Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Βρέθηκε λύση για την ένταξη των καθηγητών ΤΕΙ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Βρέθηκε λύση για την ένταξη των καθηγητών ΤΕΙ
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων "Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄182)" στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017. (EUROKINISSSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Λύθηκε ο Γόρδιος Δεσμός με την ένταξη των καθηγητών ΤΕΙ στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο. Όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο Πρυτάνεων των ΤΕΙ. Η δέσμευση Γαβρόγλου. Αναδίπλωση στην απειλή παραίτησης του Προέδρου του ΤΕΙ Πειραιά, Λ. Βρυζίδη

της Μίκας Κοντορούση

Το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μονοπώλησε τις συζητήσεις στη Σύνοδο των πρυτάνεων των ΤΕΙ στην ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ όπως όλα δείχνουν, δόθηκε τέρμα στις αντιδράσεις των Προέδρων των ΤΕΙ και κυρίως στις απειλές για παραίτηση του Προέδρου του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρου Βρυζίδη. Οι αντίθετες φωνές διατυπώθηκαν σχετικά με διάταξη του άρθρου 4 του Σχεδίου Νόμου που αφορά στη μετάβαση των καθηγητών ΤΕΙ στο νέο Πανεπιστήμιο, αλλά και τη νέα «αξιολόγηση» ή αλλιώς πιστοποίηση προσόντων, στην οποία το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ίδιοι πρέπει να υποβληθούν εκ νέου.

Ωστόσο, με την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αποφάσισε ότι θα συσταθεί επιτροπή από τη Σύνοδο Πρυτάνεων και όχι τριμελής επιτροπή που θα ορίζει ο ίδιος ο υπουργός, προκειμένου να θεσμοθετήσει τον τρόπο και την ακριβή διαδικασία της ομαλής μετάβασης των καθηγητών από τα δύο ΤΕΙ στο νέο Πανεπιστήμιο.

«Από την πλευρά του υπουργείου κατέστη σαφές και έγινε αποδεκτό ότι η διαπίστωση προσόντων των Καθηγητών α’ βαθμίδας όπως εννοείται στο σχέδιο νόμου είναι νομικά και ακαδημαϊκά αναγκαία.  Μία ολιγομελής ομάδα από μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων θα επεξεργαστεί τις επόμενες μέρες τις ακριβείς διαδικασίες αυτής της διαπίστωσης. Με γνώμονα τον προβληματισμό που έχει ήδη αναπτυχθεί, καταβάλλεται μέριμνα ώστε η ένταξη να γίνει με τον ασφαλέστερο και δικαιότερο  τρόπο, που θα θωρακίσει το νέο Πανεπιστήμιο ακαδημαϊκά και θα του επιτρέψει να αναπτυχθεί με τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε άλλωστε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο ΑΕΙ θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβρη του 2018, με το Σχέδιο Νόμου να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να διατυπωθούν τυχόν ενστάσεις, παρατηρήσεις ή προσθήκες, έως τις 4 Ιανουαρίου.

Πάντως σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Αγγελόπουλου, η πρωτοβουλία του νέου Πανεπιστημίου χαιρετίστηκε από Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των ΤΕΙ, ως ένα σημαντικότατο εγχείρημα αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο περιλαμβάνει ίδρυση Τμημάτων με νέα προγράμματα σπουδών, ίδρυση νέων Τμημάτων με νέα και σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα όπου και την προοπτική λειτουργίας διετών προγραμμάτων που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα