Το κουδούνι χτυπά για τους 50άρηδες

Μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή διεκδικούν οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου, οι οποίοι επιστρέφουν στα θρανία μετά από χρόνια, ακόμα και δεκαετίες
- 20 Σεπτεμβρίου 2011 12:25
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που πλήττουν την αγορά του Ηρακλείου Κρήτης διπλασίασαν τις εγγραφές στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και μάλιστα στην Α’ τάξη.
Θετικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε το γεγονός ότι από την προηγούμενη σχολική χρονιά, το υπουργείο Παιδείας άναψε το πράσινο φως για να ενταχθούν στο μαθητικό δυναμικό των Εσπερινών σχολείων και όσοι έχουν κάρτα ανεργίας.
Οι περισσότεροι ελπίζουν ότι το απολυτήριο Λυκείου θα τους ανοίξει περισσότερες πόρτες στην επαγγελματική τους ζωή.
Ενδεικτικό του γεγονότος ότι πολλοί οδηγούνται στα θρανία λόγω ανεργίας είναι ότι από την αρχή της χρονιάς ως σήμερα τρεις μαθητές που βρήκαν βραδινή δουλειά επέλεξαν να αφήσουν το σχολείο με την προοπτική να επιστρέψουν κάποια άλλη στιγμή, πιο κατάλληλη.
Οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου είναι ηλικίας από 25 ως 35 ετών ενώ υπάρχουν και μαθητές άνω των 50.
Γεμάτο είναι και το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Τύλισο, όπου φοιτούν 60 μαθητές στην πρώτη τάξη. Ο απερχόμενος διευθυντής του σχολείου, κ. Μανώλης Μαρκογιαννάκης αναφέρει πως κάθε χρόνο το σχολείο στην Τύλισο γεμίζει αφού εξυπηρετεί τις ανάγκες όλου του νομού ενώ το παράρτημα στα Ανώγεια έχει μόλις δύο μαθητές και στο Μεσσοχωριό, που καλύπτει μεγάλη περιοχή, 40.
Το πρόβλημα με το σχολείο είναι ότι κάθε χρονιά καθυστερεί να καλύψει τις θέσεις των εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα πρόπερσι να αρχίσει να λειτουργεί το Μάρτιο και πέρσι τον Ιανουάριο. Ο κ. Μαρκογιαννάκης ελπίζει ότι φέτος τα μαθήματα θα αρχίσουν τον Οκτώβριο.
“Οι περισσότεροι μαθητές δουλεύουν διάφορες δουλειές, είναι στην πυροσβεστική το δήμο και χρειάζονται απολυτήριο ενώ μια μερίδα μαθητών δεν μπόρεσαν να βγάλουν το σχολείο όταν έπρεπε λόγω γάμου ή άλλων υποχρεώσεων και γράφτηκαν για δική τους ικανοποίηση.
Μεγάλο ποσοστό μαθητών από το σχολείο, πάνω από 90%, συνεχίζουν στο Λύκειο”, αναφέρει ο κ. Μαρκογιαννάκης. Όπως λέει, πολλοί αναζητούν δουλειά και ελπίζουν πως το απολυτήριο θα τους βοηθήσει ενώ άλλοι θέλουν να καλύψουν μία δική τους ανάγκη, να ανοίξουν οι ορίζοντες τους.