Αυτό είναι το Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Αυτό είναι το Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ποιες οι κατευθύνσεις και τα νέα τμήματα. «Πράσινο φως» για τις διετείς δομές σπουδών για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ

Της Μίκας Κοντορούση

Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα το μεσημέρι το Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος μίλησε την Κυριακή στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική, παρουσία του Πρύτανη του ΤΕΙ Πειραιά Λ. Βρυζίδη, του πρώην Πρύτανη του ΤΕΙ Αθήνας Μ. Μπρατάκου, των Αντιπρυτάνεων Π. Καλδή και Σ. Βασιλειάδη, και του προέδρου της ΟΣΕΠ Απ. Κοκκόση.

Στόχος είναι το Σχέδιο Νόμου να έχει ψηφιστεί μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου, προκειμένου τα νέα τμήματα να ενταχθούν στο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το καλοκαίρι του 2018.

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση 1,5 εκ ευρώ στο νέο Πανεπιστήμιο, ενώ είναι σημαντικό ότι στο Σχέδιο Νόμου θα περιλαμβάνονται και τα διετή προγράμματα σπουδών εντός του πανεπιστημίου για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

«Η εμβληματική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί πρωτόγνωρο και σημαντικό εγχείρημα. Σηματοδοτεί την δημιουργία ισχυροποιημένων πόλων ανώτατης εκπαίδευσης με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των ΑΕΙ, με διαδικασίες διαβούλευσης και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η ίδρυση του Πανεπιστημίου βασίζεται καταρχήν στην ακαδημαϊκή ποιότητα που έχουν πετύχει τα δύο Ιδρύματα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πρωτοποριακή για την Ελλάδα. Στη διαδικασία ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου υιοθετήθηκε η προώθηση συνεργειών και η αποφυγή επικαλύψεων γνωστικών πεδίων», αναφέρει άλλωστε το υπουργείο σε επίσημη ανακοίνωσή του πριν από λίγο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 42 Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των δύο Ιδρυμάτων, το νέο Πανεπιστήμιο θα έχει μόλις 26 Τμήματα.

Τα νέα Τμήματα θα έχουν νέο πρόγραμμα σπουδών και κάποια εξ’ αυτών θα θεραπεύουν νέα γνωστικά πεδία, που δεν υπάρχουν ακόμη στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά έχουν δείξει την μεγάλη δυναμική και την προοπτική τους στις εμπειρίες άλλων χωρών.

Ταυτόχρονα, λαμβάνεται μέριμνα, ώστε καμία εργαστηριακή ή κτηριακή επένδυση να μη χάσει τον ρόλο της και σε καμία περίπτωση να μη θιγεί το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των Ιδρυμάτων.

«Επίσης με το νομοσχέδιο προωθούνται οι διαδικασίες για την ίδρυση των νέων διετών προγραμμάτων σπουδών εντός του Πανεπιστημίου, αλλά και γενικότερα στα ΑΕΙ, τα οποία προγράμματα θα παρέχουν προνομιακή πρόσβαση σε αποφοίτους ΕΠΑΛ και θα οδηγούν σε πιστοποιημένα διπλώματα του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, δίνοντας ώθηση και αναβαθμίζοντας την μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση», αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Και συνεχίζουν: «Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι ένα στοίχημα που θα κερδηθεί προς όφελος της Δυτικής Αττικής και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα. Αποτελεί αποφασιστική συμβολή στην ανάπτυξη των νέων ανθρώπων, με όλο το συμβολικό αλλά και πραγματικό φορτίο της δημιουργίας ενός φάρου εκπαίδευσης, μόρφωσης και πολιτισμού. Πολιτική μας είναι να προχωρήσουμε σε εκείνα τα βήματα με τα οποία θα  κατοχυρωθεί η δημιουργία ενός Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας, με προτάσεις που έρχονται από τα ίδια τα Ιδρύματα, που έχουν ωριμάσει και έχουν δυνατότητες, όχι μόνον επιβίωσης, αλλά και νέας δυναμικής, ώστε τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν με ισχυρή βάση και να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας τους φιλόδοξους στόχους τους σε μία νέα εποχή».

Την ίδια στιγμή, την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ προς τα πανεπιστήμια, αλλά και τη δυνατότητα άμεσης αναπλήρωσης κάθε κενής θέσης μέλους ΔΕΠ που θα προκύπτει, από τον Αύγουστο του 2019 και έπειτα, με τον κανόνα «1 προς 1», ανακοίνωσε ο υπουργός στο πλαίσιο της συνεδρίασης της 86ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αναλυτικά, από τα 41 εκατομμύρια ευρώ, τα 7 θα δοθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και, όπως αναφέρει το υπουργείο «αποτελούν μέρος από τα 35 εκατομμύρια που είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός ότι θα δοθούν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά».

Τα υπόλοιπα 34 εκατομμύρια που εξασφαλίστηκαν, θα αποδοθούν το Φεβρουάριο 2018.

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα