Ναι μεν αλλά… από πρυτάνεις για τις τροποποιήσεις στο Νόμο πλαίσιο

Ναι μεν αλλά… από πρυτάνεις για τις τροποποιήσεις στο Νόμο πλαίσιο
Φωτογραφία αρχείου-Συνάντηση του υπουργού Παιδείας με το συντονιστικό της συνόδου των πρυτάνεων Eurokinissi

Tο κατατεθέν νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις στον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφήνει ανοικτά ουσιώδη ζητήματα, υποστηρίζουν οι πρυτάνεις, σε ομόφωνο ψήφισμά τους

Διατηρώντας τις επιφυλάξεις του για τις τροποποιήσεις του υπουργείου παιδείας στο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, οι πρυτάνεις αφήνουν να εννοηθεί ότι θα συμβάλλουν τον Σεπτέμβριο ώστε να μη ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά με κινητοποιήσεις.

 Κατά την έκτακτη σύνοδο τους, στο Λαύριο οι πρυτάνεις άσκησαν κριτική στις αλλαγές του υπουργού παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλος, επισημαίνοντας  ότι : “Το κατατεθέν σχέδιο νόμου, ουσιαστικά δεν απαντά στις ελάχιστες αυτές αλλαγές που θεωρήθηκαν αναγκαίες από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα” και σημειώνουν:

“Αντίθετα, αφήνει ανοικτά ουσιώδη ζητήματα, όπως αυτά των αποφασιστικών, διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ιδρύματος, του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος των εκλογικών διαδικασιών, της προεπιλογής από το Συμβούλιο των υποψηφίων για τα μονοπρόσωπα πανεπιστημιακά όργανα, καθώς και της θεσμικής διασφάλισης της δημόσιας χρηματοδότησης. Διατηρεί τέλος διατάξεις που εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας”.

Το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί λύση για τα Πανεπιστήμια, υπογραμμίζουν οι Πρυτάνεις , “καθώς δεν συμβάλλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και δεν απαντά στα τρέχοντα και επείγοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των ΑΕΙ”.

Πάντως  οι Πρυτάνεις τονίζουν πως “παρά τις αντίξοες συνθήκες που τους επιβλήθηκαν και τις αμετροεπείς επιθέσεις που δέχθηκαν από κάθε λογής κέντρα συμφερόντων, κράτησαν όρθια τα Ιδρύματα και συνεχίζουν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εγγυώνται την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ”.

Αναλυτικά το ομόφωνο ψήφισμα τους έχει ως εξής:

“Λαύριο, 31 Ιουλίου 2012

Ο Νόμος 4009 / 2011 βύθισε τα Πανεπιστήμια σε κρίση. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με στόχο την απρόσκοπτη ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία των Πανεπιστημίων, εδώ και δύο χρόνια έχει υποβάλει σειρά ρεαλιστικών προτάσεων υπέρβασης των αδιεξόδων. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αλλαγών που κατ’ ελάχιστον θεωρήθηκαν αναγκαίες συμπεριλαμβάνουν:

• Την ανάθεση μόνο εποπτικών και ελεγκτικών και κατ’ ουδένα τρόπο διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων στο Συμβούλιο Ιδρύματος.

• Την άμεση και χωρίς προεπιλογή εκλογή των Πανεπιστημιακών Αρχών από τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

• Την πλήρη αποκατάσταση της διεθνώς καθιερωμένης διοικητικής δομής, σύμφωνα με την οποία το Τμήμα αποτελεί βασική ακαδημαϊκή μονάδα.

• Την θεσμική διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης της λειτουργίας των ΑΕΙ και της φοιτητικής μέριμνας.

• Την αλλαγή του συστήματος της ταξινομικής ψήφου μαζί με την ανάκληση των οργανωτικών επιτροπών των εκλογών.

Το κατατεθέν σχέδιο νόμου, ουσιαστικά δεν απαντά στις ελάχιστες αυτές αλλαγές που θεωρήθηκαν αναγκαίες από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Αντίθετα, αφήνει ανοικτά ουσιώδη ζητήματα, όπως αυτά των αποφασιστικών, διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ιδρύματος, του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος των εκλογικών διαδικασιών, της προεπιλογής από το Συμβούλιο των υποψηφίων για τα μονοπρόσωπα πανεπιστημιακά όργανα, καθώς και της θεσμικής διασφάλισης της δημόσιας χρηματοδότησης. Διατηρεί τέλος διατάξεις που εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας.

Το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί λύση για τα Πανεπιστήμια, καθώς δεν συμβάλλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και δεν απαντά στα τρέχοντα και επείγοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των ΑΕΙ.

Οι διοικήσεις των ελληνικών Πανεπιστημίων, παρά τις αντίξοες συνθήκες που τους

επιβλήθηκαν και τις αμετροεπείς επιθέσεις που δέχθηκαν από κάθε λογής κέντρα συμφερόντων, κράτησαν όρθια τα Ιδρύματα και συνεχίζουν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εγγυώνται την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα