«Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη» στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

«Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη» στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασε το εξ αποστάσεως προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη».

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα καλύπτει το νευραλγικό γνωστικό αντικείμενο της Ανατολικής Εκκλησιαστικής Μουσικής στο τρίπτυχο της ιστορίας, θεωρίας και πράξης. Απευθύνεται σε έναν ευρύτατο χώρο επιστημονικών ενδιαφερόντων, ενώ παράλληλα καλύπτει ένα σημαντικό κενό στις τρέχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Καθηγητής Μάριος Βρυωνίδης υπογράμμισε στον χαιρετιστήριο λόγο του την περηφάνια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου που έχει εισαγάγει «ένα πρόγραμμα του παγκόσμιου πολιτισμού, ιδιαίτερα τώρα που η ψαλτική τέχνη έχει ενταχθεί στον κατάλογο άυλης κληρονομιάς της UNESCO». Η πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών του πανεπιστημίου επ. Καθηγήτρια Μουσικολογίας Γεωργία Πετρούδη ανέφερε ότι το πρόγραμμα σπουδών «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη» «συνδέεται με τα υφιστάμενα προγράμματα και ενώνει την δυτική κλασική με την ανατολική εκκλησιαστική μουσική». Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα, τους διδάσκοντες και το περιεχόμενο των μαθημάτων. Ανέφερε ότι «το εν λόγω πρόγραμμα του Τμήματος Τεχνών μεταφέρει θεολογικές, πολιτισμικές και ιστορικές καταβολές αιώνων, η δε εκπαιδευτική του καινοτομία οφείλεται στο ότι διδάσκουν τις πτυχές του προγράμματος, εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκοί θεολόγοι, μουσικολόγοι και ιεροψάλτες – Άρχοντες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας».

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτριος Μπαλαγεώργος ο οποίος είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ανέδειξε την «ιστορική διάσταση της βυζαντινής μουσικής» και την «αξία που αυτή έχει στην ζώσα μουσική παράδοση του Ελληνισμού». Ο διδάκτωρ Μουσικολογίας Δημοσθένης Φιστουρής ανέλυσε τη σχέση της Ανατολικής Εκκλησιαστικής Μουσικής με την έντεχνη νεοελληνική μουσική και πώς αυτή αναπτύχθηκε και διαδόθηκε στην Μεγάλη Ελλάδα. Ο υπεύθυνος Μουσικής στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Γεώργιος Δεμελής μίλησε για την πρακτική εφαρμογή του προγράμματος στην εξ αποστάσεως πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τις δυνατότητες που προσφέρει σε φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν το συμβατικό προφίλ των προπτυχιακών φοιτητών.

Ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Φώτιος Γιαννακάκης εξέφρασε την χαρά του διότι χάρις του εξ αποστάσεως προγράμματος «θα είναι δυνατή η διάδοση της Πατριαρχικής Βυζαντινής Μουσικής και της Ψαλτικής Τέχνης, την οποία εγνώρισα και έμαθα από την παιδική μου ηλικία στα Ιερά αναλόγια της Κωνσταντινούπολης, δίπλα σε Άρχοντες Πρωτοψάλτες της Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως ».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Γιαννακάκη να ψάλλει εκκλησιαστικούς ύμνους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα