Καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία του πλανήτη τα τελευταία 4.000 χρόνια

Καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία του πλανήτη τα τελευταία 4.000 χρόνια
A child plays with dead clams on a dried-up riverbed on the outskirts of Zhengzhou, Henan province February 5, 2009. China has declared an emergency over a drought which could devastate crops and farmers' incomes, official media said on Thursday, threatening further hardship amid slumping economic growth. REUTERS/Donald Chan (CHINA) REUTERS

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη και την επικίνδυνη αύξηση των θερμοκρασιών - Ποιες είναι οι προβλέψεις για τη χώρα μας

Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται σε όλο τον πλανήτη είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 4.000 ετών, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα. Είναι μάλιστα πιθανό, να σημειώσουν και περαιτέρω άνοδο φτάνοντας σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από την εποχή των Παγετώνων. Άνοδος της θερμοκρασίας παρατηρείται άλλωστε και στη χώρα μας, με την περίοδο του καλοκαιριού να παρατείνεται.

Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον κατόρθωσαν να διερευνήσουν αναλυτικά το εύρος των θερμοκρασιών που επικρατούσε στη Γη μέχρι και 11.300 χρόνια πριν από σήμερα.

Παρόμοια ποσοστά θερμοκρασίας είχαν παρατηρηθεί και πριν 12.000 χρόνια όταν ο σύγχρονος άνθρωπος άρχισε να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται.

Ωστόσο διαφορετικές ήταν τότε οι συνθήκες ζωής και η πληθυσμιακή σύσταση του πλανήτη.

Η συγκεκριμένη έρευνα που έγινε από ειδικούς του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, και επρόκειτο να δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Science, τονίζει ότι η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, έχει να παρατηρηθεί εδώ και πολλές χιλιετίες.

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Shaun Marcott, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο πλανήτης θα γίνεται σταδιακά ολοένα και περισσότερο θερμός. Εν έτει 2013, σημειώνονται οι πιο ζεστές περίοδοι που επικράτησαν στη Γη κατά την τελευταία γεωλογική περίοδο, εκείνη δηλαδή του Ολοκαίνου (Holocene) το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Το Ολόκαινο ξεκίνησε πριν από 12.000 χρόνια, όταν μεταβολές στην εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία προκάλεσαν το λιώσιμο τεραστίων παγετώνων στο βόρειο ημισφαίριο. Έτσι άρχισε να τερματίζεται η Τελευταία Παγετώδης Περίοδος και να επικρατούν ηπιότερες κλιματικές συνθήκες που επέτρεψαν την εξάπλωση του σύγχρονου ανθρώπου στη Γη.

Οι Αμερικανοί ειδικοί, ολοκλήρωσαν την πιο διεξοδική αναπαράσταση του παγκόσμιου θερμοκρασιακού αρχείου των τελευταίων 11.300 χρόνων. Διαπίστωσαν ότι κατά την έναρξη του Ολοκαίνου επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σταθεροποιήθηκαν πριν από 10.000 χρόνια.

Η κλιματική σταθεροποίηση διήρκεσε για περίπου 5000 χρόνια και μετά το κλίμα άρχισε να ψύχεται. Η νέα ψυχρή περίοδος, διεκόπη από μία θερμότερη, γνωστή ως “Θερμή Περίοδος Μέσων Χρόνων” (Medieval Warm Period).

Πρόκειται για την εποχή εκείνη που οι Βίκινγκς εκμεταλλεύτηκαν το λιώσιμο των πάγων στις βόρειες θάλασσες και εποίκισαν τη Γροιλανδία.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Οι ερευνητές σημειώνουν μάλιστα, πως αν ο άνθρωπος δεν είχε παρέμβει στην κλιματική κατάσταση της Γης, το Βόρειο Ημισφαίριο θα πάγωνε και πάλι σε μερικές χιλιάδες χρόνια.

Στον αντίποδα, οι ανθρώπινοι ρύποι και η αλόγιστη καταστροφή των δασών, οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων. Αν η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν αλλάξει άμεσα, ως προς την περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθείται, μέσα στον αιώνα που διανύουμε, θα σημειωθούν και ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πολλά είδη ζώων που απειλούνται ενδέχεται να εξαφανιστούν, ενώ και παράκτιοι οικισμοί ενδέχεται να απειληθούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Εφιαλτική αλλαγή του κλιματικού χάρτη της χώρας μας

Δραματικά αναμένεται άλλωστε να αλλάξει ο κλιματικός χάρτης της χώρας μας μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Αυτό αναφέρεται στο ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIMRUN, που προβλέπει τις ημέρες του καύσωνα στην Ελλάδα να πενταπλασιάζονται μέχρι το 2100 και τα ελληνικά δάση να αντιμετωπίζουν άμεση απειλή πυρκαγιάς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους και συγκεκριμένα για 30 επιπλέον ημέρες από ότι σήμερα.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIMRUN ( www.climrun.eu), που ολοκληρώνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ( noa.gr), προβλέπει λεπτομερώς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια.

Ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ευρήματα είναι τα εξής:

-Αύξηση κατά 50% των θερμών ημερών για την περίοδο 2021-2050 και 100% μεταξύ 2071-2100.

-Οι κατά μέσο όρο 6,7 ημέρες καύσωνα της περιόδου αναφοράς 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 ημέρες) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 ημέρες) την περίοδο 2071-2100.

-Προβλέπονται 30 επιπλέον ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά έτος, οι οποίες θα παρουσιαστούν κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από την Θράκη μέχρι και την Κρήτη.

-Η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να συνοδεύεται από αύξηση των ξηρών ημερών. Οι περιοχές, που θα επηρεαστούν περισσότερο, είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς επίσης τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

Η αύξηση της συχνότητας, της σφοδρότητας και της έκτασης των πυρκαγιών ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Αν σε αυτές προσθέσει κανείς και τις ανθρωπογενείς απειλές, που παρατηρούνται κατά κόρον στη βόρεια Μεσόγειο, όπως οι αλλαγές χρήσεων γης, ο κατακερματισμός των δασικών εκτάσεων και η υπερεκμετάλλευση των πόρων, δημιουργείται ένα “εμπρηστικό μείγμα” για τις αντοχές προσαρμογής των οικοσυστημάτων, έναντι του οποίου όλες οι μεσογειακές χώρες οφείλουν να αμυνθούν με τις κατάλληλες πολιτικές.

Πηγή: nytimes, oikoskopio.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα