Πανελλήνιες 2015: Απαιτητική η Ηλεκτρολογία. Αντικαταστάθηκαν ασκήσεις στα Λατινικά. Βατές η Χημεία και η Ανάπτυξη Εφαρμογών

Πανελλήνιες 2015: Απαιτητική η Ηλεκτρολογία. Αντικαταστάθηκαν ασκήσεις στα Λατινικά. Βατές η Χημεία και η Ανάπτυξη Εφαρμογών

"Τσιμπημένα" και αυστηρά για καλά "προπονημένους" υποψηφίους τα θέματα στην Ηλεκτρολογία Κατεύθυνσης. Σε ποια μαθήματα οι παραδοσιακές ασκήσεις αντικαταστάθηκαν από άλλες. Πώς κυμάνθηκαν τα ζητούμενα στα υπόλοιπα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Καθηγητές και φροντιστές αναλύουν στο NEWS 247

Σαφή, αναμενόμενα και χωρίς παγίδες χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές τα θέματα στα Λατινικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), τη Χημεία (Θετική Κατεύθυνση) την Ηλεκτρολογία (Τεχνολογική Κατεύθυνση) και την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογική Κατεύθυνση) που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι στις φετινές Πανελλήνιες 2015.

Το NEWS 247 σε συνεργασία με τα φροντιστήρια Στόχος και Θεσμός σάς μεταδίδουν τα θέματα και στα τέσσερα βασικά μαθήματα Κατεύθυνσης.

Πιο συγκεκριμένα, η φιλόλογος από το φροντιστήριο Στόχος Κουφού Ευγενία αναφέρει στο NEWS 247 σχετικά με τα ζητούμενα στα Λατινικά: “Τα θέματα των Λατινικών ήταν απαιτητικά, με έμφαση στη λεπτομέρεια και στην ουσιαστική γνώση του συντακτικού, πρωτότυπα  ως προς την διατύπωση των ζητουμένων και περισσότερα ως προς το περιεχόμενο των παρατηρήσεων. Απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές με σφαιρική και ουσιαστική γνώση της εξεταστέας ύλης και των δύο τάξεων του Λυκείου”. Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά έλειπε παραδοσιακή άσκηση, δηλαδή ο συντακτικός χαρακτηρισμός όρων – λέξεων των αποσπασμάτων, γεγονός που απαιτεί από τους μαθητές ιδιαίτερη προσοχή.

Για τη Χημεία Κατεύθυνσης, ο εκπαιδευτικός Δ. Κυριακόπουλος από το φροντιστήριο Αμαρουσίου και Πειραιά “Θεσμός” αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “τα θέματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας και κάλυπταν όλο το φάσμα της ύλης. Είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από τα περσινά, εξαιτίας του Δ θέματος. Ειδικά το θέμα Δ4 δεν αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο αλλά μπορεί να απαντηθεί εύκολα από καλά προετοιμασμένους υποψήφιους”.

Για την Ηλεκτρολογία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Α’ Κύκλος) τα ζητούμενα κρίνονται σήμερα τα περισσότερο απαιτητικά και υψηλών απαιτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι καθηγητές Γ. Παπαδήμας και Μ. Τσίγκος αναλύουν: “Εκτός του ερωτήματος Α4 που απαιτεί από τους υποψήφιους καλή γνώση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με transistors, τα υπόλοιπα ζητούμενα της Ομάδας Α ήταν σαφή και βατά. Από και πέρα, το Β1 απαιτούσε από τους υποψήφιους γνώση κυκλωμάτων από τη Β΄ Λυκείου, το Β2 ήταν για καλά διαβασμένους και το Β3 δύσκολο για την πλειονότητα των μαθητών. Σε σχέση με τα περυσινά θέματα τα φετινά κρίνονται πιο απαιτητικά”.

Τέλος και για το μάθημα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Β’ Κύκλος) οι καθηγητές Π. Αλεβιζοπούλου και Β. Μιχαλοπούλος επεξηγούν ότι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων ήταν ο ίδιος με τον περσινό.

Πιο αναλυτικά:

ΘΕΜΑ Α

Δεν  θα δυσκολέψει τους υποψήφιους.

ΘΕΜΑ Β

Β1. Κλασικό διάγραμμα ροής

Β2. Η συμπλήρωση ήταν εύκολη

ΘΕΜΑ Γ

Συνήθης μορφή 3ου θέματος. Απουσία χρήσης πίνακα με υποπρογράμματα

ΘΕΜΑ Δ

Αναμενόμενο θέμα, απαιτούσε από τους υποψήφιους καλή γνώση των βασικών διαδικασιών πινάκων. Το Δ4 ήταν αυξημένης δυσκολίας

Το πρόγραμμα για τις Πανελλήνιες:

Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις μετά τις 20 Αυγούστου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα