Ο χρόνος τελειώνει… ή μήπως όχι;

Ο χρόνος τελειώνει… ή μήπως όχι;
joakim Odelberg WWF Hellas

Λίγο πριν την εκπνοή του 2018… ευκαιρία να δώσουμε νέα πνοή στο περιβάλλον, υιοθετώντας ένα απειλούμενο είδος και στηρίζοντας τις προσπάθειες του WWF Ελλάς για την προστασία του!

Κάθε χρόνο, λίγο πριν καλωσορίσουμε το νέο έτος, όλοι κάνουμε μια ανασκόπηση, έναν μικρό και ειλικρινή απολογισμό της χρονιάς που αφήνουμε πίσω μας, των στιγμών που μας έκαναν ευτυχισμένους και περήφανους, των ευκαιριών που ίσως δεν αξιοποιήσαμε, των λαθών που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, των ανθρώπων που είχαμε δίπλα μας και αυτών που «έφυγαν», κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Είναι η στιγμή εκείνη που αισθανόμαστε πως μας χαρίζεται μια πολύτιμη δεύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσουμε ξανά από την αρχή, να γίνουμε καλύτεροι και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για τους 12 ολοκαίνουριους μήνες που μας περιμένουν! Αποφάσεις που όλες συνδέονται με μια βαθύτερη ανάγκη: να βελτιώσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, μέσα από πράξεις αλληλεγγύης και υποστήριξης όσων έχουν ανάγκη, όπως είναι ορισμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ευάλωτο, όμως, είναι και το πραγματικό μας σπίτι, το περιβάλλον, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μάς στέλνει όλο και πιο ηχηρά ανησυχητικά μηνύματα.

Χ. Μινώτου WWF Hellas

Αν σου έλεγαν ότι εμείς, οι άνθρωποι, σπρώχνουμε στα άκρα τη φύση και ό,τι «τροφοδοτεί» τη Γη με ζωή, τι θα άλλαζες; Αν σου έλεγαν ότι εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, οι παγκόσμιοι πληθυσμοί των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφίβιων και ερπετών έχουν μειωθεί κατά 60% σε λιγότερο από 50 χρόνια (1970 – 2014), τι θα έκανες; Αν σου έλεγαν ότι το 90% των θαλασσοπουλιών έχουν θραύσματα πλαστικού στο στομάχι τους, θα συνέχιζες να χρησιμοποιείς πλαστικά μιας χρήσης;

Αντίστοιχα, αν γνώριζες πως η χελώνα καρέτα είναι ένας πανάρχαιος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών, η οποία εξαιτίας των σοβαρών απειλών που δέχεται μόνο 1 στα 1.000 χελωνάκια που θα γεννηθούν στην Ελλάδα θα καταφέρουν να ενηλικιωθούν, θα βοηθούσες στην προστασία της; Αν ήξερες πως στις ελληνικές θάλασσες κολυμπούν 4 διαφορετικά είδη δελφινιού, τα είναι πολύτιμα για την περιβαλλοντική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, θα ένιωθες περήφανος; Αν όμως, σου έλεγαν ότι ο πληθυσμός τους μειώνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, θα αποφάσιζες να αναλάβεις δράση;

Χρήστος Παπαδάς WWF Hellas

Για ορισμένα παγκοσμίως σπάνια είδη που ζουν στη χώρα μας, όπως είναι η θαλάσσια χελώνα καρέτα και το δελφίνι, ο χρόνος τελειώνει στην κυριολεξία, αλλά είναι στο δικό μας χέρι να τον κάνουμε να ξεκινήσει από την αρχή! Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Υιοθετώντας μια χελώνα καρέτα ή ένα δελφίνι, στηρίζεις τις προσπάθειες του WWF Ελλάς για την προστασία αυτών των μοναδικών ειδών που κολυμπούν εδώ και αιώνες στις θάλασσές μας και βοηθάς την οργάνωση να συνεχίσει το έργο της, με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας στη χώρα μας, τη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος και το χτίσιμο ενός μέλλοντος όπου άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν αρμονικά.

Ειδικότερα, το WWF Ελλάς εδώ και 27 χρόνια προστατεύει την παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο, ώστε να παραμείνει το σημαντικότερο «μαιευτήριο» χελώνας καρέτα στη Μεσόγειο, να διατηρήσει το φυσικό της πλούτο, και να μείνει η γύρω περιοχή ανεπηρέαστη από παράνομες ανθρώπινες και τουριστικές παρεμβάσεις, αλλά και από τις πυρκαγιές. Επιπλέον, το WWF, τα τελευταία χρόνια καταγράφει τον πληθυσμό των δελφινιών μέσω εναέριων ερευνών και υλοποιεί προγράμματα και συνεργασίες με στόχο την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των πληθυσμών ψαριών με τα οποία τρέφονται τα δελφίνια.

Αυτές οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτείς συλλογικά, να καταλάβεις τη μεγάλη ανάγκη του περιβάλλοντος για προστασία και να δείξεις την αγάπη σου στη φύση. Θα σου το ανταποδώσει!

# TimeToAdopt

Υιοθέτησε μια χελώνα καρέτα

Υιοθέτησε ένα δελφίνι

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα