Σκληρή ατζέντα νόμου και τάξης στα Πανεπιστήμια με διαγραφές φοιτητών και μείωση στη χρηματοδότηση

Διαβάζεται σε 3'
Σκληρή ατζέντα νόμου και τάξης στα Πανεπιστήμια με διαγραφές φοιτητών και μείωση στη χρηματοδότηση
Αστυνομικές δυνάμεις έξω από τη Νομική Σχολή Αθηνών (φωτογραφία αρχείου) INTIME

Τα κυβερνητικά μέτρα για τη βία στα Πανεπιστήμια θα είναι δρακόντεια και νεοφιλελεύθερης έμπνευσης.

Πολύ σκληρά μέτρα, νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια προτίθεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση μετά από όσα έγιναν στη Νομική σχολή της Αθήνας την εβδομάδα που πέρασε.

Η σχετική απόφαση πάρθηκε στην διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο ενώ την Κυριακή η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είχε σειρά συσκέψεων με τους επιτελείς της, έτσι ώστε τα μέτρα να γίνουν περισσότερο συγκεκριμένα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνουν μέτρα όπως τα ακόλουθα:

Οι φοιτητές που θα συλλαμβάνονται από την αστυνομία για βιαοπραγίες ή άλλα έκτροπα εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα χάνουν προσωρινά τη φοιτητική ιδιότητά τους. Σε περίπτωση όμως που καταδικαστούν, θα την χάνουν οριστικά. Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές αν αυτό θα ισχύει για τελεσίδικη καταδίκη ή όχι.

Σε ό,τι αφορά το αστικό κομμάτι θα επιχειρηθεί οι φοιτητές που αποδεδειγμένα έχουν προξενήσει ζημιές σε πανεπιστημιακό ίδρυμα να πληρώνουν οι ίδιοι τις ζημιές μέσω της ΑΔΑΕ.

– Τέλος, σε ό,τι αφορά το καθαρά ποινικό μέρος τα μέτρα, εξίσου δρακόντεια, θα εξειδικευτούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση όμως αναμένεται να προχωρήσει και σε μέτρα εναντίον των Πανεπιστημίων (!) στα οποία γίνονται έκτροπα και αυτά τα μέτρα θα έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό (αν και έχει ήδη καταγραφεί υποχρηματοδότηση αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (και πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ) Νίκος Παπαϊωάννου τόνισε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ την Κυριακή: “Τα μεγάλα πανεπιστήμια είναι τα πανεπιστήμια εκείνα που φαίνεται ότι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Άρα, είμαι σίγουρος πως οι διοικήσεις θα προστρέξουν για την αυστηροποίηση της όλης διαδικασίας, να συμβάλλουν και να βοηθήσουν”.

Η κυβέρνηση θα πιέσει προς την κατεύθυνση να τοποθετηθούν άμεσα κάμερες στα ιδρύματα ενώ το μέτρο των τουρνικέ, που επίσης έπεσε στο τραπέζι, απορρίφθηκε ως μη αποτελεσματικό.

Κυβερνητικές πηγές πάντως παραδέχονταν ότι ο νόμος Κεραμέως για την ασφάλεια στα ΑΕΙ κρίνεται “μάλλον ανεφάρμοστος”, γι’ αυτό και προέκυψε η ανάγκη για μέτρα.

Εκτός αυτού βέβαια η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να κρατήσει στην επικαιρότητα την ατζέντα του νόμου και της τάξης, ατζέντα που θεωρείται προνομιακή στην επαφή της με προσφιλή, στην ίδια, εκλογικά κοινά για ευνόητους, πολιτικούς λόγους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα