Εκπαιδευτικοί επιτέθηκαν φραστικά στον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ. Το 66% διαφωνεί με την απεργία σε δημοσκόπηση

Για ποιο λόγο προκλήθηκε ρήξη στις σχέσεις των ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ (Vid)
- 14 Μαΐου 2013 13:18
Συνδικαλιστικός πόλεμος ξέσπασε για την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών τις ημέρες των πανελλαδικών.
Η ΑΔΕΔΥ δε δέχθηκε να κάνει απεργία εκείνες τις ημέρες κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΟΛΜΕ.
Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ κήρυξε απεργία την Τρίτη σε ένδειξη συμπαράστασης στην ΟΛΜΕ με την τελευταία, όμως, να δηλώνει ότι δε θα συμμετάσχει καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΟΛΜΕ Νίκου Παπαχρήστου, εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο η διαφωνία της γιατί η κινητοποίηση δεν οργανώθηκε για την Παρασκευή, όπως είχε ζητήσει η Ομοσπονδία των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, η ΑΔΕΔΥ είχε προγραμματίσει συγκέντρωση στα Προπύλαια το πρωί της Τρίτης και την ίδια ώρα είχε προγραμματίσει συλλαλητήριο το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης στα Προπύλαια σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ ομάδας δασκάλων και του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ και επί πολλά χρόνια προέδρου της ΟΛΜΕ, Αντώνη Αντωνάκου. Η ομάδα των δασκάλων κατήγγειλαν την ΑΔΕΔΥ επειδή απέρριψε την πρόταση των εκπαιδευτικών και προκήρυξε κινητοποίηση σήμερα, Τρίτη κι όχι την Παρασκευή.
Πόλεμος εκατέρωθεν δηλώσεων
“Με αυτήν μας την κινητοποίηση θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ισχυρό στην κυβέρνηση, ότι δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα της χώρας, να ακυρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς για την απεργία της Τρίτης και τη στάση εργασίας της Πέμπτης.
“Ζητήσαμε από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία την Παρασκευή ώστε να σηματοδοτήσει την αντίδραση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για την επιστράτευση. Δεν το έπραξε. Οι καθηγητές δεν θα μετάσχουν αύριο στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, γιατί θεωρούμε κοροϊδία αυτό που συμβαίνει. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες μας για να καταγραφεί η άποψη του κλάδου, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απεργία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρήστος.
Για κάλεσμα σε απεργοσπασία από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, Ηλίας Πατίδης. Το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, διοργανώνει την Τρίτη στις 10 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια.
“Καταγγέλλουμε το ανοιχτό κάλεσμα σε απεργοσπασία όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ. Αυτοί που καλούν τον κόσμο να μη δώσει την απεργιακή μάχη ενάντια στην επιστράτευση και να μπει στα σχολεία δήθεν με το κεφάλι ψηλά , δηλαδή με το κεφάλι χαμηλά, είναι εκτεθειμένοι απέναντι στον κλάδο . Όλοι αύριο στην απεργία και στις γενικές συνελεύσεις για την κλιμάκωση του αγώνα”, είπε ο κ. Πατίδης.
Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζεται η επίδοση των φύλλων πορείας στους 88.000 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Η επιστράτευση τίθεται σε ισχύ από το μεσημέρι της Τετάρτης.
Την Τρίτη πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των κατά τόπους ΕΛΜΕ για να αποφασίσουν επί της πρότασης της ΟΛΜΕ για απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου και από τις 20 ώς τις 24 Μαΐου, (δηλαδή τις έξι πρώτες μέρες των πανελληνίων).
Σε περιφερειακές ΕΛΜΕ που συνεδρίασαν τη Δευτέρα το κλίμα είναι υπέρ της κινητοποίησης με μεγάλη πλειοψηφία και η συμμετοχή εκπαιδευτικών στη διαδικασία ήταν μαζική.
Στις 15 Μαΐου θα συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ για να ληφθεί η τελική απόφαση.
Έρευνα Κάπα Research: “Όχι” στην απεργία, διχασμένοι για την επιστράτευση
Κατά της απεργίας των καθηγητών στη διάρκεια των εξετάσεων, αλλά διχασμένοι ως προς την επιστράτευση εμφανίζεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε πανελλαδική δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Κάπα Research τη Δευτέρα για λογαριασμό του ΔΟΛ.
Η έρευνα έγινε σε 809 άτομα από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Τα συμπεράσματά της δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (66,4%) “μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί” με την απόφαση των καθηγητών να ξεκινήσουν την απεργία τους μέσα στις εξετάσεις, ενώ το 32,5% των ερωτηθέντων απαντά “συμφωνώ ή μάλλον συμφωνώ”.
Ταυτόχρονα, το 56,8% κρίνει “μάλλον αρνητικά ή αρνητικά” την πολιτική των κυβερνήσεων να απαντούν με επιστράτευση σε όσους κλάδους εργαζομένων κάνουν απεργία, ενώ το 40,8% απαντά στο ίδιο ερώτημα “θετικά, μάλλον θετικά”.
Ωστόσο, το 52,3% των ερωτηθέντων “συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί” με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών προτού ακόμη λάβουν οριστική απόφαση για απεργία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Παράλληλα, το 47,4% απαντά “μάλλον διαφωνώ και διαφωνώ”.
Στην ίδια έρευνα, το 51,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη θέση της κυβέρνησης ότι η επιστράτευση των καθηγητών είναι πολιτικά επιβεβλημένη και το 42,9% τάσσεται υπέρ της άποψης των καθηγητών ότι η επιστράτευση είναι κίνηση αντισυνταγματική.
Κατά την άποψη του 56,3% των ερωτηθέντων η κυβέρνηση θα έπρεπε «να καλέσει τους καθηγητές σε διάλογο, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση», ενώ ένα 42,3% απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει «να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση».
Αντίστοιχα το 72,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι καθηγητές θα πρέπει «να αναστείλουν τώρα την απεργία και να βρουν άλλους τρόπους για να διεκδικήσουν αργότερα τα αιτήματά τους». Το 23,5% όμως κρίνει ότι θα πρέπει “να προχωρήσουν σε απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις”.
Τέλος, το 71,5% των ερωτηθέντων κρίνει την ποιότητα του ελληνικού σχολείου «αρκετά κακή ή κακή» και το 26,8% την κρίνει “πολύ καλή ή αρκετά καλή”.