Εξηγήσεις από το ΑΠΘ για τα επεισόδια ζητεί το υπ. Παιδείας – Ελεύθεροι οι 313 προσαχθέντες

Διαβάζεται σε 4'
Εξηγήσεις από το ΑΠΘ για τα επεισόδια ζητεί το υπ. Παιδείας – Ελεύθεροι οι 313 προσαχθέντες
Καμένα αυτοκίνητα από επεισόδια έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης INTIME NEWS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εξηγήσεις για τα σοβαρά επεισόδια τα ξημερώματα του Σαββάτου (7/2) στο ΑΠΘ ζητά το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ευθύνες θα ζητηθούν και θα αποδοθούν».

Απαντήσεις εντός 48 ωρών ζητεί το υπουργείο Παιδείας από τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ σχετικά με τα σοβαρά επεισόδια έξω από το πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια της νύχτας κι ενώ στον χώρο του πανεπιστημίου πραγματοποιούνταν πάρτι. Σημειώνεται πως, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή 309 ατόμων.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι «έχει ζητήσει άμεση και πλήρη ενημέρωση από τις Πρυτανικές Αρχές, τα αρμόδια όργανα διοίκησης και ασφάλειας του Πανεπιστημίου αλλά και και από τις αστυνομικές αρχές σχετικά με:

  • Αν ήταν εις γνώση των οργάνων του Πανεπιστημίου η διενέργεια της εκδήλωσης
  • Εάν υπήρξε αίτημα και σχετική άδεια
  • Τον ρόλο της εταιρείας φύλαξης του Πανεπιστήμιου
  • Τα ακριβή περιστατικά και την έκταση των συμβάντων
  • Το εάν και σε ποιο βαθμό τελέστηκαν παράνομες πράξεις ή καταστροφές εντός πανεπιστημιακών χώρων».

Όπως προστίθεται «οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ πρέπει εντός 48 ωρών να αποτυπώσουν τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά τους αλλά και τις ενέργειες που έπονται σύμφωνα με το νόμο 5224/25. Η Πολιτεία διαθέτει πλέον σαφές και ολοκληρωμένο πλέγμα διατάξεων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας στα Πανεπιστήμια. Το πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς καμία έκπτωση, εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Οι ευθύνες θα ζητηθούν και θα αποδοθούν. Το Υπουργείο παρακολουθεί στενά την εξέλιξη και θα πράξει ό,τι απαιτείται για την προστασία της ασφάλειας της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ομαλής λειτουργίας των Ιδρυμάτων».

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 313 προσαχθέντες

Αφέθηκαν ελεύθερα στο σύνολο τους, τα 313 άτομα που προσήχθηκαν από τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα έξω από το ΑΠΘ.

Για όλους τους προσαχθέντες, σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους και αποχώρησαν.

«Δεν δώσαμε άδεια για πάρτι»

Νωρίτερα, ανακοίνωση είχε εκδώσει και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

«Εξτρεμιστικά στοιχεία εκτός του πανεπιστημιακού campus, με τη συνεργασία ομοϊδεατών τους που βρέθηκαν εντός της Πολυτεχνικής Σχολής εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Σχολή ήταν ανοικτή λόγω της διεξαγωγής μαθημάτων, επιτέθηκαν σε δυνάμεις της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και προκαλώντας φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο δελτίο Τύπου, προστίθεται πως «τα δημοσιεύματα για την παροχή άδειας για την πραγματοποίηση πάρτι δεν είναι αληθή, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον νόμο. Οι Πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία με την Αστυνομία διερευνούν το ενδεχόμενο συμμετοχής φοιτητών στα επεισόδια».

Το χρονικό των επεισοδίων

Σύμφωνα με την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ, μεταξύ 02:00 και 02:30 μετά τα μεσάνυχτα, άτομα βγήκαν κατά ομάδες από το ΑΠΘ και προέβησαν σε ρίψη μεγάλου αριθμού μολότοφ εναντίων των αστυνομικών δυνάμεων, στο ύψος της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου.

Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση κρότου-λάμψης και δακρυγόνων με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στην περιοχή να είναι ιδιαιτέρως αποπνικτική για αρκετές ώρες.

«Να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες» λέει ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ

Στον τραυματισμό αστυνομικού και στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

Όπως δήλωσε, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκε ο τραυματισμός αστυνομικού, ο οποίος υπέστη εγκαύματα από τις επιθέσεις. «Στη συνέχεια είχαμε μια επιτυχημένη αστυνομική επιχείρηση, με 309 προσαγωγές. Είναι από τις ελάχιστες φορές, από όσο θυμάμαι, που έγινε μια τόσο άμεση και συντονισμένη επιχείρηση και επιτέλους αυτοί που δημιούργησαν τα επεισόδια, προς το παρόν, προσήχθησαν» ανέφερε χαρακτηριστικά..

Ο κ. Τσαϊρίδης τόνισε την ανάγκη να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σχετικά με τη διοργάνωση του πάρτι εντός του πανεπιστημιακού χώρου. «Πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες, αν δόθηκε και πώς δόθηκε άδεια σε αυτό το πάρτι. Δεν μπορούν εν έτει 2026 τα ελληνικά πανεπιστήμια να αποτελούν ξέφραγο αμπέλι, να εισέρχονται παραβατικά στοιχεία, να παρασκευάζουν βόμβες μολότοφ και να μετατρέπουν τους πανεπιστημιακούς χώρους και την ευρύτερη περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας του τραυματία αστυνομικού, ο πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε ότι νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. «Έχουμε μιλήσει μαζί του, θα υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις και δεν διατρέχει κίνδυνο» δήλωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Αστυνομία ήταν προετοιμασμένη, καθώς το συγκεκριμένο πάρτι πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη«Υπήρχαν αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις για αυτόν τον λόγο. Δεν μπορεί όμως η Αστυνομία να αποκλείει κάθε τρεις και λίγο τους χώρους των πανεπιστημίων για να αποτρέπεται η είσοδος ατόμων» πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα