν τη μόρφωση των παιδιών σημαντική και τα προτρέπουν να εγκαταλείψουν.

Το ”αντίο” στο σχολείο δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η χώρα μας να βρίσκεται στην 8η θέση μεταξύ 27 χωρών, με τη Μάλτα να κατέχει την αρνητική πρωτιά. Ακολουθεί η Πορτογαλία και η Ισπανία με 28,7% και 28,4% αντίστοιχα. Η χώρα με τη μικρότερη μαθητική διαρροή είναι, βάσει των στοιχείων, η Σλοβακία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα