Ρέθυμνο: Aγορά βιβλίων και όχι κοινωνική εργασία για τους καταληψίες

Ρέθυμνο: Aγορά βιβλίων και όχι  κοινωνική εργασία για τους καταληψίες

Ηπιότερη ποινή στους τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου για την κατάληψη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θα αγοράσουν ένα βιβλίο για τη βιβλιοθήκη του σχολείου

Σε αντικατάσταση της ποινής για τους τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου προχώρησε το Δικαστήριο Ανηλίκων, στο οποίο εκδικάστηκε η έφεση που κατέθεσαν οι δικηγόροι των τριών οικογενειών.

Υπενθυμίζουμε πως οι τρεις μαθητές, είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα για φθορά ξένης περιουσίας (ένα σπασμένο λουκέτο) και παρακώλυση μαθημάτων, στη διάρκεια κατάληψης του σχολείου τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από καταγγελία του ίδιου του διευθυντή του Γυμνασίου Σωκράτη Ντριάρχου στον εισαγγελέα. Στη συνέχεια, η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και οι τρεις μαθητές κρίθηκαν ένοχοι, ενώ αθώοι κρίθηκαν οι γονείς τους.

Αντί λοιπόν της ποινής των 80 ωρών κοινωνικής εργασίας που είχε αρχικά επιβληθεί ως αναμορφωτικό μέτρο πρωτόδικα, το δικαστήριο αποφάσισε για το κάθε παιδί να αγοράσει ένα βιβλίο από το χαρτζιλίκι του και να το χαρίσει στη δανειστική σχολική βιβλιοθήκη. Επίσης, το δικαστήριο επεσήμανε το θέμα της επιμέλειας των παιδιών στους γονείς.

Το θέμα της καταδίκης των μαθητών ανέδειξε πρώτο το News 24/7 και το ραδιόφωνο 24/7 και μάλιστα προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, με το υπουργείο Παιδείας, τον Άρειο Πάγο, την ΟΛΜΕ αλλά και την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου να παίρνουν ανοιχτά θέση.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση , τονίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου ήταν υπερβολική και οι δικαστές “εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στιγματίζοντας 14χρονα παιδιά”. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δε, είχε ζητήσει με παρέμβασή της την τροποποίηση της απόφασης ή την ανάκλησή της.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνου, με ανακοινώσεις τους είχαν επισημάνει πως τέτοιες ενέργειες από πλευράς εκπαιδευτικών είναι αντιπαιδαγωγικές και με τέτοιες δικαστικές αποφάσεις δημιουργείται δεδικασμένο και είχαν ζητήσει την ανάκλησή της.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ μάλιστα με ανακοίνωσή της, ζητούσε της διαγραφή του διευθυντή και την κοινωνική απομόνωσή του, κάτι όμως που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ Δέσποινα Νικολάου, μετά τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου και δεδομένου ότι υπάρχει πλέον το δεδικασμένο, αν και πολύ πιο ήπια η ποινή, εξέφρασε τον φόβο, όπως είπε, των συναδέλφων της για το ενδεχόμενο πογκρόμ διώξεων κατά των μαθητών. “Μας ανησυχεί όμως ότι υπάρχει δεδικασμένο γιατί είναι πολύ εύκολο του χρόνου να ξεκινήσει πογκρόμ διώξεων κατά μαθητών. Φοβόμαστε ότι μπορεί κάποιοι συνάδελφοι να πατήσουν πάνω σε αυτό. Τα παιδιά είναι μικρά, κάνουν λάθη όπως και οι μεγάλοι. Βλέπουμε σε δικαστήρια να αθωώνονται άνθρωποι που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, το βλέπουν και τα παιδιά αυτό. Πώς θα το δικαιολογήσεις αυτό σε ένα παιδί 15 χρονών; Φοβόμαστε τις διώξεις κατά των καταλήψεων. Είναι πολύ μικρές ηλικίες και πρέπει να το χειριζόμαστε με παιδαγωγικό τρόπο και όχι με εισαγγελείς”, υπογράμμισε σε τοπικά μέσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα