Βάσεις Πανελληνίων 2025: Οι μεταβολές και οι αντιφάσεις – Αναλυτικοί πίνακες
Διαβάζεται σε 8'
Ο Δρ. Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος αναλύει στο NEWS 24/7 πώς κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής για το 2025 συγκριτικά με πέρυσι. Οι άνοδοι και οι πτώσεις στα τμήματα υψηλής και χαμηλής ζήτησης ανά επιστημονικό πεδίο.
- 25 Ιουλίου 2025 15:19
Η γενική εικόνα της σύγκρισης των βάσεων εισαγωγής του 2025 των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου, σε σχέση με αυτές του 2024, είναι ότι στο σύνολο, κατά μέσο όρο, έχουμε μια μικρή άνοδο 51 μορίων στις βάσεις των τμημάτων που ήταν ταυτόχρονα στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2024 και του 2025. Η μέση βάση ανέβηκε από τα 12.731 μόρια στα 12.782.
Βεβαίως, όπως είναι φυσικό είχαμε και αρκετές περιπτώσεις μεταβολών στις βάσεις σε συγκεκριμένα τμήματα (μέχρι και 4.810 μόρια σε μια περίπτωση) αλλά στην πλειονότητα των τμημάτων και στο σύνολο επαληθεύτηκε, όπως ήταν φυσικό, η εικόνα των μικροαλλαγών και σε κάποιες περιπτώσεις της στασιμότητας που είχε φανεί και στα στατιστικά των βαθμολογιών των υποψηφίων και των ΕΒΕ.
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση στασιμότητας έχουμε στο 3ο επιστημονικό πεδίο, με τη μηδενική αλλαγή στη βάση των τεσσάρων από τις επτά Ιατρικές Σχολές της χώρας!
Στα επιμέρους επιστημονικά πεδία, στο 1ο είχαμε μείωση της μέσης βάσης κατά 216 μόρια, στο 2ο (που περιλαμβάνει και τον μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων) αύξηση κατά 57 μόρια, στο 3ο μείωση κατά 146 μόρια και στο 4ο αύξηση κατά 40 μόρια.
Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν αντιφάσεις στην «κίνηση» των βάσεων ανάμεσα στη γενική κατεύθυνση των βάσεων των τμημάτων ενός Επιστημονικού Πεδίου και την κατεύθυνση των βάσεων των τμημάτων υψηλής, μεσαίας και χαμηλής ζήτησης του ίδιου πεδίου!
Στη συνέχεια θα βρείτε την αναλυτική εικόνα των μεταβολών των βάσεων ανά Επιστημονικό Πεδίο:
Πτώση στο 1ο επιστημονικό πεδίο – Άνοδος στα τμήματα υψηλής ζήτησης
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο είχαμε πτώση των βάσεων του 2025 σε σχέση με το 2024. Όπως φαίνεται και στον Πίνακα 1Α, η «μέση βάση» του στα τμήματα του 1ου Πεδίου μειώθηκε από τα 12.752 μόρια το 2024 στα 12.536 μόρια το 2025, δηλαδή έχουμε μείωση κατά 216 μόρια.
Σε 44 τμήματα είχαμε άνοδο, σε 93 είχαμε πτώση και σε ένα τμήμα η βάση έμεινε αμετάβλητη.
Ενδιαφέρον έχει το ότι, στα τμήματα «υψηλής ζήτησης» είχαμε άνοδο στις βάσεις κατά 48 μόρια, κατά μέσο όρο, ενώ στα τμήματα «χαμηλής ζήτηση η πτώση ήταν 277 μόρια, μεγαλύτερη από τον μέσο όρο.
Στις Νομικές Σχολές είχαμε πτώση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και άνοδο στην Κομοτηνή και την ΣΣΑΣ (στρατιωτική), ενώ σε όλα τις Φιλολογικά/Φιλοσοφικά Τμήματα και στα περισσότερα τμήματα Ψυχολογίας είχαμε πτώση.
Στον Πίνακα 1Β που ακολουθεί θα βρείτε τα τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση στις βάσης. Τη μεγαλύτερη άνοδο στο 1 ο Επ. Πεδίο είχε το τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά με 2.195 μόρια και τη μεγαλύτερη πτώση το τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ με -1.356 μόρια.
Μικρή άνοδος στο 2ο επιστημονικό πεδίο – Πτώση στα τμήματα υψηλής και χαμηλής ζήτησης
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο είχαμε άνοδο των βάσεων του 2025 σε σχέση με το 2024, η οποία όμως οφείλεται στην άνοδο των βάσεων στα τμήματα Μεσαίας Ζήτησης, ενώ στα Τμήματα Υψηλής και αυτά της Χαμηλής Ζήτησης είχαμε πτώση.
Όπως φαίνεται και στον Πίνακα 2Α που ακολουθεί, η «μέση βάση» του στα τμήματα του 2 ου Πεδίου ανέβηκε από τα 12.748 μόρια το 2024 στα 12.805 μόρια το 2025, δηλαδή έχουμε μικρή αύξηση κατά 57 μόρια, ενώ η «μέση» βάση των Τμημάτων Υψηλής Ζήτησης μειώθηκε κατά 174 μόρια και των Τμημάτων Χαμηλής Ζήτησης μειώθηκε κατά 158 μόρια..
Ακολουθώντας την γενική κατεύθυνση των βάσεων στα τμήματα μεσαίας ζήτησης, σε 135 τμήματα είχαμε άνοδο, σε 108 είχαμε πτώση και σε 6 (!) τμήματα η βάση έμεινε αμετάβλητη.
Ενδεικτικά, στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχ/κών είχαμε άνοδο (εκτός των τμημάτων του ΕΜΠ και της Κοζάνης), στα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχ/κών είχαμε άνοδο (εκτός του τμήματος της Πάτρας), ενώ στους Πολιτικούς και Χημικούς Μηχανικούς είχαμε άνοδο.
Στα τμήματα Μαθηματικών είχαμε ανάμικτα αποτελέσματα, αύξηση στην Αθήνα, στην Καστοριά, τη Σάμο και το Ηράκλειο και μείωση στα υπόλοιπα τμήματα. Στα τμήματα Φυσικής είχαμε επίσης ανάμικτα αποτελέσματα, ενώ σε όλα τα τμήματα Χημείας και Βιολογίας είχαμε μείωση των βάσεων.
Στα τμήματα Γεωπονίας είχαμε ανάμικτα αποτελέσματα. Στον Πίνακα 2Β που ακολουθεί θα βρείτε τα τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση στις βάσης. Τη μεγαλύτερη άνοδο στο 2ο επιστημονικό πεδίο είχε το τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με 2.600 μόρια και τη μεγαλύτερη πτώση το τμήμα Πυροσβεστικής (για πυροσβέστες) με -4.810 μόρια.
Πτώση στο 3ο επιστημονικό πεδίο – Σταθερότητα στα τμήματα υψηλής ζήτησης
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο είχαμε πτώση των βάσεων του 2025 σε σχέση με το 2024, η οποία οφείλεται κυρίως στην πτώση των βάσεων των τμημάτων χαμηλής και μεσαίας ζήτησης.
Στα τμήματα υψηλής ζήτησης είχαμε μικρές μεταβολές στις βάσεις και σε 13 περιπτώσεις, ανάμεσα στις οποίες και στις Ιατρικές Σχολές Αθηνών, Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης και Ιωαννίνων είχαμε την ίδια βάση με πέρσι!
Γενικότερα σε 47 τμήματα είχαμε άνοδο, σε 90 πτώση και σε 13 (!) τμήματα η βάση έμεινε αμετάβλητη.
Σε όλα τα τμήματα Χημείας και Βιολογίας είχαμε μείωση των βάσεων, ενώ στα τμήματα Γεωπονίας είχαμε ανάμικτα αποτελέσματα.
Στον Πίνακα 3Β που ακολουθεί θα βρείτε τα τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση στις βάσης.
Όπως και στο 2ο επιστημονικό πεδίο, τη μεγαλύτερη άνοδο στο 3ο επιστημονικό πεδίο είχε το τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με 2.600 μόρια και τη μεγαλύτερη πτώση το τμήμα Πυροσβεστικής (για πυροσβέστες) με -4.810 μόρια.
Μικρή άνοδος στο 4ο επιστημονικό πεδίο, κυρίως στα τμήματα χαμηλής ζήτησης
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο είχαμε μικρή άνοδο των βάσεων του 2025 σε σχέση με το 2024, η οποία οφείλεται κυρίως στην άνοδο των βάσεων των τμημάτων χαμηλής ζήτησης.
Η μέση βάση ανέβηκε κατά 40 μόρια στο σύνολο, ενώ η μέση άνοδος ήταν 71 μόρια στα τμήματα υψηλής ζήτησης και 171 μόρια στα τμήματα χαμηλής ζήτησης.
Γενικότερα σε 106 τμήματα είχαμε άνοδο, σε 78 πτώση και σε 2 τμήματα η βάση έμεινε αμετάβλητη.
Οι βάσεις ανέβηκαν στα τμήματα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Τουρισμού, Ναυτιλίας/Ναυτιλιακών Σπουδών και στα περισσότερα τμήματα Οικονομικής Επιστήμης, Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης και Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Σε αρκετά τμήματα Πληροφορικής είχαμε άνοδο και σε άλλα πτώση των βάσεων.
Στον Πίνακα 4Β που ακολουθεί θα βρείτε τα τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση στις βάσεις.
Τη μεγαλύτερη άνοδο την είχε το τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά και τη μεγαλύτερη πτώση, όπως και σε άλλα Επιστ. Πεδία η Σχολή Πυροσβεστών (για πυροσβέστες).
*Ο Δρ. Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος είναι υπεύθυνος του τμήματος μελετών Keystone και της σελίδας mixanografiko.gr