Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη διαχείριση των απορριμάτων

"Να πάμε κόντρα στις νοοτροπίες που θέλουν να κλείσει η Φυλή, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη", είπε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου
- 31 Μαΐου 2017 17:15
“Η ώρα ευθύνης για τη διαχείριση των απορριμάτων στην Αττική έχει σημάνει εδώ και πολλά χρόνια”. Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα που ακούστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝΔΑ) και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική – “Η ώρα της ευθύνης”. Ήταν, έτσι κι αλλιώς, και η κεντρική θέση της Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου, που μίλησε εκ μέρους της Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για “χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας και λάθος μεθοδολογίας που επέτρεψαν τη διαιώνιση του χρεοκοπημένου μοντέλου του ΧΥΤΑ Φυλής. Της μεγαλύτερης χωματερής της Ευρώπης”.
“Πρέπει να πάμε κόντρα σε νοοτροπίες που θέλουν να κλείσει η Φυλή αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων, νοοτροπίες που θέλουν να σταματήσει η λειτουργία της Ψυττάλειας χωρίς παράλληλα να υπάρχει αποχετευτικό σύστημα” υπογράμμισε, σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κα Δούρου, επιμένοντας στην ανάγκη να κερδίσουμε τον χρόνο που χάσαμε για δεκαετίες, κερδίζοντας τη ζωή των παιδιών μας, που κινδυνεύει στην Ψυττάλεια αλλά και στη Φυλή. “Και αυτή τη φορά πρέπει να τα καταφέρουμε. Γιατί δεν έχουμε πια ούτε άλλοθι, ούτε δικαιολογίες” πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κα Δούρου, η Περιφέρεια Αττικής έχει τοποθετηθεί εμπράκτως με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και την έγκρισή του. “Βρισκόμαστε πλέον στη νέα φάση – την κρίσιμη φάση της υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ. Η φάση αυτή επιβάλλει ανάληψη της ευθύνης και συντονισμένη και αποτελεσματική δράση Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η είδηση, ωστόσο, ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος, στον χαιρετισμό του, προχώρησε σε σημαντικές εξαγγελίες σχετικά με τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε:
-Την εκχώρηση 150 εκατομμυρίων για το ΠΕΠ Αττικής
-Διάθεση 10 εκατ. ευρώ για την επικαιροποίηση και υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων
-Διάθεση 24 εκατ. ευρώ με ειδική πρόσκληση του ΕΠΑΝΕΚ για υλοποίηση έργων Πράσινων Σημείων και μονάδων επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών (κομποστοποίησης) εκ των οποίων τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά στην Αττική.
-Ένα φιλόδοξο πλάνο με στόχο το Κυκλικό μοντέλο διαχείρισης
Ο κ. Φάμελλος έδωσε και το περίγραμμα των επόμενων θεσμικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, ακολουθούν το αμέσως επόμενο διάστημα:
Η τροποποίηση του πλαισίου της ανακύκλωσης (2939/2001) με σειρά παρεμβάσεων βελτιστοποίησης του έργου της ανακύκλωσης, ελέγχου και διαφάνειας της λειτουργίας των ΣΕΔ και η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων της Ανακύκλωσης με καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Στόχος του νέου νόμου θα είναι ο διπλασιασμός της ανακύκλωσης που σήμερα για τη χώρα μας δεν ξεπερνάει το 20% κβ.
Έκδοση ΚΥΑ για την ενθάρρυνση χωριστής συλλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων (οργανικών), καθώς και για διαδικασία και μηχανισμό πιστοποίησης κόμποστ και διαδικασίας κομποστοποίησης.
Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου αρμοδιοτήτων των δήμων με ανάδειξη του νέου τους ρόλου και των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ώστε να ξεπεραστούν αδυναμίες και επικαλύψεις, να αναδειχθεί ο ρόλος των δήμων, να ενδυναμωθεί η τεχνογνωσία τους και να καταστούν ικανοί να λειτουργήσουν βιώσιμες μονάδες.
Η διάθεση των ανακυκλώσιμων στην αγορά και η δυνατότητα πωλήσεών τους από τους ΟΤΑ
Η μείωση των τελών καθαριότητας και η εφαρμογή συστημάτων «Πληρώνω Όσο Πετάω» για τους Δήμους, με επιβράβευση των πρωτοπόρων στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή
Εφαρμογή από αρχές 2018 του τέλους ταφής ανεπεξέργαστων ΑΣΑ, σε σύνδεση με τη λειτουργία υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων
Η σύνταξη ενιαίου κανονισμού καθαριότητας για όλους τους δήμους της χώρας και Κανονισμού για τους μεγάλους παραγωγούς (μαζική εστίαση κ.α.).
Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε σημαντικές πρωτοβουλίες και στο ζήτημα της διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, όπου, όπως επεσήμανε, η κατάσταση πρέπει να ελεγχθεί χρησιμοποιώντας:
Το νεότευκτο εργαλείο του ΗΜΑ, του οποίου η μεγάλη αποδοχή με την καταχώρηση 20.000 επιχειρήσεων και ΟΤΑ δημιουργεί την ανάγκη παράτασης της σχετικής προθεσμίας ως τις 20 Ιουλίου 2017. Αποτελεί σημαντικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του τρόπου παρακολούθησης και ελέγχου της διαχείρισης όλων των αποβλήτων, ιδιαίτερα των επικίνδυνων βιομηχανικών
Έργα απορρύπανσης ρυπασμένων χώρων στην Αττική
Απομάκρυνση και διαχείριση ιστορικά αποθηκευμένων Επικινδύνων Αποβλήτων
Δημιουργία υποδομών επεξεργασίας, διαχείρισης, αδρανοποίησης, εξουδετέρωσης και διάθεσης Επικινδύνων Βιομηχανικών Αποβλήτων, που προγραμματίζουμε και για το νομό Αττικής.
Ο κ. Φάμελλος, επανέλαβε τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για ένα εναλλακτικό κυκλικό μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων, σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και αναβάθμιση του ρόλου των δήμων. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο με στόχο τη μετατροπή της διαχείρισης αποβλήτων, από πληγή και πεδίο συνεχούς αντιπαράθεσης, σε προνομιακό χώρο βιομηχανικής συμβίωσης και αμοιβαίου οφέλους.