ΙΚΥ: Μια “γαλάζια” επιλογή αποκάλυψε το πρόβλημα – Πώς το φιάσκο είχε προβλεφθεί εδώ και μήνες

ΙΚΥ: Μια “γαλάζια” επιλογή αποκάλυψε το πρόβλημα – Πώς το φιάσκο είχε προβλεφθεί εδώ και μήνες
Νίκη Κεραμέως eurokinissi

Η πρώην, πια, Γενική Διευθύντρια του ΙΚΥ ήταν φιλικά προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία και δεν το έκρυβε. Ακόμα και αυτό όμως δεν την εμπόδισε από μία παραίτηση που συνοδεύτηκε από σοβαρότατες καταγγελίες.

Η παραίτηση της Πανεπιστημιακού Μαρίας Ζωής Φουντοπούλου από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία για όσους παρακολουθούν από κοντά τα πράγματα στην ελληνική πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Τα προβλήματα στο ΙΚΥ είχαν ήδη εντοπιστεί από την αντιπολίτευση, είχαν καταγραφεί ενδελεχώς από τον Τύπο και είχαν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως εδώ και αρκετούς μήνες. Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας, αν και ρωτήθηκε πολλάκις, ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε ποτέ. Τι πιο σύνηθες άλλωστε;

Το γεγονός είναι ακόμη πιο αξιοπερίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι η Μαρία Ζωή Φουντοπούλου δεν έχει κρύψει ποτέ τα φιλονεδημοκρατικά αισθήματά της αλλά και το γεγονός ότι ως φοιτήτρια ήταν μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά (σε συνέντευξή της στην Καθημερινή το 2014): “Από τα φοιτητικά μου χρόνια ήμουν εκπρόσωπος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη σχολή μου. Ανήκω στον ευρύτερο ιδεολογικό χώρο της ΝΔ”. Καθαρή τοποθέτηση.

Πώς λοιπόν η κυρία Φουντοπούλου, άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στο κυβερνών κόμμα, έφτασε να παραιτηθεί αποστέλλοντας μάλιστα μία ιδιαίτερα αποκαλυπτική επιστολή στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως;

Ας δούμε ποια είναι τα προβλήματα που εντόπισε στη λειτουργία του ΙΚΥ η κα Φουντοπούλου και κατέγραψε στην επιστολή παραίτησης:

  • α) η παραβίαση του ευρωπαϊκού οδηγού διαχείρισης του Erasmus, η οποία μπορεί να διαπιστωθεί και μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας καταγραφής και παρακολούθησης της διαχείρισης και να επιφέρει έκθεση του Ιδρύματος και σοβαρές συνέπειες στη διαχείριση των σχεδίων,
  • β) οι υλοποιήσεις προγραμμάτων που αξιοποιούν ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω των οποίων πληρώνονται παρατύπως πέντε συνολικά σύμβουλοι του ΔΣ χωρίς προκήρυξη,
  • γ) η κοινοποίηση των Ημερησίων Διατάξεων του ΔΣ και η επεξεργασία των Πρακτικών από μία από τις συμβασιούχους συμβούλους, χωρίς να έχει κανένα θεσμικό ρόλο, ώστε να διακυβεύεται και να καθίσταται αμφίβολη η ακρίβεια, η ορθότητα, το κύρος και η εν γένει νομιμότητα των πρακτικών αυτών,
  • δ) οι μη συμβατές, σύμφωνα με όσα ορίζει ο ευρωπαϊκός οδηγός, αξιολογήσεις των υποβληθέντων σχεδίων από αξιολογητές μη συναφών γνωστικών αντικειμένων, οι οποίοι ορίζονται από το ΔΣ χωρίς σχετική προκήρυξη και χωρίς αιτιολόγηση της επιλογής τους, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από σχετικά Πρακτικά Συνεδριάσεων,
  • ε) οι μη σύννομες απολύσεις από τη Διοίκηση συμβασιούχων εργαζομένων στο Erasmus, μία εκ των οποίων προκάλεσε αγωγή κατά του ΙΚΥ, η οποία θα εκδικασθεί στις 4 Απριλίου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
  • στ) οι συνεδριάσεις του ΔΣ χωρίς διαδικασίες διασφάλισης της εγκυρότητας, όπως η τήρηση χειρόγραφων και μη λεπτομερών πρακτικών, ενός Δημόσιου Φορέα που διαχειρίζεται μεγάλα χρηματικά, ευρωπαϊκά ποσά, και ενώ αυτά θα έπρεπε να ηχογραφούνται,
  • ζ) η διοικητική και ποιοτική αδυναμία και η υπαίτια παράλειψη του φορέα να ενταχθεί στο πρόγραμμα Ψηφιοποίησης Δημοσίου Τομέα (το ΙΚΥ δεν εντάχθηκε στο εν λόγω Πρόγραμμα, το οποίο έληξε στις 31/12/2022),
  • η) η ομιχλώδης διαδικασία που υιοθετείται στον τομέα των προμηθειών, όπως διαπιστώθηκε και αναγράφεται και στην Έκθεση Αξιολόγησης του ΙΚΥ από την εταιρεία Deloitte τον Ιούνιο του 2022, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρός κίνδυνος καταλογισμού των ποσών αυτών, δημοσιονομικών διορθώσεων και αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των συμπραττόντων (με ενέργεια ή παράλειψη) υπαλλήλων και μελών της διοίκησης.

Κατά…διαβολική σύμπττωση πολλά από τα παραπάνω προβλήματα είχε αναδείξει και σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις 19 Ιανουαρίου του 2023.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε τότε λόγο για “καταγγελίες και πληθώρα ζητημάτων κακοδιοίκησης στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) που επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, την παράνομη συγκρότηση και λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, τις παράτυπες διαδικασίες και την αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων, καθώς και την καταχρηστική και παράνομη αντιμετώπιση των εργαζομένων”

Οι 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραφαν την ερώτηση ανέφεραν ότι “η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Κ.Υ. εδώ και 1,5 χρόνο δεν είναι νόμιμη καθώς ένα τακτικό μέλος του απεβίωσε και δεν αναπληρώθηκε εντός του τριμήνου που προβλέπει ο νόμος. Επισημαίνουν ότι το ΔΣ του ΙΚΥ διαχειρίζεται περισσότερα από 60.000.000 € από το Erasmus και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από υποτροφίες και ότι τελικά στην εκπνοή του έτους στις 9.12.2022 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση ανασυγκρότησης του ΔΣ του Ι.Κ.Υ. στην οποία ορίζεται νέο τακτικό μέλος στη θέση του εκλιπόντα. Από το γεγονός αυτό εγείρονται ερωτηματικά για την νομιμοποίηση όλων των αποφάσεων που έχει λάβει το ΔΣ για το χρονικό διάστημα του 1,5 χρόνου, αλλά και για την αδικαιολόγητη αδράνεια από πλευράς της Υπουργού, όπως τονίζουν οι βουλευτές.

Σοβαρά ζητήματα ανακύπτουν στη διαχείριση των κονδυλίων για το πρόγραμμα Erasmus + όπου έχουν διατυπωθεί καταγγελίες για τη μη τήρηση της διαδικασίας που προβλέπει ο οδηγός και το εγχειρίδιο διαδικασιών της εσωτερικής μονάδας για 2021. Οι βουλευτές αναδεικνύουν και την περίπτωση της παράτυπης αλλαγής της διαδικασίας επιχορήγησης στη Βασική δράση 1- Κινητικότητα ατόμων για να ωφεληθούν συγκεκριμένοι υποψήφιοι φορείς που ενώ είχαν κοπεί στο στάδιο της αξιολόγησης έλαβαν τελικά την επιχορήγηση.

Υπογραμμίζουν ακόμη, ότι πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για προνομιακή σχέση εκπροσώπου Ι.Ε.Κ. με μέλη του Δ.Σ. του Ι.Κ.Υ., καθώς και για την τύχη και αντικειμενική αξιολόγηση ενστάσεων που κατατέθηκαν κατά της διαδικασίας απονομής των επιχορηγήσεων για τα προγράμματα.

Αλαλούμ επικρατεί και όσον αφορά τους εργαζόμενους Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus +, όπου ανατίθενται παράλληλα καθήκοντα στους εργαζόμενους, σε αντίθεση με τα όσα διαλαμβάνονται στη σύμβασή τους και το γεγονός ότι με απόφαση του Δ.Σ. 20 άτομα έχουν παράταση σύμβασης από το πρόγραμμα Erasmus + για την περίοδο 2014-2020, αλλά πληρώνονται από το πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2027 τονίζουν οι βουλευτές.

Από την ερώτηση μέχρι την παραίτηση της Γενικής Διευθύντριας μεσολάβησαν δύο μήνες ακινησίας. Ποιες ήταν άραγε οι δράσεις που ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας για να λύσει τα προβλήματα; Ουδείς γνωρίζει.

Το Υπουργείο όμως είχε ελεγχθεί και ερωτηθεί ακόμη για τον τρόπο με τον οποίο η κα Φουντοπούλου ανέλαβε τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του ΙΚΥ.

Σε ερώτηση 42, αυτή τη φορά, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 27 Σεπτεμβρίου του 2022 διαβάζαμε ότι “η εν λόγω υποψήφια (σση κυρία Φουντοπούλου) στον οριστικό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων, ο οποίος προηγείται των συνεντεύξεων και συντάσσεται μετά τη μοριοδότηση των συνεκτιμώμενων τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων και την εξέταση των υποβληθέντων ενστάσεων, είχε καταταγεί στην 6η θέση.

Η τελικώς επιλεγείσα και νυν Γενική Διευθύντρια, αν και βρισκόταν στην 6η θέση του οριστικού πίνακα κατάταξης και με διαφορά μεγαλύτερη των 100 μορίων από όσους βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις, βρέθηκε 1η στον τελικό πίνακα, καθώς βαθμολογήθηκε με 300 μόρια (απόλυτο άριστα) στη συνέντευξη.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι συνυποψήφιοι της στις πρώτες θέσεις του οριστικού πίνακα έλαβαν περίπου τα μισά μόρια στη συνέντευξη, δηλαδή μόλις λίγο παραπάνω από τη βάση. Κατά συνέπεια η εν λόγω υποψήφια κατόρθωσε τελικώς να τους ξεπεράσει με ελάχιστα μόρια διαφορά (από 8 έως 30). Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι με άριστα (300 μόρια) στη συνέντευξη βαθμολογήθηκαν υποψήφιοι που συγκέντρωναν, σύμφωνα με τον οριστικό πίνακα κατάταξης, λιγότερα μόρια από τα μόρια της εν λόγω υποψήφιας”.

Καταλαβαίνει κανείς άρα ότι ακόμα και μία στενά κομματική επιλογή όπως αυτή της κα Φουντοπούλου δεν μπόρεσε να ανεχθεί τα κακώς κείμενα στον οργανισμό που κλήθηκε να διευθύνει και τα βρόντηξε κάνοντας μάλιστα πολύ “θόρυβο”.

Και το ερώτημα παραμένει: Τι πάει τόσο λάθος σ’ αυτό το κρατικό ίδρυμα επιτέλους; Γιατί, ας πούμε, διαθέτουν τόσο πολλούς συμβούλους ο Πρόεδρος και του ΔΣ; Είναι απαραίτητοι;

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα