Πανελλήνιες 2016: ‘Απουσίαζε βασική θεωρία της Γ’ Λυκείου στην Έκθεση’, σχολιάζουν φιλόλογοι

Πανελλήνιες 2016: ‘Απουσίαζε βασική θεωρία της Γ’ Λυκείου στην Έκθεση’, σχολιάζουν φιλόλογοι

Ως αντικείμενο, με το οποίο οι υποψήφιοι είναι εξοικειωμένοι, χαρακτηρίζουν το 4ο θέμα ανάπτυξης στην πλειοψηφία τους εκπαιδευτικοί Β' θμιας εκπαίδευσης στο NEWS 247. "Κλασσικό και κατανοητό", το δοκίμιο Παπανούτσου. Τι σχολιάζουν για τη διδασκόμενη θεωρία της Γ' Λυκείου

Η αξία της φιλίας, οι ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή και πώς αυτές επηρεάζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν οι βασικοί νοηματικοί άξονες, στους οποίους κινήθηκαν τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο εξετάστηκαν φέτος οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες.

Στους υποψηφίους δόθηκε απόσπασμα από δοκίμιο του κορυφαίου Έλληνα φιλοσόφου, δοκιμιογράφου και εκπαιδευτικού Ευάγγελου Παπανούτσου , ενώ οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν το πώς αντιλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας και ποιος ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημιουργία νέων σχέσεων.

“Τα φετινά θέματα της Έκθεσης χαρακτηρίζονται βατά και προσιτά για ένα μαθητή που έχει μελετήσει σφαιρικά το γνωστικό υλικό της Έκφρασης – Έκθεσης του Λυκείου”, σχολιάζουν στο NEWS 247 φιλόλογοι από το Φροντιστήριο “Στόχος”.

“Το διαχρονικό θέμα της φιλίας επικαιροποιείται μέσω της σύνδεσής του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το εν λόγω δοκίμιο χαρακτηρίζεται κατανοητό, λογικά δομημένο και δεν παρουσιάζει δυσκολίες στη σύνταξη του κειμένου. Οι ασκήσεις καλύπτουν μεγάλο εύρος ύλης, ενώ χαρακτηριστική είναι για μία ακόμη φορά η απουσία της θεωρίας του βιβλίου της Γ´ Λυκείου (τρόποι και μέσα πειθούς, συλλογισμοί, δοκίμιο)”, προσθέτουν οι φιλόλογοι Καλοχέρης Μ., Λαγουδάκος Π. και Λαδίκου Β.

Το κείμενο προέρχεται από το έργο “Πρακτική Φιλοσοφία”, ενώ σύμφωνα με τη φιλόλογο Παγώνα Τόλια, οι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονται στην ύλη της Γ’ Λυκείου. “Ωστόσο η φιλία καθεαυτή, διδάσκεται σαν θεματική ενότητα ήδη από την Α’ Λυκείου, οπότε και δεν πρέπει οι υποψήφιοι να αιφνιδιάστηκαν”.

Από την πλευρά του, ευχή για καλή επιτυχία έστειλε σε όλους τους εξεταζόμενους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Είναι οι πρωταγωνιστές του αγώνα όλων μας για το μέλλον”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας όμως ότι “καμία μάχη, κερδισμένη ή χαμένη, δεν ορίζει, από μόνη της, τη συνολική πορεία της ζωής”.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 103.366 μαθητές διεκδικούν από σήμερα, μία 69.985 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους είναι μαθητές των Γενικών Λυκείων, που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή σε τέσσερα μαθήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι απόφοιτοι που επέλεξαν το παλαιό σύστημα (εξέταση σε  έξι μαθήματα) είναι 3.395 και αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ.

Όσον αφορά τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων ο αριθμός όσων επέλεξε το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α (υποψήφιοι για ΤΕΙ- με 4 μαθήματα εξέταση) ήταν 2.457, αποτελώντας το 13.8% συνολικά των συμμετεχόντων των Ημερησίων ΕΠΑΛ. Επίσης, υπήρχαν και 56 υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής με την Ομάδα Β των Ημερησίων ΕΠΑΛ.

Με το ίδιο μάθημα θα ξεκινήσουν τις Πανελλήνιες και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που δίνουν με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) που δίνουν με το παλιό σύστημα, αύριο Τρίτη.

Το NEWS 247 σε συνεργασία με τα φροντιστήρια ” Στόχος ” και ” Θεσμός ” σάς μεταδίδουν καθημερινά τα θέματα και τις απαντήσεις σε όλα τα μαθήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα