Εξετάσεις για Πρότυπα: Κάνουν το φροντιστήριο απαραίτητο – Τα τεχνάσματα και τα εκτός ύλης θέματα

Διαβάζεται σε 5'
Εξετάσεις για Πρότυπα: Κάνουν το φροντιστήριο απαραίτητο – Τα τεχνάσματα και τα εκτός ύλης θέματα
Istock

Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία είναι πλέον τόσο απαιτητικές και ο συναγωνισμός τόσο μεγάλος που τα φροντιστήρια τρίβουν τα χέρια τους.

Αν κάτι έγινε σαφές από τις εξετάσεις της προηγούμενης εβδομάδας για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία, είναι το γεγονός ότι η φροντιστηριακή βοήθεια καθίσταται πλέον απαραίτητη για τα παιδιά που πράγματι επιθυμούν να τα καταφέρουν στην πολύ δύσκολη πλέον διαδικασία.

Το παραπάνω συμπέρασμα δεν ανήκει σε μας. Ανήκει σε όλο και περισσότερους εκπαιδευτικούς που λόγω της δουλειάς τους έρχονται σε επαφή με την εξέταση. Η δυσκολία των θεμάτων είναι τέτοια που τύχη για την είσοδο στα Πρότυπα Γυμνάσια έχουν μόνο οι μαθητές που έχουν προετοιμαστεί επιμέλως και σωστά σε κάποιο φροντιστήριο.

Στη διαδικασία της περασμένης εβδομάδας έγινε πολύς λόγος κυρίως για δύο θέματα των Μαθηματικών.

Το ζήτημα 25 ήταν το ακόλουθο: Σε μια κατασκήνωση κάθε παιδί έχει επιλέξει να κάνει ακριβώς ένα άθλημα. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται τα ποσοστά των παιδιών για διάφορους συνδυασμούς φύλου και αθλήματος. Για παράδειγμα, το 17% των παιδιών είναι αγόρια που έχουν επιλέξει μπάσκετ. Τι ποσοστό των κοριτσιών έχει επιλέξει μπάσκετ;

Συνοδευόταν δε από τον απαραίτητο πίνακα. Τον βλέπετε παρακάτω:

Η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείο έδωσε ως σωστή απάντηση τη Β’, δηλαδή 25% των κοριτσιών. Στην πραγματικότητα όμως η σωστή απάντηση είναι η Α’ (12% των κοριτσιών). Σύμφωνα με εκπαιδευτικές πηγές που μίλησαν στο NEWS 24/7 στο εν λόγω ζήτημα υπάρχει σαφές πρόβλημα στην εκφώνηση. Κανονικά οι μαθητές θα έπρεπε να προσθέσουν όλα τα δεδομένα του πίνακα και να αφαιρέσουν από τα 100. Ετσι προκύπτει η απάντηση “12%”.

Για να προκύψει ως σωστή απάντηση το Β’ (25%) την οποία αρχικά έδωσε ως τη μοναδική σωστή το Υπουργείο (εν συνεχεία, κατά πληροφορίες, έγινε αποδεκτή και η Α’), θα έπρεπε οι μαθητές (που προφανώς δεν είχαν κατανοήσει επαρκώς την εκφώνηση) να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο συλλογισμό .Πολλά φροντιστήρια τον έδωσαν μετά τις εξετάσεις στην ανάλυση των θεμάτων και δικαιολόγησαν μ’ αυτόν τον τρόπο ότι όντως η σωστή απάντηση μπορεί να είναι η Β’.

Αλλα η δυσκολία στο θέμα 25 οφείλεται κυρίως στην κακή εκφώνηση, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο για το θέμα 22.

Το θέμα μπορείτε να το δείτε παρακάτω:

Είναι ένα απαιτητικό θέμα, σύμφωνα με έμπειρους μαθηματικούς στους οποίους προστρέξαμε. Λύνεται με δύο τρόπους. Είτε θα πρέπει ο μαθητής να προχωρήσει με ένα σύστημα γραμμικών εξισώσεων με δύο αγνώστους, είτε πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένο μαθηματικό τέχνασμα το οποίο επίσης διδάσκεται σε κάποια από τα φροντιστήρια.

Αμφότεροι οι τρόποι παρουσιάζουν πολύ μεγάλα προβλήματα. Ο πρώτος (σύστημα γραμμικών εξισώσεων) δεν συμπεριλαμβάνεται στην ύλη της ΣΤ’ Δημοτικού. Οι μαθητές έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το συγκεκριμένο κεφάλαιο των μαθηματικών στη Γ’ Γυμνασίου! Εν προκειμένω μάλιστα, αν επιλεχθεί η λύση των γραμμικών εξισώσεων, ο ένας άγνωστος βγαίνει αρνητικός αριθμός (-5). Ούτε αρνητικοί αριθμοί διδάσκονται στο Δημοτικό Σχολείο. Συγκεκριμένη ύλη βέβαια δεν δίνεται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να “πέφτουν” θέματα με τα οποία δεν έχουν καμία επαφή οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου.

Ο δεύτερος τρόπος (το μαθηματικό τέχνασμα με το πολλαπλάσιο του 5) ως γνώση αποκτάται μόνο αν κάποιος τον διδάξει. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποια από τα φροντιστήρια έδωσαν αυτόν ως ενδεδειγμένο τρόπο λύσης, μόνο που αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να τον γνωρίζει ένα παιδί χωρίς να έχει λάβει φροντιστηριακή βοήθεια (εκτός αν μιλάμε για κάποια μαθηματική διάνοια).

Μπορούμε, σ’ αυτό το σημείο,να δούμε το σχολιασμό των θεμάτων των μαθηματικών από φροντιστήριο της Αθήνας:

Τα θέματα των εξετάσεων στο μάθημα των Μαθηματικών ΣΤ΄ απευθύνονται σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές και απαιτούν συγκέντρωση και αντιληπτική ικανότητα. Οι περισσότερες εκφωνήσεις χρειάζονται προσεκτική ανάγνωση, ώστε να κατανοήσουν οι
μαθητές τις πληροφορίες και το ζητούμενο του θέματος.

Στα πρώτα δέκα θέματα, τα πέντε είναι εύκολα και τα υπόλοιπα είναι μέτριας δυσκολίας, με εξαίρεση το θέμα 25 που θεωρείται απαιτητικό. Ειδικότερα, το θέμα 22 είναι παρόμοιο με ασκήσεις που έχουμε δει στο κεφάλαιο των τεχνασμάτων, καθώς και στο λογισμικό.

Για να έχετε μία τάξη μεγέθους για το κόστος, τα ολοκληρωμένα φροντιστιριακά πακέτα (Γλώσσα και Μαθηματικά) που υπάρχουν στην αγορά για την προετοιμασία των μαθητών και των μαθητριών για τα πρότυπα τιμώνται περίπου στα 2500 ευρώ για 9 μήνες (278 ευρώ το μήνα). Η προετοιμασία συνήθως αρχίζει από την Πέμπτη Δημοτικού, οπότε οι ενδιαφερόμενοι οι γονείς θα πρέπει να ξοδέψουν 5000 ευρώ για συνολικά 18 μήνες προετοιμασίας.

Το καλύτερο; Κυκλοφόρησαν εσχάτως διαφημίσεις φροντιστηρίων που προσφέρουν πακέτο προετοιμασίας για τα πρότυπα (αλλά και τα Ωνάσεια σχολεία) από την… Δ’ Δημοτικού.

Είναι, άρα, σαφές ότι ο όρος δωρεάν για την ελληνική εκπαίδευση μοιάζει πλέον μάλλον άτοπος και ανεδαφικός. Αν η φροντιστηριακή δουλειά είναι απαραίτητη για την επιτυχία ενός μαθητή που δίνει εξετάσεις για να περάσει σε Πρότυπο Γυμνάσιο, κατανοεί κανείς ότι η εμπορευματοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος και η εγκαθίδρυση ενός παράλληλου συστήματος παραπαδείας είναι κανόνας από τις πολύ μικρές ηλικίες.

Μήπως, σε τελική ανάλυση, μιλάμε για ένα σύστημα εκπαίδευσης απόλυτα ταξικό;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα