Γιατί πρέπει να σταματήσετε να πετάτε στη λεκάνη τους φακούς επαφής

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να πετάτε στη λεκάνη τους φακούς επαφής

Διαβάστε πώς ένα τόσο μικρό πράγμα μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο πρόβλημα, στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση με την πλαστική ρύπανση.

Aπό τις 23 Απριλίου το News 24/7 σας έχει ενημερώσει για τις σημαντικές αλλαγές που αναμένονται στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τα πλαστικά καλαμάκια και τη χρήση πλαστικών αναδευτήρων ποτών.

Η πλαστική ρύπανση έχει φτάσει σε σημείο που τόνοι καταπνίγουν πια, τη ζωή στη Γη. O περιορισμός είναι ανάγκη και σίγουρα ανακαλύψεις σαν και αυτή Αυστραλών ερευνητών, για μέλισσα που παράγει προϊόν, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εξάρτηση μας από τα πλαστικά μιας χρήσης, βοηθούν στο να αισθανόμαστε αισιόδοξοι.

Αν τυχόν έχετε επηρεαστεί από όλα αυτά και έχετε πάψει να χρησιμοποιείτε πλαστικά ποτήρια και καλαμάκια, αλλά συνεχίζετε να πετάτε τους φακούς επαφής στη λεκάνη της τουαλέτας, να σας πούμε πως κάνετε μια τρύπα στο νερό.

 

Επιστήμονες από το Arizona State University ασχολήθηκαν με το θέμα και διαπίστωσαν, σε δείγμα 400 ανθρώπων πως ο ένας στους 5 πετούν τους φακούς επαφής ή στο νιπτήρα ή στην τουαλέτα. Αφότου πάρουν το δρόμο τους στο αποχετευτικό σύστημα, φτάνουν στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Οι ερευνητές τόνισαν πως τέσταραν 11 διαφορετικές μάρκες φακών επαφής και είδαν ότι δεν αλλοιώνονται κατά την επεξεργασία, αλλά σκίζονται σε μικρότερα κομμάτια. Αυτά είναι πιο βαριά από το νερό. Κατά συνέπεια εγκαθίστανται στα επεξεργασμένα απόβλητα των λυμάτων και μετά εξαπλώνονται στο έδαφος. Μπορούν να βρουν το δρόμο τους για τους ποταμούς, τις λίμνες και τους ωκεανούς μέσω της απορροής και άρα να επιδεινώσουν το πρόβλημα που ήδη υπάρχει.

Μπορεί αυτό να φαίνεται μικρό πρόβλημα, γιατί οι φακοί επαφής είναι μικροί, αλλά αν σκεφτείτε τον αριθμό των χρηστών που είναι δισεκατομμύρια, αντιλαμβάνεστε πως τα πράγματα είναι σοβαρά” δήλωσε ο Rolf Halden, διευθυντής του Arizona State University, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας.

Διαπιστώσαμε πως δισεκατομμύρια φακοί επαφής καταλήγουν στα υγρά απόβλητα των ΗΠΑ, κάθε χρόνο και συμβάλλουν στα φορτία κατά 20.000 κιλά, ανά έτος.

Συνεργάτης του Halden, ο Charlie Rolsky επισήμανε πως η διαφορά των φακών επαφής με τα πλαστικά καλαμάκια είναι πως “οι άνθρωποι που τους φορούν όντως τους χρειάζονται“. Επισήμανε και ότι στο εξής θα ήταν χρήσιμο να πετάγονται στα σκουπίδια ή την ανακύκλωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα