Αντιδρούν οι πρυτάνεις στο νομοσχέδιο

Αντιδρούν οι πρυτάνεις στο νομοσχέδιο
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ --ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI Eurokinissi

Έντονες είναι οι επικρίσεις που διατυπώνουν οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων για το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Καμία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εφικτή, χωρίς την συμμετοχή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, υπογράμμισαν οι προεδρεύοντες της Συνόδου των Πρυτάνεων, με την ολοκλήρωση, το βράδυ του Σαββάτου, των εργασιών της συνόδου η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αγριά Βόλου.

Μια σύνοδος στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε ο νέος νόμος πλαίσιο για ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και τα οικονομικά των Πανεπιστήμιων, καθώς με το “μεσοπρόθεσμο” μειώνονται οι επιχορηγήσεις κατά 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτάνεις επισήμαναν ότι παρακολουθούν μήνες τώρα αποσπάσματα, “διαρροές” και δημοσιεύματα, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο το οποίο δεν έχουν δει ακόμη . Συνεπώς η συζήτηση τους περιεστράφη αναγκαστικά γύρω από αυτά που ήδη γνωρίζουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως επισημαίνουν-σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι οι προτεινόμενες αλλαγές οδηγούν στην υποβάθμιση των σπουδών με την εισαγωγή ταχύρρυθμων σπουδών, ενώ θεωρούν ότι παραδίδεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων σε εξωτερικούς παράγοντες, γεγονός που όπως λένε θα οδηγήσει στην αδιαφάνεια και την εξάρτηση από ξένα προς το πανεπιστήμιο κέντρα.

Την άποψη αυτή εκφράζουν σχετικά με την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης, καθώς το υπουργείο προωθεί να διοικείται κάθε ίδρυμα από ένα συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν επτά μέλη που θα προέρχονται από το ίδρυμα και επτά εξωπανεπιστημιακούς καθώς και εκπρόσωπο των φοιτητών. Ο πρύτανης θα εκλέγεται από αυτό το συμβούλιο, αλλά μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Επίσης οι πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι πολλές από τις διατάξεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αν ισχύσουν, τότε θα ακυρωθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση της λειτουργίας των οργάνων του πανεπιστημίου, που θα μετατραπεί τελικά σε εταιρεία. Κάτι που θα μεταφέρει το κόστος στην ελληνική οικογένεια. Επιπλέον διαμαρτύρονται διότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις που ήδη έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια, ενώ από τη Δευτέρα θα αρχίσουν σειρά επαφών με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να ενημερώσουν για τις θέσεις τους.

Η υπουργός Παιδείας έχει καλέσει τους πανεπιστημιακούς σε διαδοχικές συναντήσεις στο γραφείο της, από την Δευτέρα, οπότε θα δώσει και το τελικό νομοσχέδιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα