Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο γίνεται 99 ετών και αποκαλύπτει το πιο σημαντικό μέρος της Γης
Διαβάζεται σε 6'
Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα πάνω στον πλανήτη μοιράζεται μέσω της νέας του ταινίας “Ocean” τα συμπεράσματά του για τη θαλάσσια ζωή
- 06 Μαΐου 2025 12:46
Ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο πλησιάζει τα 100 του χρόνια και ετοιμάζεται να παρουσιάσει αυτή που όπως λέει, είναι μία από τις πιο σημαντικές ταινίες της καριέρας του.
Πιστεύει ότι η νέα του ταινία, Ocean, που έχει διάρκεια κινηματογραφικής ταινίας, μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην προστασία της βιοποικιλότητας και την προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή.
Ο Σερ Ντέιβιντ, ο οποίος θα κλείσει τα 99 του χρόνια την Πέμπτη, προχώρησε στη διαπίστωση πως «μετά από σχεδόν 100 χρόνια στον πλανήτη, καταλαβαίνω τώρα ότι το πιο σημαντικό μέρος της Γης δεν είναι στη στεριά, αλλά στη θάλασσα».
Η θάλασσα είναι το υποστηρικτικό σύστημα του πλανήτη και ο μεγαλύτερος σύμμαχος της ανθρωπότητας ενάντια στην κλιματική καταστροφή, όπως υποστηρίζει η ταινία, η οποία παρουσιάζει το πώς οι ωκεανοί του κόσμου βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Ένα μπλε χαλί θα απλωθεί στην πρεμιέρα της ταινίας το βράδυ της Τρίτης (06/05) στο Royal Festival Hall.
Σύμφωνα με το BBC, αναμένονται πολλές προσωπικότητες, όπως ο Κρις Μάρτιν και οι Coldplay, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ο αστροναύτης Τιμ Πιγκ, η Τζέρι Χάλιγουελ-Χόρνερ και ο Σάιμον ΛεΜπον.
Ο Τόμπι Νόουλαν, παραγωγός της ταινίας Ocean, εξήγησε πως αυτή η νέα παραγωγή δεν είναι μια τυπική ταινία του Ατένμπορο. «Δεν πρόκειται για το να δούμε καινούργιες φυσικές συμπεριφορές της φύσης. Είναι το μεγαλύτερο μήνυμα που έχει πει ποτέ», λέει.
Πόσο έχουν αλλάξει οι ωκεανοί τα τελευταία 100 χρόνια;
Η ταινία τεκμηριώνει πώς η κατάσταση των ωκεανών του κόσμου και η κατανόησή μας για το πώς λειτουργούν έχουν αλλάξει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Ο Ατένμπορο θυμάται την πρώτη του κατάδυση στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο το 1957: «Ήμουν τόσο έκπληκτος από το θέαμα που βρισκόταν μπροστά μου, που ξέχασα – για μια στιγμή – να αναπνεύσω.»
Από τότε, έχει παρατηρηθεί μια καταστροφική μείωση της ζωής στους ωκεανούς του κόσμου. «Είμαστε σχεδόν εκτός χρόνου», προειδοποιεί.
Η ταινία Ocean περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γραφικά πλάνα της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει το ψάρεμα με συρόμενα δίχτυα – μια κοινή πρακτική ψαρέματος παγκοσμίως – στον πυθμένα της θάλασσας. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η βιομηχανική αλιεία μπορεί να εξαντλήσει τη ζωή στους ωκεανούς του κόσμου, υποστηρίζει ο Σερ Ντέιβιντ.
Τα νέα πλάνα δείχνουν πώς η αλυσίδα που σέρνουν τα αλιευτικά σκάφη πίσω τους καθαρίζει τον βυθό της θάλασσας, αναγκάζοντας τα πλάσματα που διαταράσσει να μπουν στο δίχτυ πίσω τους. Τα αλιευτικά σκάφη συχνά κυνηγούν ένα μόνο είδος: πάνω από τα τρία τέταρτα από όσα πιάνουν μπορεί να απορριφθούν.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν πιο σπάταλο τρόπο για να πιάσεις ψάρια», σχολιάζει.
Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει επίσης τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, όμως το ψάρεμα με συρόμενα δίχτυα δεν είναι απλώς νόμιμο, αλλά ενθαρρύνεται ενεργά από πολλές κυβερνήσεις.
Ο Ατένμπορο λέει ότι η κατάσταση των ωκεανών είχε σχεδόν προκαλέσει την απώλεια της ελπίδας του για το μέλλον της ζωής στον πλανήτη. Αυτό που τον έχει κρατήσει από την απελπισία είναι αυτό που αποκαλεί την «πιο αξιοσημείωτη ανακάλυψη όλων»: ότι ο ωκεανός μπορεί να «αντιδράσει γρηγορότερα απ’ ό,τι είχαμε φανταστεί ποτέ».
Ο Ατένμπορο λέει ότι η ιστορία των φαλαινών του κόσμου υπήρξε μια τεράστια πηγή αισιοδοξίας για εκείνον.
Υπολογίζεται ότι 2,9 εκατομμύρια φάλαινες σκοτώθηκαν από τη βιομηχανία φαλαινοθηρίας μόνο τον 20ό αιώνα. Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξόντωση οποιουδήποτε ζώου στην ιστορία, με βάση τη συνολική βιομάζα. Αυτό οδήγησε σχεδόν όλα τα είδη φαλαινών στο χείλος της εξαφάνισης.
Μόνο το ένα τοις εκατό των Φαλαινών της Μπλέζας είχε απομείνει, θυμάται ο Σερ Ντέιβιντ: «Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν ότι αυτό ήταν. Δεν υπήρχε επιστροφή, είχαμε χάσει τις μεγάλες φάλαινες.»
Αλλά το 1986, οι νομοθέτες υποχώρησαν στην πίεση του κοινού και απαγόρευσαν τη εμπορική φαλαινοθηρία παγκοσμίως. Από τότε, ο πληθυσμός των φαλαινών έχει ανακάμψει ραγδαία.
Ένας από τους σκηνοθέτες της ταινίας, ο Κιθ Σκόλεϊ, έχει συνεργαστεί με τον Ατένμπορο για 44 χρόνια. «Όταν τον γνώρισα για πρώτη φορά, φορούσα σορτς», αστειεύεται. Αυτό συνέβη το 1981, δύο χρόνια μετά την παραίτηση του Σερ Ντέιβιντ από τη θέση του διευθυντή προγραμμάτων της BBC – μία από τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις του οργανισμού. «Είχε κάνει μια καριέρα και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει την επόμενη.»
Παρά το γεγονός ότι πλησιάζει τα 99 του χρόνια, ο Σερ Ντέιβιντ παραμένει εκπληκτικά ενεργητικός, λέει ο Σκόλεϊ. «Κάθε φορά που δουλεύεις με τον Ντέιβιντ, μαθαίνεις κάτι καινούργιο», λέει. «Είναι πραγματικά διασκεδαστικό. Αλλά επίσης, ο Ντέιβιντ σε κρατά σε εγρήγορση, γιατί είναι τόσο σε εγρήγορση και, ξέρεις, πάντα είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία.»
“Τίποτα δεν χάθηκε”
Το κεντρικό μήνυμα του Ντέιβιντ Ατένμπορο στην ταινία Ocean είναι ότι δεν έχει χαθεί τίποτα. Οι χώρες έχουν υποσχεθεί να προστατεύσουν το ένα τρίτο των ωκεανών του κόσμου. Ελπίζει ότι η νέα του ταινία θα ενθαρρύνει τους ηγέτες να πάρουν αποφασιστική δράση για αυτήν την υπόσχεση σε μια διάσκεψη του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα.
Πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μεταμορφωτικό.
«Ο ωκεανός μπορεί να επανέλθει στη ζωή», λέει ο Σερ Ντέιβιντ. «Αν αφεθεί ήσυχος, μπορεί όχι μόνο να ανακάμψει, αλλά να ευημερήσει πέρα από οτιδήποτε έχει δει ποτέ κανείς ζωντανός.»
Ένα υγιέστερο οικοσύστημα του ωκεανού θα μπορούσε επίσης να παγιδεύει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, βοηθώντας στην προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Μπροστά μας έχουμε μια ευκαιρία να προστατεύσουμε το κλίμα μας, τη διατροφή μας, το σπίτι μας», λέει ο Σερ Ντέιβιντ.
Καθώς γιορτάζει τα 99α γενέθλιά του αυτήν την εβδομάδα, συνεχίζει να μάχεται για την προστασία του κόσμου της φύσης στην οποία έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή, για να μας την δείξει σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια.
Η ταινία Ocean θα προβληθεί σε κινηματογράφους σε όλη τη χώρα από την Πέμπτη.