Η Nestlé υλοποιεί το όραμά της για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά

Η Nestlé υλοποιεί το όραμά της για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά

Η Nestlé Ελλάς υποστηρίζει το πρόγραμμα "Mediterranean Cleaup" της "Εναλεία" καθαρίζοντας, σε πρώτη φάση, τον Αργοσαρωνικό.

Η Μεσόγειος, η θάλασσα που έχουν συνδυάσει με τις στιγμές χαλάρωσης μας κινδυνεύει να γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος εάν δεν ληφθούν άμεσα δράσεις. Αυτό καθώς κάθε χρόνο 570.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στην βυθό της κάτι που θα οδηγήσει μαθηματικά το 2050 τα πλαστικά στην θάλασσα να είναι περισσότερα από τα ψάρια της.

Η Εναλεία, η οποία αποτελεί την πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, προσπαθεί εδώ και λίγα χρόνια να κρατήσει ζωντανή αυτή την δραστηριότητα στην χώρα μέσα από έναν διαφορετικά από τα συνηθισμένα τρόπο. Πέρα από την ηθική εκπαίδευση και τις αρχές βιώσιμης αλιείας με στόχο πρωτίστως την κατάρτιση της νεολαίας στον τομέα της αλιείας, η Εναλεία εκπαιδεύει, ενδυναμώνει και παροτρύνει παλιούς και νέους αλιείς να συλλέγουν πλαστικό από τη θάλασσα το οποίο στη συνέχεια οδηγείται σε ανακύκλωση και upcycling.

Στο πλαίσιο αυτό η Εναλεία δημιούργησε το πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup» που έχει ως στόχο τον καθαρισμό πλαστικών απορριμμάτων που προέρχονται από τον βυθό της θάλασσας. Πρόκειται για μια στοχευμένη δράση για τη συλλογή του πλαστικού από τη θάλασσα που πραγματοποιήθηκε πιλοτικά για πρώτη φορά το 2018. Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UN Environment) έχει επιλέξει τη δράση της Εναλείας μεταξύ των 5 καλύτερων δράσεων στην Ευρώπη το 2019, όσον αφορά το θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η Nestlé Ελλάς υποστηρίζει το πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup» εστιάζοντας στην περιοχή του Αργοσαρωνικού που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Με τη συνεργασία επαγγελματιών αλιέων και των σκαφών τους, τα απορρίμματα συλλέγονται και μεταφέρονται στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και στο Λαύριο, περιοχές που αποτελούν τα βασικότερα λιμάνια φιλοξενίας των επαγγελματιών αλιέων μέσης αλιείας του Αργοσαρωνικού, σε συγκεκριμένους χώρους αποθήκευσης που έχουν προβλεφθεί προκειμένου να γίνει η καταγραφή και η διαλογή τους. Το πρόγραμμα ενισχύει και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, καθώς εκτός από τη συλλογή και διαλογή των απορριμμάτων, περιλαμβάνει την ανακύκλωσή τους και τη μετατροπή μέρος αυτών, όσων πληρούν τις προϋποθέσεις από άποψη υλικού, σε νέα χρηστικά αντικείμενα.

Για την Nestlé Ελλάς η κίνηση αυτή είναι συνδεδεμένη με το όραμά της που θέλει καμία συσκευασία της, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών να μην καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ως απόρριμμα. Η ανάληψη ενεργού ρόλου στην ανάπτυξη συστημάτων για τη συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση των συσκευασιών, είναι ένας από τους τρεις άξονες της εταιρείας που αναγνωρίζει την ανάγκη για την ανάπτυξη και προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Παράλληλα, η Nestlé η οποία έχει δεσμευθεί ότι το 100% των συσκευασιών της θα είναι ανακυκλώσιμο ή επαναχρησιμοποιήσιμο έως το 2025 προχώρησε στην δημιουργία του Ινστιτούτου Επιστημών Συσκευασίας που εδρεύει στην Ελβετία, στο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της Nestlé, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη βιώσιμων υλικών και τη σύσταση συνεργασιών που θα ενισχύσουν την έρευνα και την καινοτομία. Το νέο Ινστιτούτο δίνει τη δυνατότητα στην Nestlé να επιταχύνει τις προσπάθειές της και να φέρει στην αγορά λειτουργικές, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για τις συσκευασίες.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει τη χρήση πλαστικών κατά ένα τρίτο μέχρι το 2025, ενώ θα δημιουργήσει και ένα venture fund βιώσιμων συσκευασιών ύψους 250 εκατ. ελβετικών φράγκων για να επενδύσει σε start-ups που επικεντρώνουν τις δραστηριότητες τους σε αυτούς τους τομείς.

Sponsored by Nestlé

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα