Γαβρόγλου: Το σχολείο να ξαναπάρει πρωτοβουλία για τη μόρφωση των παιδιών μας και την προετοιμασία για το Πανεπιστήμιο

Γαβρόγλου: Το σχολείο να ξαναπάρει πρωτοβουλία για τη μόρφωση των παιδιών μας και την προετοιμασία για το Πανεπιστήμιο
Συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής την Μεγάλη Δευτέρα. Στο βήμα ο Υπουργός Παιδείας κ.Γαβρόγλου Eurokinissi

Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε στην Βουλή τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και καταλόγισε στην αντιπολίτευση «εκκωφαντική σιωπή» στο ζήτημα της ουσιαστικής ανυπαρξίας της Γ’ Λυκείου και της απαξίωσης του απολυτηρίου Λυκείου.

«Το σχολείο πρέπει να ξαναπάρει την πρωτοβουλία για την μόρφωση των παιδιών μας και την προετοιμασία για το Πανεπιστήμιο» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου παρουσιάζοντας στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Ο Κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για ολοκλήρωση ενός «τεράστιου μεταρρυθμιστικού σχεδίου» κι επέκρινε την αντιπολίτευση καταλογίζοντάς της «εκκωφαντική σιωπή» στο ζήτημα του Λυκείου.

«Θέλουν να είμαστε μία χώρα χωρίς Γ’ Λυκείου ή όχι;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Κ. Γαβρόγλου παρατηρώντας ότι σήμερα η Γ’ Λυκείου υπάρχει μόνο «στα χαρτιά» και το απολυτήριο Λυκείου είναι «απαξιωμένο». Την ίδια ώρα, οι οικογένειες των μαθητών ξοδεύουν 2,5 δισ. ευρώ «ώστε μόνο το 30% των φοιτητών να σπουδάζει αυτό που επιθυμεί», όπως επισήμανε ο υπουργός Παιδείας. Ο Κ. Γαβρόγλου αναρωτήθηκε ακόμα αν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί πραγματικά τους 15.000 διορισμούς εκπαιδευτικών που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση.

Αναλύοντας το νέο σύστημα, ο Κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει σοβαρή χώρα που το απολυτήριο δεν παίζει ρόλο για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο», ενώ τα γραπτά από τις εξετάσεις εντός σχολείου θα διορθώνονται από άλλους εκπαιδευτικούς κοντινών σχολείων ώστε οι καθηγητές να σταματήσουν να υφίστανται αφόρητη πίεση από τους γονείς για υψηλή βαθμολογία.

Μηχανογραφικό μόνο με Πανεπιστημιακά τμήματα

Σε σχέση με την νέα αρχιτεκτονική στην ανώτατη εκπαίδευση, ο Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι φέτος οι μαθητές «για πρώτη φορά» θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό μόνο με Πανεπιστημιακά τμήματα. Ο Κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση των αλλαγών στα Πανεπιστήμια δημιουργούνται «ισχυροί Πανεπιστημιακοί πόλοι», ενώ η κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση ευθυγραμμίζει πλέον την Ελλάδα με ό,τι γίνεται στην Ευρώπη.

Ν. Κεραμέως: Ο ΣΥΡΙΖΑ διοχετεύει την ιδεοληψία του και στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση

Η Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποκαταστήσουμε την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει αυτή η κυβέρνηση συνολικά στο εκπαιδευτικό σύστημα» επισήμανε η εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «διοχετεύει την ιδεοληψία του και στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση». Η Ν. Κεραμέως σημείωσε ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «εγείρει σοβαρά ζητήματα ισονομίας» εκτιμώντας ότι κατηγοριοποιούνται οι σχολές με βάση τον τρόπο εισαγωγής.

Παράλληλα, η Ν. Κεραμέως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταργεί τον τεχνολογικό τομέα της εκπαίδευσης, σε αντίθεση με την διεθνή τάση, ενώ εκτίμησε ότι η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη για τα Πανεπιστήμια της χώρας δεν είναι προϊόν συναινέσεων, αλλά έχει ψηφοθηρικά κίνητρα.

Αποχώρησε το ΚΙΝΑΛ

«Αρνούμαστε να συμπράξουμε σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση και βυθίζει στην ανασφάλεια τα νέα παιδιά με το εξεταστικό ενώ υποβαθμίζει τα πτυχία» επισήμανε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, το οποίο αποχώρησε από την συζήτηση του πολυνομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας καταγγέλλοντας την διαδικασία. «Μετά τις εκλογές θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να καταργηθεί το έκτρωμα Γαβρόγλου» πρόσθεσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version